Οι συνήθειες που αν αποκτήσεις στα 40 θα σου προσθέσουν πολλά χρόνια ζωής
Έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχουν 8 συνήθειες που αν ένας μεσήλικας άντρας τΙς υιοθετήσει, μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής του έως και 24 χρόνια.
- 28 ΙΟΥΛ 2023
Κατ’ αρχάς, δεν θέλω «ου». Ξέρω πως δεν αντέχεις άλλα «μην αγχώνεσαι», «πρόσεχε τι τρως» και «κουνήσου λίγο». Από την άλλη όμως, αν δεν φροντίζεις την υγεία σου, μάλλον δεν θα μπορείς να ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο. Τι νομίζεις ότι είμαστε; Ένα ντόμινο είμαστε: πέφτει ένα τουβλάκι και μετά αρχίζει η καταστροφή.
Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να σταματήσουμε την κατρακύλα. Για την ακρίβεια, έχουμε 8 συνήθειες σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η πρώτη μελέτη παρατήρησης που εξέτασε τους ψυχολογικούς παράγοντες του τρόπου ζωής και τη συσχέτιση τους με το προσδόκιμο.
Άρα πλέον γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε στα 40, ώστε να προσθέσουμε άλλα 24 χρόνια στη διαδρομή μας σε αυτήν τη ζωή.
Οι ερευνητές του Carle Illinois College of Medicine στο Ιλινόις παρουσίασαν τη Δευτέρα 23 Ιουλίου τα ευρήματα τους, στην ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition στη Βοστόνη.
Αναφέρθηκαν σε 8 συνήθειες που θα ήταν χρήσιμο να αποκτήσουμε πριν πατήσουμε τα δεύτερα -άντα, ώστε αν είμαστε άντρες να πάρουμε το μπόνους των 24 χρόνων και αν είμαστε γυναίκες, αυτό των 23 χρόνων.
Αυτό φάνηκε να συμβαίνει ακόμα και αν μέχρι σήμερα δεν έχεις ούτε ένα από όσα ακολουθούν:
- Είσαι σωματικά δραστήριος/δραστήρια
- Δεν καπνίζεις
- Διαχειρίζεσαι το άγχος
- Διατηρείς μία καλή διατροφή
- Δεν πίνεις τακτικά υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ
- Κοιμάσαι ποιοτικά
- Διατηρείς θετικές κοινωνικές, φιλικές σχέσεις
- Δεν έχεις αναπτύξει εθισμό σε οπιοειδή
Αν σκέφτεσαι «πώς προκύπτει αυτή η λίστα», χρειάζεται να μάθεις ότι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από ιατρικά αρχεία και ερωτηματολόγια από 719.147 εγγεγραμμένους στο Veterans Affairs Million Veteran Program MVP.
Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα υγείας που επικεντρώνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο βετεράνους των ΗΠΑ. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ερευνητές να μελετήσουν πώς τα γονίδια, ο τρόπος ζωής, οι στρατιωτικές εμπειρίες και τα περιβάλλοντα, οι συνήθειες και οι εμπειρίες στις οποίες εκτιθέμεθα επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία.
Η ηλικία των βετεράνων, των οποίων τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν, ήταν μεταξύ 40 και 99 ετών. Περισσότεροι από 30.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια της πολυετούς παρακολούθησης (από το 2011 έως το 2019).
Στην εξέταση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες φάνηκε πως οι βετεράνοι που υιοθέτησαν και τις οκτώ συνήθειες είχαν 13% μείωση στους θανάτους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν υιοθέτησαν καμία.
Όσοι το έκαναν στα 40, προβλέφτηκε ότι θα ζήσουν 24 χρόνια περισσότερο, κατά μέσο όρο, από εκείνους που δεν υιοθέτησαν καμία. Οι γυναίκες που έκαναν το 8/8 έως τα 40, προβλέφτηκε πως θα ζήσουν 23 χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο σε σύγκριση με εκείνες που δεν ασχολήθηκαν.
Φάνηκε και ότι η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, η χρήση οπιοειδών και το κάπνισμα είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Κατά την περίοδο της μελέτης, αυτές οι συνήθειες συσχετίστηκαν με 30% έως 45% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η κακή υγιεινή του ύπνου συσχετίστηκαν με περίπου 20-30% αύξηση στον κίνδυνο θανάτου, κατά την περίοδο της μελέτης.
Συγκριτικά, η έλλειψη θετικών κοινωνικών σχέσεων συνδέθηκε με 5% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ενώ το άγχος και η κατάθλιψη συσχετίστηκαν με το 8% των πρόωρων θανάτων.
Σε περίπτωση που είσαι σαν και εμένα και σκέφτεσαι πως το 100% είναι κάπως υπερβολικό, τώρα μπορείς να διαλέξεις το δηλητήριο σου. Ή να βρεις έναν τρόπο να μην φτάσεις μεν στο 8/8, αλλά να χειριστείς τα δεδομένα με τρόπο που θα σου κάνουν το μικρότερο δυνατό κακό.
Πάντα βοηθά ένα τσεκ απ για να ξέρεις τι σου γίνεται και πού θα ήταν χρήσιμο να δώσεις προτεραιότητα. Όχι, από Σεπτέμβρη. Από σήμερα. Ξαναδές τη λίστα και θα καταλάβεις ότι δεν είναι πυρηνική επιστήμη. Στο τέλος της ημέρας, για τον εαυτό μας κάνουμε ό,τι κάνουμε.