(AP Photo/File)
ΚΑΡΙΕΡΑ

Οι αποτυχημένοι που κατέκτησαν τον κόσμο

Ο Bill Gates και άλλοι δύο διάσημοι που βάρεσαν κανόνι, πριν γίνουν δισεκατομμυριούχοι.

Οι Αμερικανοί το λένε “Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα”. Εμείς το λέμε απλά “μην το βάζεις κάτω” ή τώρα στα χρόνια του Facebook, κυκλοφορεί πολύ και το ρητό “επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς”. Δεν έχει σημασία πως το λες. Σημασία έχει να το κάνεις, όπως οι παρακάτω τρεις διάσημοι επιχειρηματίες, που αφού έπεσαν, τσακίστηκαν, έφαγαν τα μούτρα τους, σηκώθηκαν όρθιοι και με το επόμενο βήμα τους κατέκτησαν τον κόσμο.

Διάβασε την ιστορία τριών διάσημων -δύο απ’ αυτούς είναι πρωτοπόροι στον χώρο της τεχνολογίας- που προτού γίνουν υπερεπιτυχημένοι και δισεκατομμυρίουχοι, είχαν φάει για καλά τη σφαλιάρα τους.

Και αν σε ενδιαφέρει και σένα να ξεκινήσεις με σίγουρα βήματα και να ενταχθείς με επιτυχία στον χώρο της τεχνολογίας, υπάρχει το Athens Tech College, το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα προσανατολισμένο σε σπουδές πληροφορικής και τεχνολογίας που συνδυάζει αποτελεσματικά την έρευνα και την επιχειρηματικότητα.

1. Bill Gates

Ο δισεκατομμυριούχος σήμερα ιδιοκτήτης της Microsoft, δεν ανήκει μόνο στο club των ‘αποτυχημένων’, αλλά και σε ένα ακόμη πιο κλειστό και ‘προνομιούχο’ club: αυτών που αν και παράτησαν το Harvard, τα κατάφεραν περίφημα στη ζωή τους.


(AP Photo/Anat Givon) / (AP Photo/Anat Givon)

Ωστόσο, πριν ιδρύσει τη Microsoft με τον κολλητό του απ’ το σχολείο, τον Paul Allen, οι δυο τους είχαν στήσει μία άλλη εταιρεία, τον ορισμό της αποτυχίας. Παθιασμένοι και οι δύο με τους υπολογιστές απ’ τις αρχές των 70s (nerds πριν καν ανακαλυφθεί η λέξη δηλαδή), έστησαν την εταιρεία Traf-O-Data, για να προωθήσουν το ομώνυμο πρόγραμμα που δημιούργησαν κι έκανε το εξής: παρακολουθούσε την κυκλοφοριακή κίνηση στους δρόμους και δημιουργούσε ένα ‘μοτίβο’, πάνω στο οποίο ένας υπολογιστής θα μπορούσε να ρυθμίσει την κυκλοφορία. Αν ακούγεται περίπλοκο σήμερα, σκέψου πώς ακουγόταν τότε. Αν και για την πετυχημένη τους προσπάθεια επιδοτήθηκαν με 20.000 δολάρια και έστησαν την εταιρεία, ωστόσο δεν κατάφεραν να πουλήσουν ούτε ένα πρόγραμμα σε κάποιον χριστιανό. Η εταιρεία χρεοκόπησε και η δεύτερη προσπάθεια τους να στήσουν εκ νέου μία άλλη, δεν χρειάζεται να συζητήσουμε αν στέφθηκε με επιτυχία ή όχι, όλο και κάπου θα έχει πάρει το αυτί σου τη λέξη Windows (κανείς δεν συμπαθεί έναν εξυπνάκια, συγχώρεσέ με γι’ αυτό).

Σήμερα, ο Bill Gates δηλώνει απλώς ότι αν και το βάρος όλων των αποτυχιών του θα έπρεπε να τον συνθλίψουν ψυχολογικά, αυτός τις δέχτηκε ως πρόκληση για να βελτιωθεί και να πετύχει.

“Από τη στιγμή που αγκαλιάζεις τα δυσάρεστα νέα, όχι ως αρνητικά, αλλά ως απόδειξη ότι χρειάζεται να κάνεις αλλαγές, δεν τα αφήνεις να σε νικήσουν. Αντίθετα, μαθαίνεις απ’ αυτά. Όλα έχουν να κάνουν με το πως αντιμετωπίζεις τις αποτυχίες”.

