David Ramos/Getty Images/Ideal Image
ΚΟΣΜΟΣ

Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ισπανία σε εικόνες

Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 95 και εγείρονται ερωτήματα για το πώς ένα ανεπτυγμένο κράτος απέτυχε να ανταποκριθεί επαρκώς στην καταιγίδα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP PHOTOS/ALBERTO SAIZ

Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Margarita Robles, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι μια στρατιωτική μονάδα που ειδικεύεται στις επιχειρήσεις διάσωσης θα αρχίσει την Πέμπτη να «χτενίζει» τη λάσπη και τα συντρίμμια με σκύλους στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Ερωτηθείσα για αν ο αριθμός των θυμάτων ο οποίος έχει φτάσει τους 95 είναι πιθανό να αυξηθεί, είπε: «Δυστυχώς δεν είμαστε αισιόδοξοι». Οι ομάδες αυτές έχουν φέρει μαζί τους 50 κινητά νεκροτομεία.

Τα σωστικά συνεργεία στην Ισπανία συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους και αναζητούν περισσότερα θύματα μετά τις φονικές πλημμύρες. Την ίδια στιγμή, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πώς ένα από τα πιο ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου απέτυχε να ανταποκριθεί επαρκώς σε μια ακραία καταιγίδα.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας προκάλεσαν πλημμύρες που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 95 νεκρούς, την πιο θανατηφόρα τέτοια καταστροφή στη χώρα από το 1973.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία έθεσε σε κόκκινο συναγερμό την περιοχή της Βαλένθια το πρωί της Τρίτης και οι συνθήκες επιδεινώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Νωρίς το ίδιο βράδυ συγκροτήθηκε το περιφερειακό όργανο που είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και ο συναγερμός που έστειλε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας καλώντας τους κατοίκους της Βαλένθια να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκδόθηκε μετά τις 8 το βράδυ.

Ήταν όμως ήδη πολύ αργά. Οι οδηγοί βρέθηκαν παγιδευμένοι στους δρόμους και αφέθηκαν στο έλεος των ορμητικών χειμάρρων. «Σήμαναν συναγερμό όταν το νερό ήταν ήδη εδώ, δεν υπάρχει λόγος να μου λένε ότι έρχεται η πλημμύρα», δήλωσε ο Julian Ormeno, ένας 66χρονος συνταξιούχος. «Κανείς δεν ήρθε να αναλάβει την ευθύνη».

Το καταστροφικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι το σύστημα προειδοποίησης της Βαλένθια απέτυχε. Οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να πεθαίνουν από τέτοιου είδους προβλεπόμενα καιρικά φαινόμενα σε χώρες όπου έχουν τους πόρους για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Ο κυβερνητικός υπουργός Angel Victor Torres αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανή καθυστέρηση στην αποστολή ειδοποιήσεων στον πληθυσμό.

Οι πλημμύρες της Τρίτης ήταν οι χειρότερες στην Ισπανία από το 1996, όταν 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από καταρρακτώδη βροχή που έπληξε ένα κάμπινγκ στα Πυρηναία Όρη.

 

Η έντονη βροχόπτωση αποδίδεται σε ένα φαινόμενο γνωστό ως gota fría ή «ψυχρή σταγόνα», το οποίο δημιουργείται όταν κρύος αέρας κινείται πάνω από τα θερμά νερά της Μεσογείου. Αυτό δημιουργεί ατμοσφαιρική αστάθεια, προκαλώντας την ταχεία άνοδο του κορεσμένου αέρα, που οδηγεί σε ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Μεσογείου, η οποία αυξάνει και την εξάτμιση του νερού, παίζει καθοριστικό ρόλο στις καταρρακτώδεις βροχές.

«Οι πλημμύρες στην Ισπανία είναι μια επίκαιρη υπενθύμιση ότι καμία χώρα δεν εξαιρείται από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο Leslie Mabon, ανώτερος λέκτορας περιβαλλοντικών συστημάτων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας.

Τα γεγονότα «αποτελούν ένα ακόμη μήνυμα αφύπνισης ότι το κλίμα μας αλλάζει με ταχείς ρυθμούς», σύμφωνα με την Hayley Fowler, καθηγήτρια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Βρετανίας.