Robin Marchant/Getty Images for Hello Sunshine x Together Live Tour
BUSINESS

Οι πιο πρωτοπόρες εταιρείες του πλανήτη που ακούς για πρώτη φορά

Ξεψαχνίσαμε την πρόσφατη 100Most Influential Companies λίστα του TIME προκειμένου να μάθουμε και εμείς ποιες είναι εκείνες οι εταιρείες που διαμορφώνουν το μετά-πανδημικό μέλλον μας.
Ένα εξαιρετικό mix and match εταιρειών από διαφορετικούς τομείς (υγεία, βιομηχανία, τεχνολογία, showbiz) ήταν το αποτέλεσμα της ενδελεχούς έρευνας που έκανε το Time προκειμένου να συνθέσει τη λίστα του. Το πιο ενδιαφέρον από όλα και ο λόγος που ασχολούμαστε; Ότι, τις περισσότερες, δεν τις είχαμε ακούσει ποτέ ξανά.

Hello Sunshine, η media αυτοκρατορία της Reese Witherspoon

Πάνε πέντε μόλις χρόνια από τότε που η πάλαι ποτέ πρωταγωνίστρια του Legally Blonde αποφάσισε να ιδρύσει τη δική της εταιρεία παραγωγής προκειμένου να ανακαλύψει (κυρίως μέσα από λογοτεχνικά βιβλία) ιστορίες για γυναίκες. Στην τηλεοπτική μεταφορά των οποίων μετά η ίδια ή οι φίλες της (π.χ. Nicole Kidman) πρωταγωνιστούν. Κάτι που κατάφερε ξανά (Big Little Lies) και ξανά (Little Fires Everywhere). Πλέον η Hello Sunshine πρωταγωνιστεί στο πεδίο αγοράς πνευματικών δικαιωμάτων βιβλίων, γυρίζει ταυτόχρονα πολλαπλές premium σειρές και έχει επεκταθεί σε περιεχόμενο για παιδιά, podcasts, digital series και app για το book club. Το πιο σημαντικό; Αποτελεί φωτεινό φάρο για όλες τις γυναίκες δημιουργούς εκεί έξω που ξέρουν ότι μπορούν να στηριχθούν πάνω της.

Roblox, αυτό που παίζει το παιδί σου

Το gaming success story της πανδημίας με πάνω από 85% αύξηση και περισσότερους από 30 εκ. χρήστες. Ένα free-to-play σύμπαν, που επιτρέπει στους παίκτες να δημιουργήσουν και να μοιραστούν τους δικούς τους κόσμους. Μοιάζει πρόχειρο στο μάτι αλλά τα παιδιά, μεταξύ των οποίων η 10χρονη κόρη μου και οι φίλες της, το λατρεύουν πέρα από κάθε λογική.

Flutterwave, με δύναμη από την Νιγηρία

Μια καλοφτιαγμένη made in Africa digital payment service που επιτρέπει στους πελάτες της να κάνουν ή να δέχονται πληρωμές από οπουδήποτε στον κόσμο. Τον Μάρτιο εξασφάλισε χρηματοδότηση 170 εκ. δολαρίων και είδε την αξία της να ξεπερνάει για πρώτη φορά το 1 δις.

Headspace, χαλάρωσε και απόλαυσέ το 

Το No1 mindfulness app παγκοσμίως με πάνω από 70 εκ. χρήστες και τη δική του «πώς να κοιμάσαι καλύτερα» σειρά στο Netflix. Εξαιρετικό εργαλείο, όπως μπορώ να σου επιβεβαιώσω από προσωπική πείρα.

