iStock
ΥΓΕΙΑ

Οι κακές συνήθειες που προκαλούν νεύρα και σε αγχώνουν

Τα λάθη που κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και καταστρέφουν εκτός από την υγεία και την ποιότητα της καθημερινότητάς σου.
Οι κακές συνήθειες που προσπαθείς να κόψεις ή που ακόμα δεν έχεις αντιληφθεί τη ζημιά που σου προκαλούν, δεν επηρεάζουν μόνο τη σωματική υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού σου. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν τεράστιο αντίκτυπο και στον ψυχισμό σου, με αποτέλεσμα να έχεις διαρκώς νεύρα, να σε τρώει το άγχος και να γίνεσαι έξαλλος με το παραμικρό.

Με απλά λόγια, καταστρέφεις μόνος σου την ποιότητα της καθημερινότητάς σου, κάνοντας ξανά και ξανά τα ίδια λάθη μέσα στην ημέρα. Μήπως ήρθε η ώρα για ένα restart;

5 από τις πιο κοινές κακές συνήθειες που σε γεμίζουν νεύρα και στρες

Από το να κοιτάς συνεχώς μία οθόνη μέχρι να τρως ελάχιστα και να μη σε βλέπει ο ήλιος. Ακολουθεί μία πεντάδα από δημοφιλείς, καθημερινές συνήθειες που στο τέλος της ημέρας μόνο νευρικότητα και κακή ψυχολογία προσφέρουν.

Κάνεις καθιστική ζωή

Η επιστήμη δεν έχει καμία αμφιβολία: η καθιστική ζωή, εκτός από εχθρός της σωματικής υγείας, είναι και εχθρός της ψυχικής υγείας. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι η άσκηση έχει παρόμοια επίδραση με αυτή των αντικαταθλιπτικών. 

Η πιο αποτελεσματική δραστηριότητα είναι το τρέξιμο. Μία προπόνηση τριάντα λεπτών είναι αρκετή για να νιώσεις ένα αίσθημα ευφορίας λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών, των ορμονών της χαράς, που διευκολύνεται από το συγκεκριμένο είδος άσκησης. 

Και αν δεν σου αρέσει το τρέξιμο, αρκεί ένα αργό ή γρήγορο περπάτημα έξω. Ακόμα καλύτερα μία βόλτα στη φύση, σε ένα πάρκο, στο βουνό ή στην αμμουδιά.

Είσαι κολλημένος στις οθόνες

Ονομάζεται “Fomo“, σημαίνει “Fear of Missing Out” και είναι ο φόβος της αποκοπής από τα κοινωνικά δίκτυα, που γεννά μία αίσθηση μοναξιάς και, στη χειρότερη περίπτωση, άγχος, φόβο, νεύρα. Μεταξύ των πρώτων που θεωρητικοποίησαν το “Fomo” ήταν μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία, η οποία έδειξε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της προσκόλλησης στα social media συνδέονται με το αίσθημα της ανεπάρκειας, της θλίψης και της νευρικότητας που νιώθουμε όταν βλέπουμε καλογυαλισμένες ζωές διάσημων ή μη ανθρώπων. 

Τρως πολύ ή λίγο

Η υπερέκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό που προκαλείται από την περίσσεια σακχάρων λόγω μίας μη ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε επεξεργασμένα προϊόντα, ζάχαρη και πολλούς υδατάνθρακες, δημιουργεί φλεγμονές που αποδιοργανώνουν το έντερο και το νευρικό σύστημα. 

Σύμφωνα με την επιστήμη, το έντερο συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο. Αυτό που τρως δηλαδή έχει τη δύναμη να καθορίσει από τη διάθεσή σου μέχρι την κατάσταση της υγείας σου. 

Τα ίδια αποτελέσματα έχει και το να μην τρως πολύ, παραλείποντας γεύματα, κάτι που προκαλεί ενεργειακό έλλειμμα, διεγείροντας την παραγωγή κορτιζόλης, που αυξάνει τα επίπεδα άγχους. 

Αν δεν μπορείς να καταναλώνεις πέντε γεύματα την ημέρα (πρωινό, σνακ, μεσημεριανό, σνακ, βραδινό), πρέπει να τρως τουλάχιστον τρία: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, προτιμώντας τρόφιμα φυτικής προέλευσης και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πιο πλούσια σε φιλικές προς τον εγκέφαλο βιταμίνες και μέταλλα.

Δεν σε βλέπει ο ήλιος

Ο ήλιος είναι βασικός παράγοντας για την καλή υγεία του οργανισμού. Αρκούν έστω και 5 λεπτά ηλιακής έκθεσης για να αυξήσεις τα επίπεδα της τόσο πολύτιμης βιταμίνης D. Γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου, η D συμβάλλει στη διατήρηση των υγιών οστών, όπως επίσης και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και συνεπώς της ψυχικής υγείας και της καλής σου διάθεσης.

Κοιμάσαι πολύ αργά

Ο καλός, ποιοτικός ύπνος παραμένει ο χρυσός κανόνας για την καλή διάθεση. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από 7 με 8 ώρες ύπνου καθημερινά για να μπορεί το πνεύμα και το σώμα να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και συγκέντρωση τις δουλειές που έχει να φέρει εις πέρας μες στην ημέρα.

Το να ξενυχτάς για παράδειγμα άσκοπα λιώνοντας με σειρές και ταινίες στην τηλεόραση, χωρίς να καταλαβαίνεις πώς πέρασε η ώρα, μόνο επιζήμιο είναι για την ψυχική σου υγεία. Μάλιστα, ορισμένα είδη, όπως τα θρίλερ, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προκαλούν αναστάτωση και διαταράσσουν την ποιότητα του ύπνου.

Exit mobile version