Shutterstock
SOCIAL MEDIA

Οι απάτες που κρύβει το WhatsApp και πώς θα τις αποφύγετε

Η δημοφιλής πλατφόρμα συζητήσεων φαίνεται να είναι ένας από τους αγαπημένους στόχους των hackers.

Οι απάτες του WhatsApp προκαλούν ακόμα πονοκέφαλο. Παρά το γεγονός πως οι χρήστες των social media έχουν γίνει πιο προσεκτικοί (δε μιλάμε για το copy – paste ανακοινώσεων για προσωπικά δεδομένα μια εποχή στο Facebook, αλλά για τα απανωτά e-mail στο spam), οι hackers συνεχίζουν να αλλάζουν τη στρατηγική τους και να βρίσκουν νέους τρόπους να εισβάλλουν στους λογαριασμούς και να διακινούν προσωπικά μας δεδομένα.

Το WhatsApp δεν αποτελεί εξαίρεση. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε τις πέντε πιο συνηθισμένες απάτες μέσα στην εφαρμογή, προκειμένου να τις αναγνωρίσετε και να αποφεύγετε τα ανεπιθύμητα ρίσκα.

Η απάτη με τις μάρκες

Θυμάστε εκείνα τα ταγκαρίσματα στο Facebook από φίλους σας μαζί με αρκετούς ακόμα για γυαλιά ηλίου ή για ζευγάρια παπούτσια σε τιμές κόστους; Στο WhatsApp αυτό γίνεται με ένα μήνυμα – δόλωμα. Διαγράψτε όλα τα μηνύματα που σας προσκαλούν σε έρευνες που υπόσχονται απίθανα δώρα. Αν ξέρετε το άτομο που σας τα έστειλε, ενημερώστε τον πως ο λογαριασμός του χακαρίστηκε.

Ο κλώνος του iOS

Για όσους έχουν iPhone, υπάρχει η απάτη που ζητάει από τους χρήστες να εγκαταστήσουν το WhatsApp έξω από το App Store, η οποία υπόσχεται παραπάνω λειτουργίες και εργαλεία που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει τελικά είναι να εγκατασταθεί ένας ιός που καταστρέφει το τηλέφωνο και κλέβει τα προσωπικά τους δεδομένα.

Μηνιαία συνδρομή για απεριόριστα μηνύματα

Η πιο κλασική απάτη κυκλοφορεί σε όλα τα social media για χρόνια: Για να μη σας χρεώσουν ένα λεπτό για κάθε μήνυμα ή ένα ευρώ για μηνιαία συνδρομή, πρέπει να μοιραστείτε ένα συγκεκριμένο μήνυμα με έναν αριθμό επαφών, προκειμένου να επιβεβαιώσετε ότι ο λογαριασμός σας είναι έγκυρος και ενεργός. Ακόμα χειρότερα, σας καλούν να πατήσετε σε έναν σύνδεσμο που πιστοποιεί ότι ο λογαριασμός είναι ενεργός. Αν το πρώτο είναι άκακο, το δεύτερο μπορεί να κάνει ζημιά στα προσωπικά σας δεδομένα. Έτσι κι αλλιώς, το WhatsApp έγινε δωρεάν από το 2016.

Social hacking

Σενάριο: Φτάνει ένα μήνυμα με έναν κωδικό ασφαλείας, ενώ την ίδια στιγμή ο άνθρωπός σας γράφει πως έκανε μια λάθος διαδικασία να εγγραφεί σε μια νέα υπηρεσία και θέλει να του προωθήσετε τον κωδικό. Κάτι πάει λάθος και πρέπει να γίνετε ένας μικρός Sherlock. Aν το θεωρήσετε αθώο, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, θα δείτε τον εαυτό σας εκτός πλατφόρμας και οι επαφές σας σπαμάρονται από τον hacker, ο οποίος κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα και στις επαφές σας.

Τηλεφωνικές κλήσεις

Τηλεφωνικές κλήσεις με κωδικό από τη Βρετανία, το Τουβαλού και τη Μολδαβία. Η τεχνική είναι απλή. Οι εγκληματίες βρίσκουν την πιστωτική σας κάρτα, σας στέλνουν ένα mail που σας ειδοποιούν πως έχει γίνει προσπάθεια να μπουν στον τραπεζικό της λογαριασμό και μετά σας καλούν ως τραπεζικοί υπάλληλοι που χρειάζονται το ΡΙΝ σας, για να μπλοκάρουν χρεώσεις. Βέβαια, αν είναι η τράπεζά σας στο τηλέφωνο, δε θα σας τηλεφωνήσει στο WhatsApp, αλλά στο κινητό σας. Χώρια το ότι είναι κάπως περίεργο ελληνική τράπεζα να σας τηλεφωνεί από τη Μολδαβία.