2. Walt Disney

Μπορεί να ακούγεται σαν ένα κακό και αποτυχημένο ανέκδοτο, αλλά ο Walt Disney στα 22 του χρόνια απολύθηκε από την πρώτη του δουλειά, γιατί όπως είπε το αφεντικό του “του έλειπε η φαντασία και οι καλές ιδέες”. Και μπορεί να πει κάποιος “εντάξει, προφανώς δεν θα ήταν στον τομέα του, αποκλείεται να είχε να κάνει με τη σκιτσογραφία, θα ήταν καμιά δουλειά του ποδαριού, που θα αναγκάστηκε να κάνει”, αλλά όχι όχι όχι… Ο Walt Disney απολύθηκε ως σκιτσογράφος από εφημερίδα του Μιζούρι και τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν σε κάποιον μάγειρα που τον πήρε ξέρω γω βοηθό στην κουζίνα του, αλλά στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας.


(AP Photo) / (AP Photo)

Όταν πια ο θείος Walt ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου, δήλωσε το παρακάτω, προκειμένου να εμπνεύσει όσους φοβούνταν την αποτυχία και την απόρριψη. “Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχεις μία δύσκολη και σκληρή απόρριψη όσο είσαι ακόμα νέος , γιατί έτσι μαθαίνεις τι μπορεί να σου συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή σου εντελώς ξαφνικά. Εξαιτίας αυτής της αποτυχίας, δεν είχα κανέναν φόβο σε όλη την υπόλοιπη ζωή μου, ακόμα και όταν σαν εταιρεία βρεθήκαμε στο χείλος της καταστροφής. Πραγματικά, δεν φοβήθηκα ποτέ”.

Πριν την εξωφρενικά μάλιστα επιτυχημέμενη Walt Disney Company, ο πρωτοπόρος στον χώρο του animation είχε στήσει μία άλλη εταιρεία, την Laugh-O-Grams η οποία άντεξε μόλις τρία χρόνια πριν χρεοκοπήσει. Σύντομα όμως, ένα μικροσκοπικό ποντίκι θα του άλλαζε για πάντα τη ζωή.

3. Nick Woodman

Ο κύριος GoPro, προτού εφεύρει την αγαπημένη φωτογραφική μηχανή των αθλητών και όλων όσων τρελαίνονται με τα extreme sports, είχε δύο τεράστιες αποτυχίες στην επαγγελματική του καριέρα.

Η πρώτη ήταν όταν έφτιαξε ένα site, το empowerall.com, το οποίο πουλούσε φτηνές ηλεκτρονικές συσκευές κυρίως σε νέους. Το site πήγε άπατο, οπότε μέσα σε λίγο καιρό έκλεισε, βάζοντας αρκετά ‘μέσα’ τον μελλοντικό δισεκατομμυριούχο.


(AP Photo/Gregory Bull) / (AP Photo/Gregory Bull)

Στη δεύτερη απόπειρά του έστησε την FunBug, μία online εταιρεία που έδινε χρήματα στους συμμετέχοντες για να συμμετάσχουν σε λοτταρίες. Ακούγεται λίγο περίεργο, ε; Αυτό, λοιπόν, λειτουργούσε με έναν περίπλοκο μηχανισμό ή μάλλον δεν κατάφερε να λειτουργήσει και πολύ καλά, καθώς ο Woodman έχασε σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία προέρχονταν από επενδυτές.

Και τότε για να ξεσκάσει λίγο ο άνθρωπος, είπε να φύγει για ένα 5μηνο ταξιδάκι στην Αυστραλία για να ασχοληθεί με το μεγάλο πάθος, που είχε από παιδί, το surfing. Και εκεί τι λες να έπεσε στην αντίληψή του. Ότι όλοι προσπαθούσαν να κινηματογραφήσουν τον εαυτό τους ‘δαμάζοντας’ τα κύματα, δένοντας μία αδιάβροχη κάμερα στο χέρι τους. Οπότε σου λέε “εδώ είμαστε”. Ο Woodman επέστρεψε στις ΗΠΑ, έφτιαξε την GoPro και έγινε γρήγορα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο κάτω απ’ τα 40.

Σε κανέναν δεν αρέσει να αποτυγχάνει, αλλά το χειρότερο στην περίπτωσή μου ήταν ότι έχασα τα χρήματα επενδυτών”, δήλωσε στο Forbes. “Αυτοί ήταν άνθρωποι που πίστεψαν σε έναν νέο τύπο, ο οποίος είχε μεγάλο πάθος για την ιδέα του. Και μετά αρχίζεις να αμφισβητείς και να ρωτάς τον εαυτό σου: είναι οι ιδέες μου στα αλήθεια τόσο καλές”;

Τελικά ήταν. Και μπράβο του.

Exit mobile version