Eurokinissi
ΖΕΣΤΗ

Οι πιο ακραίες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα

Μπορεί ο καύσωνας στην Αττική και τη Στερεά Ελλάδα να έχει προκαλέσει εκατοντάδες προβλήματα, αλλά σίγουρα έχουμε δει και -πολύ- χειρότερα. Και τίποτα δεν συγκρίνεται με τον καύσωνα του 1977.

Η θερμοκρασία αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα του μήνα και η δυσφορία ειδικά στα αστικά κέντρα μοιάζει ανυπόφορη. Παρ’ όλα αυτά πάντα υπάρχουν και χειρότερα. Ακόμη κι αν τα ρεκόρ των πιο θερμών μηνών διαδέχονται το ένα το άλλο.

Στην Ελλάδα, μπορεί να θυμόμαστε τον καύσωνα του 1987, τότε που η θερμοκρασία δεν έλεγε να πέσει, όμως οι πιο καυτές ημέρες στην ιστορία της χώρας καταγράφηκαν δέκα χρόνια νωρίτερα, τον Ιούλιο του 1977.

Από τον καύσωνα του 1977, στο χάος του σήμερα

Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi

Στην Αθήνα σημειώθηκε τότε το απόλυτο ρεκόρ με τον υδράργυρο να αγγίζει σε δύο περιοχές τους 48 βαθμούς Κελσίου. Οι πιο καυτές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Ελευσίνα και Τατόι και χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια για να δούμε κάτι αντίστοιχο.

Το καλοκαίρι του 2007, τον Αύγουστο, στην Αθήνα οριακά δεν συνετρίβη το προηγούμενο ρεκόρ, καθώς σε Νέα Φιλαδέλφεια και Ασπρόπυργο η θερμοκρασία έφτασε τους 47,5 βαθμούς Κελσίου.

Για την πέμπτη υψηλότερη θερμοκρασία, χρειάζεται να γυρίσουμε 66 χρόνια πίσω και να πάμε στα Τρίκαλα, όπου στις 23 Αυγούστου του 1958 οι κάτοικοι έζησαν έναν ακραίο καύσωνα 47,2 βαθμών Κελσίου.

Το πιο ανησυχητικό στη λίστα είναι ότι στις πιο κάτω θέσεις συναντάμε ημερομηνίες όλο και πιο κοντινές. 10 από τις 30 πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα, σημειώθηκαν την τελευταία τριετία, αριθμός που αποδεικνύει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα, τις οποίες τις ζούμε ήδη.

Και ποιο είναι το πιο παγωμένο ρεκόρ;

Στον αντίποδα, όπως είναι λογικό, όταν μιλάμε για παγωνιά, η Μακεδονία έχει την τιμητική της με 8 από τις πρώτες 10 θέσεις στον σχετικό πίνακα των πιο κρύων θερμοκρασιών να είναι δικές της.

Στην Πτολεμαΐδα μπορεί να είναι συνηθισμένοι στο κρύο, όμως σίγουρα δεν ήταν έτοιμοι για αυτό που τους περίμενε στις 27 Ιανουαρίου του 1963. Το χειμώνα εκείνο ο παγετός έπληξε ολόκληρη την Ευρώπη. Παγωμένα λιμάνια, τόνοι χιονιού και εκατοντάδες θάνατοι από το πολικό ψύχος σε όλη τη γηραιά ήπειρο. Μάλιστα, το πρώτο τετράμηνο του 1963 η μέση θερμοκρασία στο Λονδίνο ήταν 0,2 βαθμοί Κελσίου, ενώ στην Αυστρία ο υδράργυρος υποχώρησε ακόμη και κάτω από το -30.

Στην Ελλάδα όμως το πιο παγωμένο ρεκόρ το κράτησε η Πτολεμαΐδα, η οποία υποδέχθηκε το ξημέρωμα της 27ης Ιανουαρίου, με -27,8 Βαθμούς Κελσίου. Φυσικά ήταν όλοι κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους.

Χαρακτηριστικό του πόσο παγωμένος ήταν εκείνος ο χειμώνας, είναι και το ότι το αμέσως επόμενο ελληνικό ρεκόρ παγωνιάς, σημειώθηκε 45 χρόνια αργότερα. Στις 18 Ιανουαρίου του 2012 η θερμοκρασία έφτασε τους -25,1 βαθμούς.