ΗΥΒΕ, παγκόσμιος εξαγωγέας Kpop

Το talent agency του supergroup BTS, της πιο δημοφιλούς μπάντας στον πλανήτη, έχει μετατραπεί μέσα σε μια δεκαετία στην νοτιοκορεάτικη εκδοχή της Disney.  Δημιουργώντας ένα ολόκληρο σύμπαν περιεχομένου γύρω από κάθε ταλέντο που εκπροσωπεί. Τον Απρίλιο στο ρόστερ της προστέθηκαν, μετά από μια εξαγορά αξίας 1 δις δολαρίων, οι Justin Bieber και Ariana Grande.

Bumble, η γυναικεία εκδοχή του online dating

Ένα women friendly dating app, αξίας πάνω από 14 δις δολάρια, στο οποίο όποιος χρησιμοποιεί προσβλητικά σχόλια μπλοκάρεται αυτόματα και όπου μόνο οι γυναίκες χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν μια συζήτηση με κάποιον άλλο.

Beyond  Meat, το κρέας αλλιώς

Η εταιρεία που έχει φέρει στο mainstream τις φυτικές πρωτεΐνες και έχει δικαίως κερδίσει περίοπτη θέση -μεταξύ άλλων- στα σχετικά μενού των KFC, Dunkin’, Pizza Hut και McDonald’s.

Savage X Fenty, τα body positive εσώρουχα της Rihanna

H έμφαση στη διαφορετικότητα, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από μια σειρά εσωρούχων που περιλαμβάνει μεγέθη από XS μέχρι και 3XLarge και εξίσου diverse μοντέλα (Rosalía, Lizzo, Bad Bunny, Travis Scott), βρίσκεται στον πυρήνα του lingerie project της Rihanna που παρουσίασε αύξηση πωλήσεων πάνω από 200% εν μέσω πανδημίας και είδε την αξία του να ξεπερνάει το 1 δις δολάρια. Kάνε στην άκρη Βικτόρια, έρχετα φουριόζα η Rihanna.

 

Klutch Sports Group, το κουτούκι του LeBron 

To αθλητικό πρακτορείο που ζηλεύουν όλοι οι υπόλοιποι καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από 70 superstar σε NBA και ΝFL, συμπεριλαμβανομένου των LeBron James και Anthony Davis, με συνολική αξία συμβολαίων άνω των 1,8 δις δολαρίων.

Rad Power Bikes, το πετάλι αλλιώς

Με έδρα το Seattle και βατήρα την πανδημία, το συγκεκριμένο e-bike brand  έχει καταφέρει να δώσει το δικό του στίγμα στην Αμερικάνικη αγορά με μια γκάμα προιόντων που χαρακτηρίζονται από καλή ποιότητα και, πάνω από όλα, flexibility.

Την pioneers λίστα συμπληρώνει η εταιρεία υποδημάτων από ανακυκλωμένα υλικά Rothy’s (που όχι μόνο έχει ήδη μετατρέψει 100 εκ. πλαστικά μπουκάλια νερού σε παπούτσια αλλά πλέον ανακυκλώνει και το δικό της απόθεμα), η εταιρεία cybersecurity Darktrace, η Σουηδική εταιρεία με γάλα βρώμης Oatly, το bestseller fitness tracking app Strava,  η εταιρεία ανακύκλωσης TerraCycle και η πρωτοστάτης στην βιομηχανία της κάνναβης Tilray (η μεγαλύτερη στον κόσμο με ετήσια έσοδα άνω των 685 εκ. δολαρίων) που πλανάρει να λανσάρει μέχρι και αναψυκτικά με THC όταν αυτό γίνει δυνατό από άποψη νομοθεσίας.

Τους disruptors μην τους φοβάσαι

Μια κατηγορία που θα μπορούσε να μετονομαστεί απλώς σε Elon Musk, αφού το παλικάρι φιγουράρει εντός της και με τις δυο εταιρείες του (Tesla, Spacex).

