©2013/AP Photo/Richard Drew
FITNESS

Οι κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν οι fitness trackers

Αν αγχώνεστε με τα στατιστικά από τις εφαρμογές και τους fitness trackers, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε τη ρουτίνα σας.
Φορώντας ένα fitness tracker σημαίνει πως η ζωή σας θα γεμίσει με αισθητήρες. Αυτοί οι αισθητήρες μετρούν τον ύπνο σας, καταγράφουν τα βήματα και τη γυμναστική, διαβάζουν τον χτύπο της καρδιάς σας και καταμετρούν το πόσες θερμίδες καίτε σε μια μέρα. Γι’ αυτούς που γυμνάζονται συχνά, αυτά τα ρολόγια και οι εφαρμογές είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Ωστόσο, οι συνεχείς ειδοποιήσεις στο κινητό μπορεί να δημιουργήσει μια τοξική ενασχόληση με νούμερα και στατιστικά.

Μια έρευνα του 2018 από το Πανεπιστήμιο του Loughborough και του Warwick εντόπισαν πως το 65% των νέων χρησιμοποιούν τέτοια εργαλεία. Ωστόσο, η άσκησή τους ήταν πιο εντατική και αντιμετώπισαν προβλήματα με διατροφικούς περιορισμούς, ανησυχίες για το ύψος και το σχήμα του σώματος, έκαναν ασκήσεις για τον έλεγχο του βάρους και ήταν πιο αγενείς στους τρόπους τους απ’ όσους δεν είχαν εφαρμογές. Οι ερευνητές εντοπίζουν πως οι fitness trackers ευθύνονται για αυτές τις τελειομανείς συμπεριφορές απέναντι στο φαγητό και τις εξοντωτικές ασκήσεις τους.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές βρήκαν πως υπάρχει ένα παρόμοιο άγχος με την ιχνηλάτηση που μπορεί επίσης να επηρεάσει όσους χρησιμοποιούν εφαρμογές και συσκευές για να μετρήσει τον ύπνο τους. Αυτό το άγχος έχει δημιουργήσει τον ιατρικό όρο orthosomnia, από το ελληνικό ορθός και το λατινικό somnium που σημαίνει όνειρο. Αυτή η τελειομανία στον ύπνο συνδέεται αρνητικά με το άγχος, το οποίο προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα σε όσους την κυνηγούν.

Στόχος της έρευνας δεν είναι η στοχοποίηση της τεχνολογίας καταδεικνύοντας ότι αυτές οι συσκευές έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες. Η έρευνα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ποιες είναι οι προθέσεις πίσω από τη χρήση εφαρμογών και trackers και πώς αυτές παίζουν ρόλο στην ψυχολογία μας.

Άλλωστε, η σχέση με το σώμα μας, με το μυαλό και την τεχνολογία είναι περίπλοκη και κάπως δύσκολη στην ανασύνθεσή της. Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό, ένα ερώτημα που χρειάζεται να κάνουμε στους εαυτούς μας προτού ξεκινήσουμε να καταγράφουμε τους καρδιακούς παλμούς, τις θερμίδες και τον ύπνο, είναι  «γιατί» να το κάνουμε αυτό.

Ένα χρήσιμο εύρημα ήταν ότι οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τη δραστηριότητά τους για να αλλάξουν το βάρος και το σχήμα τους ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα διατροφικών διαταραχών από εκείνους που το έκαναν για γενικότερους λόγους υγείας ή απλά για να αισθάνονται καλά.

«Η δράση που βασίζεται στη συλλογή στατιστικών μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εμμονική συμπεριφορά που προκαλείται από άγχος, όπως η άσκηση με ανθυγιεινούς τρόπους όσον αφορά τη συχνότητα, την ένταση ή τη διάρκεια, καθαρά για στατιστικό κέρδος» δήλωσε στο Wired η ψυχολόγος Tara Quinn – Cirillo.

Tο σημάδι για την αλλαγή στη συμπεριφορά μας είναι να αναρωτηθούμε αν η διασκέδαση της γυμναστικής αντικαθίσταται με το άγχος και τον πανικό και αν ξεπερνάμε τα όρια. Ίσως να χρειάζεται να απομακρυνθείτε για λίγο καιρό από αυτές τις συσκευές και να τις εντάξετε σε μια ρουτίνα που θα βελτιώσει την ψυχική σας υγεία.

«Ελέγξτε τα όρια μετά από μερικές εβδομάδες με κάποιον που εμπιστεύεστε για να δείτε εάν υπάρχει καθαρό θετικό όφελος από τη χρήση της συσκευής που επηρεάζει τις σκέψεις και τις συμπεριφορές», πρότεινε η ψυχολόγος Elizabeth Evans.

Exit mobile version