Οι επικίνδυνοι τραυματισμοί κρύβονται στις λεπτομέρειες που δεν προσέχεις
Ποιοι είναι οι μύες που δίνουν συχνότερα τραυματισμούς και τι πρέπει να κάνεις για τους αποφύγεις.
- 20 ΟΚΤ 2022
Όταν πας στο γυμναστήριο σκέφτεσαι μόνο το θετικό σενάριο. Θα χάσεις κιλά, θα γυμναστείς, θα αποκτήσεις καλύτερη φυσική κατάσταση.
Είναι η γνωστή φάση που έχεις περάσει τρεις μήνες με πολλή δουλειά, δεν έχεις βάλει ούτε ένα σορτσάκι να πας για τρέξιμο, δεν έχεις πάει καν μια ώρα γιόγκα να κάνεις διατάσεις. Και επειδή έχεις «μαζέψει» είσαι έτοιμος για τραυματισμός.
Γιατί πιθανότατα αυτό είναι το μόνο που θα σου συμβεί. Οι κανόνες του γυμναστηρίου θέλουν σταδιακή προσαρμογή μετά από μεγάλες περιόδους αποχής, θέλουν προσοχή στα φορτία και στην τεχνική, θέλουν να ακούς το σώμα σου και να βάζεις τα όρια που πρέπει.
Πρέπει επίσης να προσέχεις τους αδύναμους κρίκους στο σώμα σου. Είναι αυτό που λέμε οι μύες που θα τραυματιστούν πρώτοι, οι πιο συχνοί τραυματισμοί. Αυτοί για διάφορους λόγους υποφέρουν περισσότερο ακόμα και αν τηρείς τους παραπάνω κανόνες.
Το γόνατο
Το γόνατα συνήθως πληρώνει τα δικά σου αμαρτήματα και όχι τα δικά του. Ναι μεν είναι ευαίσθητη άρθρωση αλλά πολλοί τραυματισμοί προκαλούνται από την αγυμνασιά σου στους μύες των ποδιών και ειδικά τους ισχιακούς. Ο ρόλος αυτών των μυών είναι η σταθεροποίηση της κίνησης και όταν δεν είναι αρκετά δυνατοί τα φορτία μεταφέρονται κατευθείαν στο γόνατο.
Η λύση: Κάνε προβολές. Σκέτες αρχικά, με αλτήρες στη συνέχεια, όταν νιώσεις εμπιστοσύνη στα πόδια σου. Οι προβολές γυμνάζουν σχεδόν όλο το εύρος το μυών του ποδιού και προωθούν τη συνεργασία τους.
Η πλάτη
Η πλάτη και η σπονδυλική στήλη δέχονται μεγάλα φορτία όταν δεν έχει τη φυσική της κούρβα. Και εδώ φταίει κυρίως ο τρόπος ζωής, ειδικά η δουλειά στο γραφείο. Όσο καλή και αν είναι η καρέκλα σου, η πλάτη είναι όρθια ή έρχεται μπροστά. Κοινώς ψιλοκαμπουριάζεις. Και όταν ψιλοκαμπουριάζεις δεν μπορείς να κάνεις σκουότ ή πιέσεις ώμων σε όρθια στάση.
Η λύση: Το πιο σημαντικό είναι οι καλές διατατικές προκειμένου να επανέλθει η φυσική κύρτωση. Τα σκουότ με ελβετική μπάλα σε τοίχο είναι μια λύση όταν δεν μπορείς να κάνεις κανονικά ελεύθερα σκουότ.
Οι ώμοι
Το μεγάλο πρόβλημα των ώμων είναι το είδος της άρθρωσης και η μεγάλη ελευθερία στην κίνηση που επιτρέπει. Στο γυμναστήριο επιβαρύνονται από διάφορες ασκήσεις όπως πιέσεις ώμων, πιέσεις στήθους ακόμα και όταν πρέπει να σταθεροποιήσουν τα χέρια σε άλλες ασκήσεις όπως οι εκτάσεις των τρικεφάλων.
Η λύση: Η λύση είναι η εκγύμναση των ώμων με ποικιλία ασκήσεων και μικρά φορτία. Άσε τις πιέσεις και κάνε εκτάσεις σε όλες τις κατευθύνσεις. Δοκίμασε κυκλικές κινήσεις αποφεύγοντας όμως εκείνες που σου δίνουν σουβλιές.