Στα γνώριμα ονόματα εδώ συναντάμε όχι μόνο την Huawei (λόγω του ηγετικού ρόλου της στο πεδίο του 5G),  το «στήσε το δικό σου online μαγαζί» Shopify, το Peloton (αυτό με τα στατικά ποδήλατα) και το Airbnb. Αλλά, απρόσμενα, και το διαβόητο Onlyfans (ως πρωτοστάτη στην creator economy) για το οποίο έχουμε μιλήσει αναλυτικά.

Στην ίδια λίστα δικαιωματικά ανήκει η Καλιφορνέζικη εταιρεία παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού Illumina (τα μηχανήματα της οποιάς βοήθησαν στο να αποκωδικοποιήσουμε τον Covid-19), η πρωτοπόρος σε facial-recognition software Clearview AI, το ραγδαία ανερχόμενο social media φαινόμενο Clubhouse (τι εννοείς δεν έχεις μπει ήδη;) και η NextEra, ο μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής και ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως.

Tη λίστα συμπληρώνουν η Nextdoor (κάτι σαν το fb της γειτονιάς), το trading app Robinhood, το Doordash (το πιο δημοφιλές meal-delivery app στις ΗΠΑ), η δημοφιλής crowdfunding πλατφόρμα Gofundme, το Κινέζικο UBER Didi Chuxing, το Digital Currency Group (που εξειδικεύεται σε κρυπτονομίσματα), το Lime (αυτό με τα ενοικιαζόμενα dockless ηλεκτρικά scooters) και δυο υπηρεσίες αφιερωμένες στο e-learning (το ινδικό Byju’s  και το Coursera).

Οι innovators της υπόθεσης  

Με την εξαίρεση της Moderna, που δικαιούται την πρώτη θέση εδώ για την παραγωγή ενός νέου τύπου Covid-19 εμβολίου, η επιλογή της πλειοψηφία των εταιριών της συγκεκριμένης υπο-κατηγορίας φαίνεται να είναι παραδόξως mainstream.

Κάτι που αποδεικνύει η ταυτόχρονη παρουσία εδώ των Nintendo (για το Switch), Netflix (για το πως επαναπροσδιορίζει το Χόλιγουντ), Lego Group, Zoom, Spotify, Adidas, IKEA, Tiktok, NVIDIA (η καλιφορνέζικη εταιρείας παραγωγής μικροτσιπ) και Epic Games (αυτή με το Fortnite).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον, από την άλλη, παρουσιάζουν εταιρείες όπως η Stripe (e-commerce startup που συγκέντρωσε 600 εκ. σε χρηματοδότηση τον Μάρτιο), η GPO Intelligence (φιλόδοξο startup με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής) και η Κινέζικη  DJI (που έχει πάνω από 70% μερίδιο στην παγκόσμια αγορά drones).

Εντός λίστας βρίσκονται επίσης η Ινδική εταιρεία digital transformation JIO Platforms, η Αμερικάνικη online κτηματομεσιτική εταιρεία Zillow, η Δανέζικη εταιρεία offshore εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας Orsted,  το bestseller app εκμάθησης γλωσσών Duolingo και η Κινέζικη Tesla, Byd Co. Ltd (που χρηματοδοτείται από τον Warren Buffett).

Τι μένει για το τέλος; H επισήμανση ότι εντός λίστας βρίσκεται τόσο η Flutter Entertainment (βλέπε PokerStars, FanDuel) με έσοδα της τάξεως του 1 δις δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ όσο και το online luxury fashion μεγαθήριο Farfetch που ετοιμάζεται να κατακτήσει και την Κινέζικη αγορά.

Αν και εκείνη η κινέζικη εταιρεία που πραγματικά μοιάζει έτοιμη για παγκόσμια επέκταση είναι η Yum China. Με πάνω από 10.000 εστιατόρια σε 1.400 πόλεις στην Κίνα και έσοδα άνω των 8 δις δολαρίων έχει φέρει την επανάσταση στην βιομηχανία του fast food. Ναι, και σε αυτό οι Κινέζοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τους Αμερικάνους.

