Οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου για να ζεις σήμερα
- 22 ΦΕΒ 2023
Πλέον, στο πλαίσιο των παγκόσμιων αγορών, κανένα κράτος δε μένει απρόσβλητο από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που πυροδοτούν οι μεγάλες κρίσεις, όπως αυτή του πληθωρισμού που ξέσπασε μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το 2022, κατά μέσο όρο διαπιστώθηκε αύξηση των τιμών διεθνώς σε ποσοστό 8,1% (πράγμα το οποίο αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο άλμα ανατιμήσεων της τελευταίας εικοσαετίας), αλλά το ποσοστό ζημίας ήταν ακόμη μεγαλύτερο για τις πόλεις της Ευρώπης, που από τη μάχη της ενέργειας βίωσαν 29% αύξηση σε ρεύμα και αέριο.
Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώθηκε στη νέα οικονομική αναφορά του οργανισμού Economist Intelligence Unit με τίτλο Worldwide Cost of Living, μια έρευνα που τελείται δυο φορές τον χρόνο και καταγράφει τις τρέχουσες τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες (πχ. ένδυση, κατανάλωση φαγητού, ενοίκια σπιτιών, έξοδος και διασκέδαση) από συνολικά 170+ πόλεις του κόσμου, συγκρίνοντας το κόστος ζωής και καταλήγοντας στη σχετική λίστα.
Για τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου report αξιοποιήθηκαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους ερευνητές τον περασμένο Αύγουστο-Σεπτέμβριο, με στόχο να καταγραφούν οι πραγματικές τιμές της αγοράς (όχι ενδεικτικές, ούτε χονδρικής), έπειτα από επικοινωνία με καταστήματα όλου του τιμολογιακού εύρους (από τις πιο οικονομικές αλυσίδες της αγοράς μέχρι τα πιο υψηλά κοστολογημένα ράφια καταστημάτων).
Το ζητούμενο κάθε φορά είναι να βρεθούν οι πόλεις με το χαμηλότερο και το υψηλότερο κόστος ζωής, ανεξάρτητα από το επίπεδο του μισθού και τις παροχές του κράτους σε κάθε μία από αυτές.
Έτσι, στην πρώτη θέση της λίστας με τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου βρέθηκε για πρώτη φορά η Νέα Υόρκη, δίπλα ακριβώς από τη Σιγκαπούρη, που ανέκαθεν είχε υψηλή θέση στη συγκεκριμένη λίστα. Ποιοι ήταν οι παράγοντες που ώθησαν σε αυτή την πρωτιά, σύμφωνα με το report;
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες αλλαγές στη λίστα
«Φέτος, το δολάριο ενισχύεται έναντι πολλών νομισμάτων καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια», ανέφερε το report, και δεδομένου ότι οι συγκρίσεις των τιμών ανά πόλη γίνονται αφότου μετατραπούν πρώτα σε δολάρια (βάσει τρέχουσας ισοτιμίας), αναμενόμενο ήταν να βγουν μπροστά τα κέντρα της Αμερικής. Ας δούμε αναλυτικά πώς διαμορφώθηκαν οι πρώτες θέσεις:
- Σιγκαπούρη
- Νέα Υόρκη
- Τελ Αβίβ
- Χονγκ Κονγκ
- Λος Άντζελες
- Ζυρίχη
- Γενεύη
- Σαν Φρανσίσκο
- Παρίσι
- Κοπεγχάγη & Σίδνεϊ
Όπως φάνηκε από τις συγκριτικές παρατηρήσεις των ερευνητών σε σχέση με τις τιμές των προηγούμενων χρόνων, την πιο βίαιη αλλαγή βίωσαν οικονομίες ευάλωτες αλλά και οικονομίες που πρωταγωνιστούν στον πόλεμο – τα δύο άκρα, δηλαδή. Από τη μία, η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη που σημείωσαν μια γενναία αύξηση στον πληθωρισμό μετά τις κυρώσεις της Δύσης (+17.1% και +19.4%, αντίστοιχα), απ’ την άλλη το ποσοστό του πληθωρισμού μετατρέπεται σε αστρονομικό άμα κοιτάξει κάποιος την περίπτωση του Καράκας στην Βενεζουέλα (+132%), της Τεχεράνης (+57%) και της Κωνσταντινούπολης (+86%), σε σχέση πάντα με τα δεδομένα μιας χρονιάς πίσω.
Στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας, αντιπροσωπεύοντας της περιοχές με το χαμηλότερο κόστος ζωής, βρίσκονται οι πόλεις Δαμασκός της Συρίας, Τρίπολη του Λιβάνου, το Καράτσι του Πακιστάν και το Κολόμπο της Σρι Λάνκα.
Μια καθησυχαστική πρόβλεψη για το 2023
Τα καλά νέα είναι ότι «οι τιμές μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται σε ορισμένες χώρες, καθώς τα επιτόκια και οι ρυθμοί της οικονομίας μειώνονται, συν ότι τα εμπόδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα χαλαρώσουν», ανέφερε το εν λόγω report αντί κατακλείδας, συμπεραίνοντας ότι «οι τιμές των εμπορευμάτων για ενέργεια, τρόφιμα και προμήθειες όπως τα μέταλλα είναι πιθανό να μειωθούν απότομα το 2023, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022», ενώ η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προβλέπεται να έρθει με σταθερή μείωση ανά έτος.
Ας το ελπίσουμε.