REVEILLE PRODUCTIONS/NBC/COLLECTION CHRISTOPHEL/AFP
ΚΑΡΙΕΡΑ

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν παραιτηθείς

Επειδή αυτή δεν είναι μία απόφαση που λαμβάνεται εν θερμώ, οι ψυχολόγοι αποκαλύπτουν τα απαραίτητα βήματα για να μην κάνεις κάποιο μεγάλο λάθος.

Τα αδιέξοδα δε συμβαίνουν μόνο στην προσωπική ζωή και τις ερωτικές σχέσεις. Συμβαίνουν και στην επαγγελματική ζωή και σε φέρνουν αντιμέτωπο με το σενάριο του να παραιτηθείς, αργά ή γρήγορα, από τη δουλειά σου. 

Αυτή η επιθυμία για εργασιακή αλλαγή φαίνεται να είναι στην εποχή μας πιο έντονη από ποτέ. Ωστόσο, παραμένει μία απόφαση που δεν πρέπει να λαμβάνεται εν θερμώ. Ακόμα και στο να παραιτηθείς, το timing παίζει τον ρόλο του. 

Εργασιακό αδιέξοδο, ένα παγκόσμιο φαινόμενο

Στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, έρευνα της Personio διαπίστωσε ότι το 38% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη δουλειά του μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες. 

Με τη σειρά του, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ υπογράμμισε σε σχετική έκθεσή του για τα εργασιακά ότι περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι παραιτήθηκαν μόνο τον περασμένο Απρίλιο.

Όσον αφορά στα δικά μας, έρευνα της Randstad που είχε δημοσιευτεί στις αρχές του 2021 και αφορούσε την προηγούμενη χρονιά, αποκάλυπτε ότι η επιθυμία για αλλαγή της εργασίας παρέμενε και το 2020 για τους Έλληνες ερωτηθέντες ένα από τα βασικά ζητήματα στον εργασιακό τομέα. Το 30% δήλωσε ότι αναζητούσε διαφορετικές ευκαιρίες εργασίας, κάτι που είχε αποτυπωθεί αντίστοιχα και το 2019.

Το εργασιακό αδιέξοδο δείχνει να είναι ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις, που αυξάνεται σε ένταση ολοένα και περισσότερο μες στα τελευταία χρόνια. 

Πάντως, σύμφωνα με ψυχολόγους που συμβουλεύτηκε η Guardian, δεν είναι προς το παρόν σίγουρο το κατά πόσον αυτή η γενικευμένη παρόρμηση για επαγγελματική αλλαγή συνδέεται με την πανδημική κρίση. Ότι δηλαδή τροφοδοτείται από τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας και της διατάραξης της εργασιακής ρουτίνας, αρχής γενομένης με την τηλεργασία.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το να παραιτηθείς από τη δουλειά σου δεν είναι μία απόφαση που παίρνεις ελαφρά τη καρδία. 

Οι σωστές ερωτήσεις πριν παραιτηθείς

Οι ψυχολόγοι που μίλησαν στην Guardian σχετικά με το παγκόσμια εργασιακό αδιέξοδο που διαφαίνεται να εξελίσσεται στην εποχή, κατέγραψαν επίσης τις βασικές ερωτήσεις που καλείται να κάνει κάποιος στον εαυτό του, προτού δηλώσει παραίτηση. 

Πώς έφτασα μέχρι εδώ, στο να σκέφτομαι δηλαδή να παραιτηθώ; 

Ο αναστοχασμός του παρελθόντος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις τα αίτια που σε οδηγούν στην πόρτα της εξόδου. Να θυμηθείς τους λόγους που σε έκαναν να δεχθείς τότε τη δουλειά και ποια ήταν η πορεία που ακολούθησες μέσα σε αυτό το διάστημα, αλλά και ποια ήταν η εξέλιξή σου μέχρι σήμερα. 

Πόσο καιρό αισθάνομαι αυτό το αδιέξοδο;

Είναι επίσης χρήσιμο να σκεφτείς αν το να παραιτηθείς είναι κάτι που σου προέκυψε τώρα, τον τελευταίο καιρό, ίσως λόγω κούρασης και εξάντλησης, οπότε μερικές ημέρες άδειας θα σε βοηθούσαν να δεις τα πράγματα πιο καθαρά ή μία επιθυμία που ζει καιρό μες στο κεφάλι σου και άρα πρέπει σύντομα να υλοποιηθεί. 

Μήπως πρέπει να μείνω;

Αυτή είναι μία ερώτηση που η απάντησή της υπαγορεύεται από την αυτοσυντήρηση, γνωστή και ως ένστικτο επιβίωσης, αλλά και από το φόβο για το άγνωστο. Η σωστή ερώτηση δεν είναι αν πρέπει να μείνεις, αλλά αυτή που ακολουθεί ακριβώς από κάτω. 

