AP Photo/Enas Rami
EXPLAINED

Οι νέες συζητήσεις μεταξύ Χαμάς-Ισραήλ για κατάπαυση πυρός και το κακό ιστορικό

Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων πρόκειται να επαναληφθούν στο Κατάρ.

Δεν πρόκειται για «λευκό καπνό» όπως συνηθίζεται να γράφεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά για ένα μικρό βήμα. Οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων φαίνεται πως θα επαναληφθούν στην Ντόχα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Κατάρ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu υποστήριξε ότι μια ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Κατάρ την Κυριακή για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, με τις ΗΠΑ να πιστεύουν ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Yahya Sinwar την περασμένη εβδομάδα -που θεωρούνταν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της οργάνωσης- μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία, αν και η Χαμάς έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι είναι το κύριο εμπόδιο στις συζητήσεις.

«Με τον Sinwar απών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken «υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να φέρουμε πίσω τους ομήρους και να πετύχουμε τον στόχο».

Ο Blinken είπε επίσης ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία «ώστε το Ισραήλ να αποχωρήσει, η Χαμάς να μην μπορεί να ανασυγκροτηθεί και ο παλαιστινιακός λαός να μπορέσει να ξαναχτίσει τη ζωή του και να ξαναχτίσει το μέλλον του».

Ένας ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι μια αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με αξιωματούχους των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών το βράδυ της Πέμπτης (24/10) στο πλαίσιο των συζητήσεων για την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα και τους τρόπους υπέρβασης των εμποδίων για να σταματήσει η κλιμάκωση.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται ότι υψηλόβαθμοι Αιγύπτιοι ηγέτες ασφαλείας θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, δήλωσε ότι οι διαμεσολαβητές του Κατάρ είχαν μιλήσει ξανά με τη Χαμάς μετά το θάνατο του Sinwar, αλλά δεν υπήρχε «καμία σαφήνεια» σχετικά με τα τρέχοντα σχέδιά της όσον αφορά τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

«Υπήρξε δέσμευση με τους εκπροσώπους του πολιτικού γραφείου στην Ντόχα. Είχαμε κάποιες συναντήσεις μαζί τους τις τελευταίες δύο ημέρες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος βρίσκεται επίσης σε συνεχείς συζητήσεις με τη Χαμάς η οποία φάνηκε διατεθειμένη να συμφωνήσει στη διακοπή των εχθροπραξιών, μόνο αν το Ισραήλ δεσμευτεί σε κατάπαυση του πυρός, στην αποχώρηση των στρατευμάτων και στην ανταλλαγή ομήρων.

Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, με ανάρτησή του στο Χ ανέφερε ότι χαιρετίζει την «ετοιμότητα της Αιγύπτου να προωθήσει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων».

Το κακό ιστορικό

Οι προηγούμενες συζητήσεις σχετικά με μια τέτοια συμφωνία επικεντρώθηκαν σε μια πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden τον Μάιο, η οποία έγινε δεκτή από τη Χαμάς.

Η πρόταση αυτή περιέγραφε ένα σχέδιο τριών βημάτων που θα ξεκινούσε με μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, κατά την οποία οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) θα αποχωρούσαν από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας.

Θα υπήρχε επίσης ένα «κύμα» ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και ανταλλαγή ορισμένων ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Αυτό θα οδηγούσε τελικά σε μια μόνιμη παύση των εχθροπραξιών και σε ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας.

Όμως, οι συνομιλίες ναυάγησαν, με βασικό σημείο εμπλοκής την επιμονή του Netanyahu στην παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου.

Οι πιο πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα μεσολαβητών -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων, διεξήχθησαν τον Αύγουστο κι απέτυχαν, όπως αρκετές ανάλογες προηγούμενες προσπάθειες.

Και μπορεί οι πιθανότητες για μια συμφωνία να είναι πλέον αυξημένες, ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην πολιορκημένη Γάζας, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 770 Παλαιστίνιοι μέσα σε 19 ημέρες, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Στον Λίβανο, επίσης, έγιναν νέοι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ περιμένουμε και την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.