Οι Αφγανές αθλούνται υπό τον φόβο των Ταλιμπάν
Με την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021 στο Αφγανιστάν, επανήλθαν οι δρακόντειοι νόμοι. Μεταξύ άλλων, οι γυναίκες απαγορεύεται να αθλούνται και έτσι πολλές είδαν τα όνειρά τους να ματαιώνονται.
- 29 ΙΑΝ 2023
Κανονικά, όταν σε ηλικία 13 χρονών βγαίνει το πρόσωπό σου στην τηλεόραση και τα διεθνή Μέσα ως ένα κορίτσι-θαύμα που ξεχωρίζει για το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο, το λογικό είναι να χαίρεσαι, να συγκινείσαι. Αλλά τα δάκρυα της Noura που μεγάλωσε σε μια περιοχή της Καμπούλ δεν ήταν από χαρά.
«Για μένα, εκείνη η μέρα ήταν το πικρό ξεκίνημα για τη χειρότερη περίοδο της ζωής μου», όπως μετέφερε στο γαλλικό πρακτορείο Associated Press. «Εγώ μόνο γνώριζα ότι έκλαιγα από τη μοναξιά και τη σκληρότητα της ζωής».
Επιστρέφοντας σπίτι, βρήκε τη μητέρα της να καίει την αθλητική της εμφάνιση και τα ποδοσφαιρικά της παπούτσια. Από τότε, έχει δεχθεί απειλές, το ίδιο και η οικογένειά της, έχουν προσπαθήσει να τη φυγαδεύσουν εκτός χώρας –για το δική της ασφάλεια–, αλλά παραμένει στην πόλη που μεγάλωσε, έχοντας περάσει πολύ φόβο, πολλά τραύματα, πολλή καταπίεση, όπως και μια απόπειρα αυτοκτονίας, σε ηλικία 20 μόλις ετών. Πλέον, από εκεί που πίστευε ότι με κόπο όλα μπορείς να τα πετύχεις, παραδέχεται πως δεν της έχει μείνει τίποτα να ελπίζει.
Πρόκειται για ένα από τα εκατομμύρια θύματα καταπίεσης που είδαν τη ζωή τους να απενεργοποιείται μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, το καλοκαίρι του 2021.
Τα αμερικάνικα στρατεύματα αποχώρησαν και με την επιστροφή του καθεστώτος στον φονταμενταλιστικό ισλαμισμό (οι Ταλιμπαν είχαν ανατρέψει την κυβέρνηση της Καμπούλ και το ’96, με συνέπεια να ακολουθήσει μια πενταετία απαγορεύσεων ειδικά για τις γυναίκες), επανήλθαν και οι δρακόντειοι νόμοι που ίσχυαν τότε, βάσει του τζιχάντ.
Τον τελευταίο χρόνο στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες απαγορεύεται να ταξιδέψουν χωρίς αντρική συνοδεία εκτός πόλης, υποχρεούνται να φορούν «ευπρεπή ενδυμασία» στον δημόσιο χώρο (αλλιώς αναλαμβάνει η αστυνομία ηθικής, όπως στο Ιράν), δεν επιτρέπεται να οδηγούν, είναι επίσης αποκλεισμένες από τη μέση και την ανώτερη εκπαίδευση και –για κάποιο λόγο– απαγορεύεται να αθλούνται. Ακόμη και για επίσκεψη σε γιατρό, απαιτείται παρουσία άρρενος.
Ακριβώς πριν την ανάληψη του καθεστώτος από τους Ταλιμπάν το 2021, πάνω από 82.000 άτομα απέδρασαν αεροπορικώς. Όσοι έμειναν πίσω στη χώρα γνώριζαν τη μετέπειτα τροπή των πραγμάτων: θα άλλαζε η ζωή τους, είτε το ήθελαν είτε όχι. Για όποιον παραστρατεί απ’ το κοπάδι, επέρχονται απειλές και τηλεφωνήματα, παρενόχληση κοκ, ενώ το σενάριο μιας απρόοπτης δολοφονίας δεν είναι απίθανο (όλοι θυμούνται την ακτιβίστρια Malala Yousafzai, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι το 2012).
Έτσι, όσες γυναίκες εξασκούσαν κάποιο άθλημα, κλήθηκαν μετά το καλοκαίρι του ’21 να το σταματήσουν με συνοπτικές διαδικασίες.
Παρά τις υποσχέσεις του αρμόδιου για τις αθλητικές διοργανώσεις από το καθεστώς Ταλιμπάν για επανέναρξη των σπορ για τις γυναίκες (σε ξεχωριστά αθλητικά κέντρα), τίποτα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Περιορισμένες σε κάθε μήκος και πλάτος της δημόσιας ζωής, οι πρώην αθλήτριες στο Αφγανιστάν παραμένουν να φορούν κάτω από την μπούργκα την αθλητική τους εμφάνιση.
Για τον φακό του Associated Press, συμφώνησαν να φωτογραφηθούν με τον εξοπλισμό του αθλήματος που κάποτε εξασκούσαν και αγαπούν, διατηρώντας φυσικά την ανωνυμία τους για λόγους ασφαλείας.