Οι μικρές διαφορές που κάνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό τόσο διασκεδαστικά
Ένα thread στο Reddit αναδεικνύει μικροπράγματα που είναι αρκετά για να προκαλέσουν πολιτισμικό σοκ.
- 6 ΟΚΤ 2024
Τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι πάντα γεμάτα ιδιαιτερότητες που τείνουν να μας εντυπωσιάζουν και που είναι τελικά κι αυτές οι πληροφορίες που θα μοιραστούμε με τους φίλους μας όταν επιστρέψουμε, αντί για γενικόλογες δηλώσεις όπως: «Η αρχιτεκτονική ήταν εκπληκτική» ή «Οι άνθρωποι ήταν τόσο φιλικοί». Και το Reddit αποκαλύπτει, όπως κάνει τόσο συχνά, ότι δεν είμαστε οι μόνοι που δίνουμε βάση σε μικροπράγματα, αρκετά για να προκαλέσουν πολιτισμικό σοκ.
Σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο subreddit r/Travel, οι u/NotACaterpillar αναλογίστηκαν την εμπειρία τους να παλεύουν με τις ανεστραμμένες «ζεστές» και «κρύες» κατευθύνσεις των βρυσών στο Ουζμπεκιστάν, θέτοντας τελικά το ερώτημα: «Ποιο είναι ένα καθημερινό και μικρό πράγμα από μια ξένη χώρα που σας εξέπληξε;».
Ένα σημαντικό θέμα που αναδύεται από αυτό το thread είναι η ποικιλομορφία στα εστιατόρια. Κάποιος για παράδειγμα, αναφέρθηκε στα δωρεάν τάπας που παίρνεις με την αγορά μπύρας σε πολλά μέρη της Ισπανίας. Ένας άλλος εκτίμησε τους μικρούς καλόγερους δίπλα στο τραπέζι για παλτά και τσάντες που υπάρχουν σε εστιατόρια στην Πόλη του Μεξικού. Ο U/MildyResponsible γράφει: «Στην Κορέα, και σε μικρότερο βαθμό στην Κίνα, δεν είναι μόνο αποδεκτό να φωνάζεις στον σερβιτόρο να έρθει στο τραπέζι σου, αλλά είναι αναμενόμενο».
Αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το «μεγάλο ποτήρι παγωμένο νερό όταν κάθεσαι σε ένα εστιατόριο στις ΗΠΑ», σχολιάζει ένας χρήστης. «Τα εστιατόρια είναι τόσο πανάκριβα, πρέπει να παίρνεις ό,τι μπορείς να πάρεις δωρεάν!».
Και έπειτα, υπάρχει η τήρηση των κανόνων. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι κανόνες κυκλοφορίας των πεζών λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Τα σχόλια συνέκριναν αυτό το επίπεδο πειθαρχίας με τους δρόμους της Ιταλίας, όπου, αν περίμενες να σταματήσει η κυκλοφορία πριν διασχίσεις το δρόμο, δεν θα έφτανες ποτέ πουθενά. Κάποιος άλλος αναφέρθηκε στο σύστημα ουράς στην Κούβα, το οποίο δεν ακολουθεί τη μία γραμμή που θα συναντήσει κανείς στις ΗΠΑ.
Δεν έμειναν έξω από τη συζήτηση ούτε οι διαφορές στις ιδέες περί ασφάλειας στο μπάνιο που έχει η κάθε χώρα. Οι οικοδομικοί κανονισμοί στην Ιταλία απαιτούν όλες οι ντουζιέρες να έχουν ένα «κορδόνι» έκτακτης ανάγκης που μπορεί κανείς να τραβήξει για να ηχήσει συναγερμός, σε περίπτωση που γλιστρήσει και πέσει.
Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οικοδομικοί κανονισμοί επιβάλλουν να μην υπάρχουν διακόπτες ή πρίζες στα μπάνια. Ο χρήστης γράφει: «Και οι δύο χώρες έχουν ιδέες για την ασφάλεια του μπάνιου που είναι αρκετά ισχυρές ώστε να επιβληθούν στους οικοδομικούς κανονισμούς, αλλά εντελώς διαφορετικές ιδέες για το ποιοι είναι οι κίνδυνοι».
Υπάρχουν μερικά πραγματικά τετριμμένα, όπως οι πόρτες που ανοίγουν προς τα μέσα αντί προς τα έξω στην Αυστραλία, ή ο πρώτος όροφος που χαρακτηρίζεται ως «μηδέν» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά ίσως οι πιο αστείες απαντήσεις είναι οι επικοινωνιακές διαφορές. Στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, οι άνθρωποι κουνάνε το κεφάλι τους από το ένα άκρο στο άλλο για να εκφράσουν το «ναι» και από πάνω προς τα κάτω για να εκφράσουν το «όχι». Κάποιος πήρε στα σοβαρά τον αμερικανικό τυπικό χαιρετισμό “how are you?”. «Ως ομιλητής που αυτή η γλώσσα δεν είναι η μητρική μου, το αισθάνομαι σαν πρόσκληση για συζήτηση», γράφει.
Αυτό που είναι τόσο γοητευτικό σε αυτές τις ανακαλύψεις -και ίσως αυτό που τις κάνει τόσο αξέχαστες- είναι το γεγονός ότι συχνά δεν αναφέρονται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς- είναι γνώσεις που πρέπει να ανακαλύψουμε εμείς οι ταξιδιώτες μόνοι μας, μέσα από δοκιμές, λάθη και γέλιο.