© AP Photo/Aaron Favila
ΚΟΣΜΟΣ

Οι άνθρωποι που ντύνονται γοργόνες για να βρουν τον εαυτό τους

Με  χειροποίητες στολές, υιοθετούν το σώμα των μυθικών πλασμάτων και συστήνονται ως «γοργόνες πλήρους απασχόλησης». Κολυμπούν, κάνουν εντυπωσιακές πιρουέτες μέσα στο νερό και διεκδικούν την ταυτότητά τους, πέρα από τις κοινωνικές κατασκευές.    

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP PHOTO / MARK BAKER

Την εποχή του πολέμου στην Ευρώπη, της κλιματικής καταστροφής, της ανασφάλειας και της πανδημίας, είναι τουλάχιστον επαναστατικό να έχεις τη δύναμη να παρατήσεις τα πάντα γύρω σου, υιοθετώντας ένα νέο τύπο σώματος που πλατσουρίζει ανέμελα στο κύμα με την πολύχρωμη ουρά του.

Το πρότυπο της Άριελ έχει δείξει τον δρόμο της απελευθέρωσης για χιλιάδες άτομα ανά τον κόσμο, τα οποία πέρα απ’ την παραμυθένια εικόνα ασπάζονται και τη φιλοσοφία της Disney ηρωίδας: γιατί να μείνεις εγκλωβισμένος σε ένα σώμα που δεν σου ταιριάζει;

«Ποιος είπε ότι τα όνειρα είναι φτιαγμένα για να παραμένουν όνειρα», αναρωτιόταν η μικρή γοργόνα στην παιδική ταινία. Την ίδια ειλικρινή απορία εκφράζουν στις συνεντεύξεις τους τα άτομα που συστήνονται συνειδητά ως «γοργόνες πλήρους απασχόλησης»: όσο περίεργο και αν ακούγεται στην αρχή, υπάρχει κόσμος στο Ισραήλ, στην Αμερική, στην Αυστραλία και όχι μόνο, που αισθάνεται απελευθέρωση, όταν αντικαθιστά τα κάτω άκρα με ένα αδιάβροχο αξεσουάρ σε σχήμα ουράς.

Η Queen Pangke Tabora κολυμπά με τη στολή της γοργόνας, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου κολύμβησης στην παραλία στο Μαμπίνι στις Φιλιπίννες.
Άτομα κάθε ηλικίας συμμετέχουν στα σεμινάρια κολύμβησης του Queen Pangke Tabora, μαθαίνοντας να κολυμπούν με δεσμευμένα τα κάτω άκρα τους.

Κανονικές κοινότητες δομούν πλέον τα υβριδικά ετούτα πλάσματα: παραδίδουν μαθήματα κολύμβησης, κατασκευάζουν περίτεχνες ουρές προς πώληση, κάνουν ασκήσεις αεροβικής και στηρίζονται μεταξύ τους, διεκδικώντας με τον τρόπο τους την ισονομία πέρα από κουτάκια και ταυτότητες.

Μέσα στον γαλήνιο, ευγενικό κόσμο τους, χωράνε άνθρωποι όλων των κατηγοριών, των χρωμάτων, των κιλών και των σεξουαλικών προτιμήσεων. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία.

Αλλά πέρα απ’ όλα αυτά, έχει πλάκα να περνάς τη ζωή σου μέσα στη θάλασσα, μισός άνθρωπος και μισός ψάρι, έτσι δεν είναι;. «Είναι διαλογισμός σε κίνηση», δηλώνει στο Associated Press η Queen Pangke Tabora, βάζοντας την ολόσωμη κόκκινη στολή της στην παραλία.

Η Φιλιππινέζα Tabora που κάποτε ήταν υπάλληλος σε ασφαλιστική εταιρία, τα τελευταία τρία χρόνια ζει στην πρωτεύουσα της χώρας, στο Μαμπίνι, βγάζοντας τα προς το ζην με μαθήματα κολύμβησης με ουρά γοργόνας, όπως και ελεύθερης κατάδυσης. «Ο κόσμος εκεί έξω είναι πραγματικά θορυβώδης, κάτω απ’ το νερό βρίσκεις ηρεμία».

 

Η φαντασμαγορική ουρά από τη στολή της Queen Pangke Tabora. Πολλές εκατοντάδες δολάρια κοστίζουν αυτές οι στολές, που κατασκευάζονται από σιλικόνη και ύφασμα.
Στιγμιότυπο από σεμινάριο κολύμβησης με δεσμευμένα τα κάτω άκρα. Τα συγκεκριμένα βατραχοπέδιλα είναι απαραίτητα στον επίπεδο του αρχάριου.
Η Queen Pangke Tabora κάνει επίδειξη με περίτεχνες πιρουέτες κάτω απ’ το νερό, αποδεικνύοντας ότι είναι ζήτημα εξάσκησης.

Χρειάζεται λίγο εξάσκηση, γι’ αυτό και χρειάζεται συγκεκριμένο πρόγραμμα: τα νέα μέλη αυτής της κολύμβησης εξασκούνται πρώτα με ειδικά βατραχοπέδιλα, τα οποία κρατούν ενωμένα και τα δύο άκρα, προτού περάσουν στις ολόσωμες στολές.

Είναι τόσο διαφορετική η κινησιολογία με δεσμευμένα τα άκρα, που –όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Royal Life Saving Society της Αυστραλίας– επιφέρουν προοδευτικά μείωση στην ικανότητα κολύμβησης έως και 70%. Καθόλου δεν ενδιαφέρει αυτό τις γοργόνες, βεβαίως, που απαντούν ομόφωνα χτυπώντας τις ουρές τους στο νερό.

Τα νέα σώματα συνεπάγονται νέες μυϊκές ομάδες.

Η Queen Pangke Tabora και οι μαθητές της προετοιμάζονται για να ξεκινήσει το μάθημα μέσα στο νερό.
Η Φιλιππινέζα Jennica Secuya κολυμπάει κατά τη διάρκεια μαθήματος κολύμβησης με στολή γοργόνας στο Μαμπίνι.
Μέσα στον γαλήνιο, ευγενικό κόσμο τους, χωράνει άνθρωποι όλων των κατηγοριών, των χρωμάτων, των κιλών και των σεξουαλικών προτιμήσεων.
«Κάτω απ’ το νερό υπάρχει ελευθερία», συμφωνούν τα άτομα που έχουν υιοθετήσει το νέο σώμα. Πλέον, τα πόδια τους τους προκαλούν αμηχανία, όπως εξηγούν.
Η Lauren Metzler, ιδρύτρια της ομάδας Sydney Mermaids, ετοιμάζεται να κολυμπήσει με το σώμα που την αντιπροσωπεύει καλύτερα.
Η φανταστική στολή της Lauren Metzler, μετά την κολύμβηση στη θάλασσα του Σίδνεϊ.