Jacob Lawler/Unsplash
ΚΟΣΜΟΣ

Οι περιοχές με τα περισσότερα ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη

Σε κάποιες γωνιές του πλανήτη, η γη δεν ησυχάζει ποτέ και τα ενεργά ηφαίστεια διαμορφώνουν το ίδιο το τοπίο και τη ζωή.

Χωρίς ηφαίστεια, ο πλανήτης μας θα ήταν ένα πολύ διαφορετικό μέρος. Κυριολεκτικά, αφού οι ηφαιστειακές εκρήξεις έχουν την ικανότητα να δημιουργούν νέα γη, ενώ η θερμότητα που αναδύουν μπορεί να αξιοποιηθεί για τη γεωθερμική ενέργεια.

Επίσης, τα πλούσια σε ορυκτά πετρώματα των ηφαιστείων μάς δίνουν μέταλλα όπως ο χρυσός, το νικέλιο και ο χαλκός, ενώ μετά από μια έκρηξη ηφαιστείου τα εδάφη που δημιουργούνται είναι εξαιρετικά γόνιμα για τη γεωργία. Φυσικά, δεν είναι όλα θετικά, καθώς οι εκρήξεις μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολες στην πρόβλεψη και να αποβούν επικίνδυνες για τη ζωή. Ωστόσο, τα ηφαίστεια είναι συναρπαστικά και μπορούν και προσφέρουν ένα από τα μεγαλύτερα θεάματα της φύσης.

Αυτές είναι οι περιοχές με τα περισσότερα ενεργά ηφαίστεια:

Ισλανδία

Η Ισλανδία οφείλει την ίδια της την ύπαρξη στα ηφαίστεια. Η χώρα βρίσκεται στο Mid-Atlantic Ridge και φιλοξενεί περίπου 130 ηφαίστεια, από τα οποία τα 35 είναι ενεργά και περίπου το ένα τρίτο της λάβας που έχει εκτοξευθεί από την επιφάνεια της Γης τα τελευταία 500 χρόνια βρίσκεται στην Ισλανδία.

Κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης που διήρκεσε από το 1963 έως το 1967 αυτή η λάβα δημιούργησε το νέο νησί Surtsey, που τώρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Χαβάη

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Smithsonian, τα τελευταία 12.000 χρόνια τα περισσότερα ηφαίστεια έχουν εκραγεί στις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολιτεία της Χαβάης, η οποία φιλοξενεί και το Mauna Loa, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον πλανήτη. Η κορυφή του υψώνεται τουλάχιστον 10 μίλια πάνω από τη βάση του, καθιστώντας το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη όταν μετράται από βάση σε κορυφή.

Νότια Ιταλία

Η Ιταλία φιλοξενεί δώδεκα ηφαίστεια, εννέα από τα οποία θεωρούνται ενεργά. Ο περίφημος Βεζούβιος που κατέστρεψε την Πομπηία το 79 Κ.Χ εξερράγη τελευταία φορά το 1944. Ο Βεζούβιος θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου, επειδή τείνει να εκρήγνυται βίαια και με μικρή προειδοποίηση, και δεσπόζει πάνω από τον πυκνοκατοικημένο κόλπο της Νάπολης, όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Στο νησί της Σικελίας, βρίσκουμε το όρος Αίτνα, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, το οποίο μάλιστα τείνει να εκρήγνυται συχνά.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η πιο ενεργή ηφαιστειακή περιοχή της Αφρικής βρίσκεται στα βουνά Virunga, κοντά στα σύνορα μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντα. Μερικά από τα ηφαίστεια της περιοχής, όπως το Karisimbi και το Bisoke μάλιστα, διασχίζουν τα σύνορα. Ωστόσο, τα πιο δραστήρια ηφαίστεια βρίσκονται στο Κονγκό – συμπεριλαμβανομένων των βουνών Nyamulagira και Mount Nyiragongo, τα οποία έχουν εκραγεί πρόσφατα. Ο κρατήρας του Nyiragongo φιλοξενεί επίσης τη μεγαλύτερη λίμνη λάβας στον κόσμο.

Η δυτική ακτή της Αμερικής

Περισσότερα από 450 ενεργά ηφαίστεια, περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου του κόσμου, βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτά τα ηφαίστεια σχηματίζουν μια ζώνη σε σχήμα πετάλου που είναι γνωστή ως το δαχτυλίδι της φωτιάς. Από την Αλάσκα στο βορρά έως τη Χιλή στο νότο, μεγάλο μέρος της δυτικής ακτής της ηπείρου Αμερικής αποτελεί μέρος του Δακτυλίου της Φωτιάς.

Όταν αδρανούν, αυτά τα ηφαίστεια γίνονται το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της φύσης, οι οποίοι μπορούν να κάνουν πεζοπορία στα μονοπάτια που περιβάλλουν το όρος Αγία Ελένη στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, να κάνουν σκι στο ηφαίστειο Villarica στη Χιλή, να απολαύσουν τις ιαματικές πηγές κάτω από το όρος Tungurahua του Ισημερινού.

Ινδονησία

Η Ινδονησία, η οποία βρίσκεται επίσης μέσα στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς, φιλοξενεί μερικά από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Ωστόσο, όταν τα ηφαίστειά της είναι αδρανοποιημένα, υπάρχει μια γαλήνια ομορφιά σε αυτά τα τοπία. Πάρε για παράδειγμα το Εθνικό Πάρκο Bromo Tengger Semeru, όπου το όρος Bromo, το όρος Batok και το όρος Semeru βρίσκονται πλάι-πλάι και σε περιμένουν να τα θαυμάσεις.

Ιαπωνία

Υπάρχουν 111 ενεργά ηφαίστεια στην Ιαπωνία, πολλά από τα οποία βρίσκονται στα εθνικά πάρκα της χώρας. Πιο εμβληματικό όλων είναι το όρος Φούτζι, ένα ηφαίστειο ύψους 3.776 μέτρα. Η αναρριχητική περίοδος του όρους Φούτζι διαρκεί από τις αρχές Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ένα άλλο ηφαίστειο που αξίζει να δεις είναι το Sakurajima, το οποίο φουσκώνει σχεδόν συνεχώς και βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το πλοίο από την πόλη Kagoshima στο Kyushu.

Βανουάτου

Ένα από τα πιο προσβάσιμα ηφαίστεια στον κόσμο, αν υποθέσουμε ότι δεν πειράζει ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσεις στο μικροσκοπικό νησιωτικό έθνος του Νότιου Ειρηνικού, Βανουάτου, είναι το όρος Yasur.

Αυτό το ηφαίστειο, που βρίσκεται σε μια πεδιάδα τέφρας στο νησί Τάννα, εκρήγνυται σχεδόν συνεχώς από τουλάχιστον το 1774. Καθώς πέφτει το σούρουπο, ο Yasurκάνει ένα στρομπολικό σιντριβάνι πυρακτώσεως λάβας που μοιάζουν με επίδειξη πυροτεχνημάτων, ευχαριστώντας όσους συμμετέχουν σε μια ξενάγηση που οδηγεί λίγο από τον κρατήρα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα στυλό για να γράψετε τις καρτ-ποστάλ σας: Υπάρχει ακόμη και ένα κουτί συλλογής αναρτήσεων κοντά στο χείλος του ηφαιστείου.