© Mariana Martin / Unsplash
ΤΑΞΙΔΙ

Οι ευρωπαϊκές πόλεις που αξίζει να αγοράσει κάποιος σπίτι

Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο; Ενώ η αγορά των ακινήτων δείχνει να σταθεροποιείται μετά το χτύπημα της πανδημίας, φανερώνοντας τις νέες τάσεις για το 2022, οι διεθνείς έρευνες ξέρουν ακριβώς πού πρέπει να πας.

Απροσδόκητο και πυρετώδες είναι εξ ορισμού το παιχνίδι του real estate, αφού το πλέγμα που επηρεάζει τις τιμές του αύριο απλώνεται από τη μακροοικονομία έως τη μικροοικονομία και από τη δημογραφική εξέλιξη έως τις κυβερνητικές πολιτικές και τις επενδύσεις ανά περιοχή, ίσως και γειτονιά.

Μετά το χτύπημα της πανδημίας και τα δύο χρόνια αγρανάπαυσης στις κινήσεις εταιρειών και επενδυτών, όταν και ήταν πρακτικά αδύνατο να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι, οι διεθνείς έρευνες φαίνεται επιτέλους να έχουν κάτι κατατοπιστικό στα χέρια τους για τις τάσεις του 2022.

Αισιοδοξία αλλά και ανάγκη για κοινωνικές όπως και περιβαλλοντικές προβλέψεις στο ζήτημα της στέγασης, αποκαλύπτει το report που εξέδωσε πρόσφατα η πολυεθνική PwC σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Urban Land, το παλαιότερο και μεγαλύτερο δίκτυο διεθνώς για το real estate.

Πάνω από 840 άτομα του κλάδου απ’ όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στις συνεντεύξεις, μεταφέροντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της στεγαστικής αγοράς, παράλληλα με τη λίστα κατάταξης των ευρωπαϊκών πόλεων ανάλογα με το πόσο προσοδοφόρα ή όχι εκτιμάται μία αγορά σπιτιού αυτή τη στιγμή.

Ποιες είναι οι ανάγκες και οι τάσεις

Η ιλιγγιώδης αύξησης των ενοικίων και των αγοραστικών τιμών στα σπίτια δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Αθήνας (το ντόμινο της πανδημίας και του πολέμου έχουν βάλει διεθνώς το χέρι τους), με τη μόνη διαφορά ότι οι ιδιοκτήτες σε χώρες δείχνουν να το καταλαβαίνουν:

«Εάν δεν παράγουμε νέες μορφές κατοικιών (σ.σ. κοινωνικής στέγασης), τότε οι τιμές θα πηγαίνουν μόνο προς τα πάνω και το πρόβλημα θα οξύνεται», δήλωσε ένας εργολάβος με διεθνή δραστηριότητα στις ερωτήσεις της έρευνας.

Το δεύτερο δεδομένο που έχει γίνει αντιληπτό στους μεγάλους παίκτες της αγοράς είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα: ειδικά στο εσωτερικό των πόλεων, οι περισσότεροι επενδυτές προτιμούν πλέον να προβούν σε μια γενναία ανακαίνιση με οικολογικό πρόσημο, προκειμένου να κάνουν την κατοικία τους σύμφωνοι με τις ανάγκες του πλανήτη (και της ευρωπαϊκής επιτροπής), παρά να αγοράσουν νέα οικόπεδα και διαμερίσματα.

Πάνω από 61% των ερωτηθέντων, μάλιστα, ανέφεραν στην έρευνα ότι τους απασχολεί το επίπεδο βιωσιμότητας κατά την αγορά.

Όσον αφορά το πεδίο των real estate επενδύσεων που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι η οικοδόμηση κέντρων δεδομένων. Ακολουθούν οι υποδομές υγείας και οι δομές σχετικές με τις ανθρώπινες επιστήμες, ενώ η στέγαση έπεται.

Ποιος είναι οι καλύτερες πόλεις για επένδυση


Find more statistics at Statista

Μέτρια προς κακή είναι η θέση της Αθήνας στη λίστα που εξέδωσε το report με την κατάταξη των πόλεων, από τις περισσότερο στις λιγότερο προσοδοφόρες για τους επενδυτές.

Κατά πώς φαίνεται, παρά το τρομερό αδιέξοδο που βιώνουμε εσωτερικά με τις τιμές των ενοικίων και την αξία της γης, το αθηναϊκό έδαφος δεν είναι τόσο ελκυστικό στα μάτια των ξένων αγοραστών, σε σχέση με άλλες πόλεις της Ευρώπης. Τα σκήπτρα κρατάνε τα οικονομικά κέντρα.

Το Λονδίνο, συγκεκριμένα, είναι εκείνο που σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση της λίστας, αφήνοντας δεύτερο το Βερολίνο που στα reports των προηγούμενων χρόνων προπορευόταν. Τα συγκεκριμένα δεδομένα προκύπτουν από ένα σύνολο μετρήσεων και δεδομένων που έρχονται από τα γραφεία real estate των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Έπειτα ακολουθούν το Παρίσι, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο και η Μαδρίτη, ενώ στο τέλος της λίστας βρίσκεται η Μόσχα. Γεγονός που πιθανότατα δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν. Εξίσου χαμηλά στη λίστα βρίσκονται η Κωνσταντινούπολη, η Βουδαπέστη και το Όσλο.

Τώρα, εάν τυχαίνει να σας περισσεύουν τόσα χρήματα για αγορά σε αυτές τις πόλεις, ποιοι είμαστε εμείς για να σας σταματήσουμε;

Exit mobile version