Τι θέλω πραγματικά να κάνω στη δουλειά μου;

Καλή ερώτηση, αλλά μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να απαντηθεί. Ξεπερνά τη δυσαρέσκεια με τη δουλειά και αποκτά υπαρξιακό χαρακτήρα για το πώς τελικά θέλεις να ζεις, ώστε να είσαι ευτυχισμένος. Και εδώ πρέπει να διαχωρίσεις το αν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις στη δουλειά μπορεί να συσχετίζονται με μία κακή οικογενειακή περίοδο που βιώνεις ή μία ερωτική σχέση που σε ταλαιπωρεί ή μία απογοήτευση για την προσωπική σου ζωή. 

Τι με συμβουλεύουν οι φίλοι και η οικογένειά μου να κάνω;

Είναι γνωστό ότι όσοι βρίσκονται στο περιβάλλον σου, μπορούν να δουν αυτό που σε απασχολεί πιο αντικειμενικά, πιο νηφάλια από σένα. Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου χωρίς την υποστήριξη των πιο κοντινών σας ανθρώπων, ειδικά αν υπάρχουν οικονομικές ανάγκες: το να έχεις συμμάχους είναι σημαντικό για να ξεκινήσεις να περπατάς σε ένα καινούργιο μονοπάτι.

Τι θα χάσω αν παραιτηθώ;

Μπορεί να είναι για παράδειγμα, ένας σταθερός μηνιαίος μισθός ή ένα καλό, συναδελφικό εργασιακό περιβάλλον.

Τι θα μπορούσα να κερδίσω με το να τα παρατήσω;

Στην αντίθετη κατεύθυνση τώρα, αφού ζυγίσεις τα αρνητικά, καλείσαι να καταγράψεις και τα θετικά που θα έρθουν αν παραιτηθείς: μία αύξηση, μία προαγωγή ή μία δουλειά που βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι σου. 

Έχω εξαντλήσει κάθε περιθώριο να λάβω αυτά που θέλω με τον τωρινό εργοδότη μου;

Κάποια από αυτά που επιθυμείς να βρεις σε μια νέα δουλειά, μπορεί να είναι εφικτό να τα αποκτήσεις και στην τρέχουσα εργασία σου. Επομένως, είναι θέμα πειραματισμού με τον εργοδότη σου αν είναι δυνατόν να αναδιαμορφώσεις την εργασιακή σου κατάσταση με βάση τα θέλω σου, όπως το να πετύχεις ένα ευέλικτο ή μειωμένο ωράριο ή έναν υψηλότερο μισθό.

Είναι οι προσδοκίες μου ρεαλιστικές;

Λένε ότι η τέλεια δουλειά είναι μύθος. Δεν υπάρχει. Αυτό που συμβουλεύουν ωστόσο οι ψυχολόγοι που μίλησαν στην Guardian είναι να επιλέξεις εκείνη τη δουλειά που καλύπτει τα περισσότερα από τα κριτήρια που έχεις θέσει για να είσαι ευτυχισμένος, όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και προσωπικά. 

Μπορώ να αντέξω οικονομικά να φύγω;

Το ιδανικό σενάριο είναι να παραιτηθείς, αφού έχεις βρει καινούργια δουλειά ή έχεις ξεκαθαρίσει τέλος πάντων μες στο μυαλό σου ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην περίπτωση που στόχος είναι να κάνεις κάτι δικό σου, να γίνεις αφεντικό του εαυτού σου. 

Αν πάλι, όλα είναι στον αέρα και θέλεις ντε και καλά να εγκαταλείψεις, τότε θα πρέπει να αντέχει η τσέπη σου την παραίτηση. Είτε να έχεις οικονομική υποστήριξη από το περιβάλλον σου, είτε να έχεις κάνει σωστή διαχείριση των χρημάτων σου, ώστε να έχεις την πολυτέλεια του να μη δουλεύεις, αλλά να μπορείς να φέρεις εις πέρας τις υποχρεώσεις σου. 

Είναι η κατάλληλη στιγμή να παραιτηθώ;

Ένα τελευταίο, αλλά κομβικής σημασίας ερώτημα αφορά το timing. Ναι, ΟΚ, μπορεί στην εποχή μας, η αγορά εργασίας να είναι πάντα αβέβαιη, ωστόσο υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες περίοδοι για να φύγεις από τη δουλειά σου. Για παράδειγμα, τουλάχιστον στα μέρη μας, το φθινόπωρο είναι μία εποχή κινητικότητας στην προσφορά εργασίας, όπως επίσης και οι πρώτοι μήνες του νέου έτους.