Οι λόγοι που κάνεις και δέχεσαι ghosting, σύμφωνα με έρευνα
Όταν κάποιος τερματίζει ξαφνικά μια επικοινωνία χωρίς να εξηγήσει το γιατί, κάνει ghosting. Αυτοί είναι οι λόγοι που γίνεται «φάντασμα».
- 3 ΝΟΕ 2023
Αν είστε από τους τυχερούς και δεν σας έχει εγκαταλείψει το άλλο σας μισό, έτσι, ξαφνικά, μια νύχτα βροχερή, τότε ανήκετε σε ειδική κατηγορία. Το γνωστό σε όλους ghosting, όταν δηλαδή κάποιος τερματίζει ξαφνικά μια προσωπική σχέση κόβοντας κάθε επικοινωνία χωρίς να εξηγήσει το γιατί, έχει συμβεί στους περισσότερους Gen Zers και Millennials.
Σύμφωνα με το Thriving Center of Psychology, το οποίο δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση για να μάθει γιατί οι άνθρωποι κάνουν ghosting, αλλά και τη στάση των νεότερων γενεών απέναντι σε αυτό, η συνήθεια αυτή έχει γίνει λατρεία, πλέον και με κάθε επισημότητα.
Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, οργανισμός διεξήγαγε έρευνα σε 1.014 άτομα της Gen Z και της Millennials ηλικίας 18 έως 42 ετών σχετικά με το ghosting και τον αντίκτυπο που έχει στη ζωή τους. Ανέλυσε επίσης τον όγκο αναζήτησης στο Google για ερωτήσεις που σχετίζονται με το ghosting, όπως «γιατί οι άντρες σας κάνουν ghosting».
Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα: Η πρακτική του «εξαφανίζομαι», δυστυχώς, είναι πλέον συνηθισμένη, με το 84% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι το έχουν περάσει και το 65% ότι το έχουν εφαρμόσει σε κάποιον άλλο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι όσοι έχουν γίνει ghosted αναφέρουν συναισθήματα όπως σύγχυση, θλίψη, απογοήτευση και ενόχληση, το 67% υποστηρίζει ότι έχουν κάνει ghostιng σε άλλους, με τρεις στους τέσσερις να το θεωρούν κατάλληλο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι γίνονται φαντάσματα, ο κύριος λόγος μεταξύ του 64% των ερωτηθέντων είναι επειδή απλά δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τη σχέση. Εν τω μεταξύ, το 56% λέει ότι εφαρμόζει την πρακτική του Κάσπερ για να αποφύγει την αντιπαράθεση, το 44% για να αποφύγει το άγχος και το 41% γιατί, πολύ απλά, δεν υπήρχε αρκετά ισχυρή σύνδεση.
Ένα επιπλέον 39% δηλώνει ότι έχει κάνει ghosting επειδή προσβλήθηκε από κάτι που έκανε ή είπε το άλλο του μισό που τελικά αποδείχθηκε λιγότερο από μισό, ενώ το 29% μοιράστηκε ότι έγινε άυλο την περίοδο που δεν ήταν καλά ψυχολογικά.
Μετά το ghosting, η συντριπτική πλειοψηφία (86%) αισθάνεται ανακούφιση, ενώ το 69% αισθάνεται ενοχές και το 46% το μετανιώνει. Το μόνο σίγουρο, όπως βλέπετε και εσείς, είναι ότι δεν είστε οι μόνοι που έχουν βιώσει αυτή τη μεταφυσική εμπειρία. Είναι μια παρηγοριά.