iStock
ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι τρόποι που το σώμα σου σε ενημερώνει πως μάλλον πρέπει να χωρίσεις

Πολλές φορές το σώμα προσπαθεί να μας πει όσα το μυαλό προσπαθεί να αποφύγει. Αυτά είναι τα σημάδια.

Αν έχεις κάνει 2-3 σχέσεις στη ζωή σου, ξέρεις πολύ καλά πώς το σώμα σου αποκαλύπτει όσα το μυαλό σου προσπαθεί να θολώσει, περί της καταλληλότητας του συντρόφου σου. Έχω την αίσθηση πως όλοι πια, έχουμε μια κάποια γνώση (ή εμπειρία) από τοξική σχέση. Άρα όλοι ξέρουμε τι να αποφεύγουμε.

Πολλοί ωστόσο, οριζόμαστε περισσότερο από τις ανάγκες μας (να δώσουμε αγάπη; να «μην είμαστε μόνοι»;) και κάνουμε το άσπρο-μαύρο, όταν μιλάμε με άλλους. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ξεγελάσουμε το σώμα μας που έχει τους τρόπους να μας θυμίζει ότι θα ήταν χρήσιμο να αγαπήσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας. Ακολουθούν πέντε βασικοί τρόποι που μας ξεγυμνώνει ο οργανισμός μας

Νιώθεις πόνο στο στομάχι -όχι «πεταλούδες»

Τον πρώτο καιρό της σχέσης, αισθάνεσαι μια ευχάριστη αντάρα στα εντός σου. Συνηθέστερα περιγράφεται ως φτερούγισμα πεταλούδων. Αν το στομάχι σου πονάει, κάθε φορά που είναι να συναντηθείς με τον σύντροφο σου δεδομένα δεν πρόκειται για νευρικότητα που δημιουργεί ο ενθουσιασμός.

Το σήμα που εκπέμπει το πεπτικό σύστημα, θεωρείται ο πρώτος συναγερμός πως κάτι δεν πάει καλά. Ένας ξαφνικός στομαχόπονος που εμφανίζεται και υποχωρεί απότομα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είμαστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι για κάτι που σχετίζεται με τη σχέση μας. Όταν η ενόχληση προκύπτει μόνο γύρω στον άνθρωπο μας, είναι σημάδι πως δεν αισθανόμαστε άνετα, ώστε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς.

Οι χρόνιοι ή επίμονοι στομαχόπονοι σημαίνουν άγχος σε πολλά διαφορετικά πεδία της ζωής μας που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ούτε όταν είμαστε σπίτι μας -εάν ζούμε με τον/την σύντροφο μας.

Νιώθεις μόνιμα κουρασμένος/κουρασμένη

Το χρόνιο άγχος των τοξικών σχέσεων μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στο σώμα μας. Χαρακτηριστικότερα είναι η κούραση, οι πονοκέφαλοι, η μυική ένταση και τα προβλήματα στην πέψη. Αλλάζει η όρεξη μας (ή τρώμε πολύ περισσότερο ή τρώμε πολύ λιγότερο), ο τρόπος που κοιμόμαστε (δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε), όπως και αποδυναμώνεται και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Επίσης, δεν απολαμβάνεις πια δραστηριότητες που σε ικανοποιούσαν μέχρι πρότινος.

Νιώθεις το κεφάλι σου να θέλει να σπάσει από την πίεση

Η αρτηριακή μας πίεση ανεβαίνει όταν έχουμε έντονο άγχος. Για παράδειγμα, πριν τη λήξη μιας προθεσμίας που μας έχει βρει απροετοίμαστους. Αν νιώθεις κατ’ αυτόν τον τρόπο ενώ επίκειται συνάντηση με τον/την σύντροφο σου, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Νιώθεις διαρκώς φαγούρα

Μελέτες έχουν συσχετίσει τη φαγούρα με το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Έχει καταγραφεί ως ψυχογενής. Είναι γνωστή και ως διαταραχή της λειτουργικής φαγούρας. Περιγράφει κατάσταση στην οποία η φαγούρα προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες και όχι από φυσική πάθηση του δέρματος. Αν λοιπόν, είσαι σε σχέση που έχει πολλές εντάσεις, δεν αποκλείεται να νιώθεις πως θες να βγάλεις το δέρμα σου από το ξύσιμο -που προκαλεί η νευρικότητα σου.

Νιώθεις ασφυξία -κυριολεκτικά

Η αίσθηση της ασφυξίας μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένα φυσικό σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, όπως το άσθμα, η πνευμονία ή η καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, το αίσθημα ασφυξίας προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως άγχος, κρίσεις πανικού ή κλειστοφοβία.

Aν λοιπόν, έχουμε για σύντροφο άνθρωπο που δεν βοηθά να νιώθουμε ασφαλείς (τουναντίον κάνει ό,τι μπορεί για να μας πείσει πως συναισθηματικά ή/και εμφανισιακά είμαστε ανεπαρκείς) νιώθουμε κυριολεκτικά, ασφυξία, αφού το σώμα μπαίνει σε κατάσταση πανικού.

Exit mobile version