Οι πόλεις με την καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής
- 1 ΙΟΥΝ 2021
Ο τίτλος ανήκει στην ετήσια έρευνα που διοργανώνει η αμερικάνικη εταιρεία Kisi. Για το 2021, θέλησε να διερευνήσει ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζεις και να εργάζεσαι εν καιρώ πανδημίας, μιας και η Covid-19 και τα συνεχή lockdowns ανέτρεψαν τόσο την καθημερινότητα όσο και τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας, προκρίνοντας την τηλεργασία.
Όπως αναφέρει ο Bernhard Mehl, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Kisi, «φτιάξαμε μία αρχική λίστα με 50 μητροπόλεις που αποδεδειγμένα προσφέρουν επαγγελματικές ευκαιρίες και στη συνέχεια τις αξιολογήσαμε με βάση 18 δείκτες: από την οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη που προσέφεραν στους πολίτες λόγω της πανδημίας μέχρι τα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης, τις επιδοτήσεις σε περίπτωση ανεργίας ή υποαπασχόλησης και τα απαραίτητα εργαλεία και μέσα για να είναι αποδοτικό το σχήμα της τηλεργασίας, μεταξύ πολλών ακόμα κριτηρίων».
Μεταξύ των δεικτών που αναλύθηκαν ήταν και εκείνοι που σχετίζονται με τους τόπους ευεξίας και αναψυχής που μπορεί να υπάρχουν στην εκάστοτε πόλη, όπως είναι τα πάρκα, οι πλατείες, οι υπαίθριοι χώροι για δραστηριότητες ώστε οι πολίτες να αποφορτίζονται και να έρχονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον.
Λαμβάνοντας λοιπόν όλα αυτά υπόψιν, η έρευνα της εταιρείας κατέληξε στα ακόλουθα αποτελέσματα:
- Το Ελσίνκι ανακηρύχθηκε και φέτος -είχε λάβει την ίδια θέση και πέρυσι- η πόλη με την καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής στον κόσμο, καταγράφοντας από τα χαμηλότερα ποσοστά υπερωριών και από τα υψηλότερα στις πολύ καλές αμοιβές, στον ελεύθερο χρόνο και στις δραστηριότητες ψυχαγωγίας και διασκέδασης των πολιτών.
- Το Όσλο, η Ζυρίχη, η Στοκχόλμη και η Κοπεγχάγη είναι οι πόλεις που συμπληρώνουν το Top5.
- Το Λος Άντζελες, το Σάο Πάολο, το Μπουένος Άιρες, η Μπανγκόκ και η Κουάλα Λουμπούρ κέρδισαν τις τελευταίες πέντες θέσεις της λίστας, από την 46η μέχρι και την 50η αντιστοίχως. Το Λος Άντζελες λόγω της κακής διαχείρισης της πανδημίας και των ελλιπών υγειονομικών μέτρων προστασίας, ενώ η Κουάλα Λουμπούρ για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αλλά και για έναν δεύτερο: τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας.
«Η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από την έρευνά μας, ισορροπία μεταξύ των δύο δεν υπήρχε ούτε πριν, για να την χάσουμε τώρα με την Covid-19», υπογραμμίζει ο Mehl και καταλήγει: «Η θεμελιώδης αρχή για να καταφέρουμε να ισορροπήσουμε μεταξύ ζωής και εργασίας παραμένει αμετάβλητη: περισσότερος ελεύθερος χρόνος, λιγότερες υπερωρίες, ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές, πρόσβαση σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες».
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Αθήνα δεν περιλαμβάνεται στην εν λόγω λίστα. H απουσία της δεν μας προξενεί εντύπωση. Μας προβληματίζει; Ναι. Κατά πόσο τώρα προβληματίζει εκείνους που αποφασίζουν για το εργασιακό μας μέλλον, η ερώτηση είναι ρητορική. Γνωρίζουμε την απάντηση.