Αυτοί που ηγούνται της αγέλης

Πολλά γνώριμα brands, όπως είναι αναμενόμενο, συμπεριλαμβάνει η συγκεκριμένη leaders υπο-κατηγορία της λίστας. Συμπεριλαμβανομένου φαρμακευτικών εταιρειών που πρωταγωνιστούν στους εμβολιασμούς (Pfizer and Biontech, Johnson & Johnson), αυτοκινητοβιομηχανιών με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση (Volkswagen), εταιρειών τεχνολογίας (Apple, Twitter, Sony Group Corporation-λόγω του Playstation 5), αθλητικών οργανισμών (NBA, English Premier League), αλυσίδες φαρμακείων (Walgreens, CVS), εταιρείες ειδών σπιτιού (Home Depot) και αεροπορικών εταιρειών (Delta-κέρδισε πόντους αξιοπιστίας επειδή άφηνε τα μεσαία καθίσματα άδεια από την αρχή της πανδημίας).

Επίσης εντός κατηγορίας φιγουράρουν πιστωτικές κάρτες (Mastercard), Δανέζικες logistics companies/ παγκόσμιοι μεταφορείς (Maersk), η πανταχού παρούσα Nike και η Mattel που φιλοδοξεί να γίνει η επόμενη Marvel δημιουργώντας ταινίες με βάσει τα δημοφιλή προιόντα της.

Ειδική αναφορά οφείλει να γίνει σε ονόματα που δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμα, όπως η Βραζιλιάνικη τράπεζα Nubank που επιτρέπει σε δεκάδες εκατομμύριά πολίτες στην Λατινική Αμερική να αποκτήσουν για πρώτη φορά πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες μέσα από το app της. Η World Wide Technology, η μεγαλύτερη εταιρεία Αφροαμερικάνικης ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ (με αξία 13,4 δις δολάρια) που προσφέρει cloud services. Η Νορβηγική εταιρεία πετρελαίου Equinor που επίσης κατασκευάζει τις δυο μεγαλύτερες πλωτές μονάδες αιολικής ενέργειας. Και ο ανερχόμενος γίγαντας του e-commerce από τη Λατινική Αμερική, τo Mercado Libre).

Ενδεικτικό, τέλος, της ραγδαία ανόδου της τηλε-ιατρικής είναι ότι εδώ βρίσκουμε για πρώτη φορά και την Teladoc Health την οποία χρησιμοποίησαν πάνω από 10  εκ. ασθενείς μέσα στο 2020.

Οι ακούνητοι Τιτάνες

Πέρα από τα παραπάνω φρέσκα ονόματα, η λίστα περιλαμβάνει και τα γνωστά μεγαθήρια του είδους. Ξεκινώντας από την -πιο πράσινη από ποτέ- General Motors, την Κινέζικη Amazon Alibaba, το Facebook, την -franchise supercharging- Disney, την -king of electronics- Samsung, την Microsoft και την Fedex.

Και συνεχίζοντας με την «έχω γίνει ρήμα» Google, την Amazon, την Walmart, την BP,  την Unilever, την Paypal, την AT&T, την UPS, την Procter & Gamble, την Ιαπωνική Softbank που επενδύει σταθερά σε tech startups, την Κινέζικη Tencent των 750 δις δολαρίων (γνωστή και ως η εταιρεία πίσω από το WeChat ) και την Ταιβανέζικη Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (από την οποία οι πάντες αγοράζουν τσιπάκια για τις συσκευές τους).

Άξιο επισήμανσης αποτελεί ότι σε αυτή την elite κατηγορία συμπεριλήφθηκε και η Coinbase, η εταιρεία που έρχεται να προσδώσει αξιοπιστία στο πεδίο των cryptocurrencies (με πάνω από 56 εκ. χρήστες που αγοράζουν και πουλούν Bitcoin), καθώς έγινε η πρώτη που μπήκε στο χρηματιστήριο.

Exit mobile version