iStock
ΙΣΤΟΡΙΑ

Oι Ρωμαίοι καθάριζαν τα ρούχα τους με ουσία που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα

Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία εξελίχθηκε σε μία εκ των μεγαλύτερων του αρχαίου κόσμου. Ως πηγή έμπνευσης είχε τον ελληνικό πολιτισμό και μεγαλούργησε σε διάφορους τομείς. Κάποιες από τις συνήθειες των Ρωμαίων αποθεώνονται έως σήμερα. Αρκετές ερευνώνται καθώς δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί τα μυστικά της επιτυχία τους -για παράδειγμα, τι έκανε το τσιμέντο εκείνης της εποχής πιο ανθεκτικό από όλα.

Η Lauren Ginsberg, καθηγήτρια λατινικής λογοτεχνίας στο Duke University, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρώιμη αυτοκρατορία και το ρωμαϊκό δράμα έθεσε εαυτόν στις υπηρεσίες των χρηστών του Twitter (X) που είχαν απορίες για τους Ρωμαίους. Μια αφορούσε το αν ισχύει η φήμη που τους θέλει να έπλεναν τα ρούχα τους με ούρα.

Σίγουρα, δεν περιμένεις την απάντησή της, αλλά όχι, για τον λόγο που φαντάζεσαι.

«Ναι, στην αρχαία Ρώμη έπλεναν τα ρούχα τους σε ούρα, κάτι που στην ουσία κάνουμε κι εμείς. Αν δείτε στα συστατικά οποιουδήποτε καθαριστικού σπιτιού, θα διαπιστώσετε ότι ένα από αυτά που χρησιμοποιούνται στις μεγαλύτερες ποσότητες είναι η αμμωνία».

Η φυσική αμμωνία παράγεται από εντερικά βακτηρίδια και τα κύτταρα του σώματος κατά τη διάρκεια της πέψης και μεταφέρεται στο ήπαρ, όπου μετατρέπεται σε ουρία και γλουταμίνη. Η ουρία κατόπιν μεταφέρεται στους νεφρούς, όπου εκκρίνεται στα ούρα.

Η πιο διαδεδομένη χημική ένωση του αζώτου, που χρησιμοποιείται στα καθαριστικά είναι ανόργανη δυαδική χημική ένωση που περιέχει άζωτο και υδρογόνο, με μοριακό τύπο NH3. Παράγεται σε ποσότητες εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Η Ginsberg πρόσθεσε ότι «είναι πολύ καυστική οπότε δεν είναι πάντα πολύ καλή για τα πράγματα σας, αλλά καθαρίζει εξαιρετικά αποτελεσματικά. Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που αναγνώρισαν πως όταν αποθηκεύονται τα ούρα για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, διασπώνται σε αμμωνία».

Fullonica που βρέθηκε στη Ρώμη. / Soprintendenza Speciale di Roma

Η fullonica ήταν η αρχαία εκδοχή του πλυσταριού. Είχε περί τις πέντε δεξαμενές. Στην πρώτη έβαζαν τα ρούχα, έριχναν υψηλής συγκέντρωσης ούρα και τα άφηναν για κάποια ώρα. Μετά τα ξέπλεναν με καθαρό νερό που υπήρχε σε 3 με τέσσερις διαφορετικές δεξαμενές, έως ότου καθαριστούν πλήρως.