AP Photo/Evan Vucci, File
ΚΟΣΜΟΣ

Όλοι μιλούν για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ με τη Ρωσία θα συναντηθούν στο Ριάντ ενώ στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν τη δική τους σύσκεψη για το ουκρανικό ζήτημα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και πως η Ουκρανία, για ακόμη μια φορά, βαδίζει στον δρόμο της αβεβαιότητας, ειδικά μετά τα κρυπτογραφημένα μηνύματα που έστειλε η κυβέρνηση Trump για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Όλα αυτά, ενώ συνεδριάζουν σήμερα στο Παρίσι οι ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών.

Αύριο Τρίτη (18/2), ωστόσο, η συνάντηση των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης Trump στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με τους αντίστοιχους της Ρωσίας, που θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας, θα κρίνει περισσότερα από τις σημερινές ομιλίες των Ευρωπαίων. Οι άνθρωποι του Zelensky, βέβαια, επιμένουν ότι «δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που να αξίζει να συζητηθεί».

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι ο Keir Starmer δήλωσε ότι είναι «έτοιμος και πρόθυμος» να στείλει στρατεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εγγύηση της ασφάλειάς της στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία είναι «απαραίτητη αν θέλουμε να αποτρέψουμε τον Putin από περαιτέρω επιθετικότητα στο μέλλον».

Προτού συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο κορυφής για του ουκρανικό ζήτημα στο Παρίσι, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συμβάλλει στις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία «τοποθετώντας τα δικά μας στρατεύματα στο έδαφος, αν χρειαστεί. Δεν το λέω αυτό ελαφρά τη καρδία. Αισθάνομαι πολύ βαθιά την ευθύνη που απορρέει από την πιθανή τοποθέτηση Βρετανών στρατιωτών και γυναικών σε κίνδυνο».

Επίδειξη δύναμης και αδιαφορία

Η είδηση ότι Αμερικανοί και Ρώσοι θα συναντηθούν για ένα θέμα που αφορά και την Ουκρανία, έχει προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις, αλλά και ανησυχία στην Ευρώπη. Αυτό που φοβούνται, είναι ότι ο Donald Trump θα μπει σε συζητήσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία παρακάμπτοντας ουσιαστικά το Κίεβο και τους υπόλοιπους Δυτικούς συμμάχους.

Την ίδια στιγμή, επικρατεί μια γενικότερη σύγχυση για την αδιαφορία που δείχνουν οι ΗΠΑ απέναντι στους Ευρωπαίους, καθώς ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, J.D. Vance, δεν έκανε καμία αναφορά στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην ομιλία του στο Μόναχο.

Ο Marco Rubio, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επίσης δεν έκανε δημόσιες δηλώσεις στη διάσκεψη ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του Trump για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, Pete Hegseth έδωσε ελάχιστες πληροφορίες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκτακτη σύσκεψη στο Ελιζέ με τους ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών ώστε να αναλύσουν τη στάση της Ουάσινγκτον και να ζητήσουν να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Ευρώπης και του Κιέβου από τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχουν στη συνάντηση στο Παρίσι ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mark Rutte, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Antonio Costa, όπως επίσης και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, σε ρόλο εκπροσώπου των Βαλτικών και των σκανδιναβικών χωρών.