Οι χώρες με τα πιο καθαρά νερά για μπάνιο στην Ευρώπη
- 7 ΙΟΥΝ 2022
Τρίτη στην κατάταξη καθαρότητας υδάτων τερμάτισε στη φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που μόλις δημοσιεύθηκε, δικαιώνοντας το όνομα και τον μύθο της. Συγκεκριμένα, το σκορ που σημείωσαν τα ελληνικά νερά ήταν 95,8% καθαρότητας και το ποσοστό αυτό αποτελεί ουσιαστικά τον μέσο όρο από δειγματοληπτικές λήψεις του ευρωπαϊκού οργανισμού σε πολλές, διαφορετικές παραλίες.
Η ομάδα του οργανισμού εξέτασε και παρακολούθησε συνολικά 21.859 τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες προτείνονται για μπάνιο – πέρα από παραλίες (δηλαδή θάλασσες), περιλαμβάνονται στην έρευνα ποτάμια και λίμνες.
Γι’ αυτό και στη λίστα κατάταξης, ακριβώς πάνω απ’ την Ελλάδα βρέθηκαν τα αλπικά νερά της Αυστρίας, με ποσοστό καθαρότητας 97,7%, ενώ το αργυρό μετάλλιο για φέτος απέσπασε η Μάλτα, με 96,6%. Να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά απουσίαζε από την ετήσια έκθεση το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η λίστα με τα καθαρότερα νερά για μπάνιο:
- Αυστρία (97,7%)
- Μάλτα (96,6%)
- Ελλάδα (95,8%)
- Κροατία (95,7%)
- Κύπρος (93,3%)
- Δανία (91,9%)
- Γερμανία (90,4%)
- Βουλγαρία (89,8%)
- Λιθουανία (89,2%)
- Πορτογαλία (88,5%)
Πώς προκύπτουν οι «καθαρότερες» παραλίες
Από την εμπειρία και μόνο, ενδεχομένως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει κατά πόσο διαυγή και καθαρά είναι τα νερά που κολυμπάει, αλλά αυτό δεν αρκεί για μια διεθνή μελέτη που παρακολουθεί συστηματικά την ποιότητα των υδάτων, στο πλαίσιο των οδηγιών που έχει θέσει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια.
Για το συγκεκριμένο report συνεργάζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά την ευθύνη για τη συλλογή δειγμάτων από τις παραλίες είναι οι τοπικές και εθνικές αρχές.
Οφείλουν να λαμβάνουν τα δείγματα κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου κι ύστερα να κάνουν ανάλυση για τους τύπους βακτηρίων: τα αστικά λύματα, τα υπόγεια ύδατα και οι ρύποι της πρωτογενούς τομέα (κυρίως η κτηνοτροφία) αποτελούν τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την καθαρότητα των υδάτων. Επάνω σε αυτές τις παραμέτρους έχει επικεντρώσει το ρυθμιστικό της πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξού και η σταθερότητα που μαρτυρούν τα στοιχεία.
Συγκεκριμένα, από το 2006 φαίνεται ότι η καθαρότητα είναι σταθερά στο 88% για τις παράκτιες περιοχές και στο 78% για εσωτερικά ύδατα. Στην κλίμακα της ΕΕ αυτά τα ποσοστά δηλώνουν ότι οι θάλασσες, από τη μία, είναι κατά κανόνα «εξαιρετικής» ποιότητας, ενώ οι λίμνες και τα ποτάμια «καλής» ποιότητας. Η χώρα μας ανήκει στους δύο καλύτερους της πρώτης κατηγορίας, σύμφωνα φυσικά με τα δεδομένα της περσινής χρονιάς.