Shutterstock
FITNESS

Οι μεγαλύτεροι μύθοι σχετικά με τη γυμναστική

Μύθοι που μπορεί να πιστέψει όποιος γυμνάζεται. Συγκεντρώσαμε μερικούς από αυτούς, προκειμένου να αποφύγεις τραυματισμούς και να δεις αποτελέσματα στο σώμα σου.

Ένα από τα λίγα καλά που θα αφήσει το lockdown τη στιγμή που θα αρθεί είναι η φυσική άσκηση. Ο εγκλεισμός στο σπίτι και η αγκύλωση στα γραφεία λόγω της τηλεργασίας και των διαδικτυακών μαθημάτων καθιστά την ενασχόληση με τη γυμναστική αναγκαία απόδραση του μυαλού. Είτε περιλαμβάνει ένα γρήγορο περπάτημα στη γειτονιά, είτε ένα πιο εντατικό πρόγραμμα, η φυσική άσκηση είναι ένα διάλειμμα του μυαλού και του σώματος από την καθημερινότητα.

Όταν θα αποφασίσεις να ασχοληθείς με τη γυμναστική και ψάξεις στο internet προγράμματα με κοιλιακούς, συμβουλές για τρέξιμο και ασκήσεις που θα δεις διαφορά στο δεκάλεπτο, θα συναντήσεις πολλούς μύθους που μπορεί να νομίσεις για αλήθειες. Εδώ συγκεντρώσαμε μερικούς από αυτούς τους μύθους που δεν πρέπει να πιστέψεις, αν θες να δεις αποτελέσματα στο σώμα σου. Πάμε να τους δούμε.

Οι κοιλιακοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να γυμνάσεις τον κορμό σου

Αν έχεις κάνει ποτέ μαθήματα πιλάτες, θα ξέρεις ότι ανεξάρτητα από τους πόσους κοιλιακούς μπορείς να κάνεις στο σπίτι δε σημαίνει ότι έχεις έναν ισχυρό κορμό. Οι κοιλιακοί γυμνάζουν ορισμένους μύες, αλλά πρέπει επίσης να κάνεις και ασκήσεις που θα γυμνάσουν τους μύες της λεκάνης, των γοφών και της κάτω πλάτης. Στην αρχή θα δυσκολευτείς, αλλά σιγά-σιγά θα το συνηθίσεις και θα αποκτήσεις έναν γυμνασμένο κορμό.

Μπορείς να παρατηρήσεις μείωση σε ένα μέρος του σώματός σου

Ενώ θα έκανε τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη, αν ήταν δυνατόν να στοχεύσεις μια περιοχή του σώματος και να μειώσεις το λίπος μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων, δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει. Ο καθένας μας αποθηκεύει λίπος σε διάφορα μέρη του σώματος, το οποίο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική και το φύλο. Οποιαδήποτε άσκηση που ισχυρίζεται ότι μπορεί να «μειώσει τα σημεία» είναι ανακριβής. Απλώς καίει θερμίδες και χτίζει μυ, αλλά καμία άσκηση δεν μπορεί να επηρεάσει τα λιπώδη κύτταρα σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος.

Η νοοτροπία της ασταμάτητης γυμναστικής θα αποδώσει γρηγορότερα

Ζούμε σε μια κουλτούρα που κανόνες της είναι το τρέξιμο και ο θόρυβος, αλλά η νοοτροπία του «χωρίς διακοπές» μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί καταστροφική για τους στόχους που έχεις βάλει για τη βελτίωση της υγείας σου και τη φυσική κατάσταση. Ακόμη και οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου γνωρίζουν τη σημασία της ανάπαυσης, δίνοντας στον οργανισμό επαρκή χρόνο για να ανακάμψει. Η ανάπαυση μπορεί να κρατήσει από 24 έως 72 ώρες. Τόσο χρειάζεται για να επιδιορθωθεί το σώμα σου από μια προπόνηση και, κατά τη διάρκεια αυτής των ορών, θα δεις πραγματικά πρόοδο. Εάν αγνοήσεις τις ημέρες ανάπαυσης και απλώς συνεχίσεις την προπόνηση, το σώμα θα καταρρεύσει, μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί και να εξαντληθείς τη στιγμή που δεν το περιμένεις.

Οι ασκήσεις που κρατάνε πολύ έχουν περισσότερα αποτελέσματα

Συχνά, όταν εντοπίζεις τα μέρη του σώματός που θέλεις να τα δεις κάπως πιο γυμνασμένα, είσαι κάπως πιο ανυπόμονος να δεις αποτελέσματα. Αυτό σε οδηγεί σε μια τάση να ασκηθείς υπερβολικά με την ελπίδα ότι θα δεις αποτελέσματα πιο γρήγορα από ό,τι αν έκανες μικρότερες ασκήσεις. Αυτό δε συμβαίνει. Εάν έχεις μόνο 20 ή 30 λεπτά για να ασκηθείς, μην το αφήσεις να εκτροχιάσει τους στόχους σου. Η ποιότητα της προσπάθειας είναι εξίσου σημαντική και μπορείς να αυξήσεις τον καρδιακό σου ρυθμό μέσα σε 20 λεπτά, ανάλογα με την προπόνηση.

Οι μύες μετατρέπονται σε λίπος, αν δε γυμνάζεσαι

Για κάποιο λόγο, αυτή η ατάκα εξακολουθεί να ακούγεται στα αποδυτήρια των γυμναστηρίων (προ καραντίνας). Η αλήθεια είναι  αυτό ότι δε συμβαίνει, καθώς το λίπος και μυϊκά κύτταρα είναι διαφορετικές δομές που δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Όταν σταματάς να ασκείσαι, οι μύες μπορεί να γίνουν μικρότεροι, αλλά δε μετατρέπεται ξαφνικά σε διαφορετικό τύπο κυττάρου και ύστερα σε λίπος. Αυτό που συμβάλλει στην αύξηση βάρους είναι η υπερκατανάλωση τροφής και η παραμέληση της άσκησης.

“No pain, no gain”

Αν υπήρχε ποτέ ένας μύθος για να ξεχάσεις αυτό το νέο έτος, ας είναι αυτός. Ενώ μερικές ασκήσεις μπορεί να σε βλάψουν με καλό τρόπο (σοβαρά, γίνεται αυτό;), δεν πρέπει να φτάνεις τον εαυτό σου στα άκρα σε κάθε προπόνηση, μόνο και μόνο επειδή πιστεύεις ότι είναι απαραίτητο να δεις αποτελέσματα. Εάν ακολουθήσεις μια τέτοια νοοτροπία, πιθανότατα θα τραυματιστείς και θα αναγκαστείς να τα παρατήσεις. Πάνω απ ‘όλα, είναι σημαντικό να ακούς το σώμα σου, να το φροντίζεις και να διασφαλίζεις την ανάρρωση που χρειάζεσαι.