© AFP
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Όμικρον 2: Τι γνωρίζουμε για την άγνωστη υποπαραλλαγή του κορονοϊού

Βρισκόμαστε μπροστά στην έξαρση ενός νέου κύματος της πανδημίας; Τι συμβαίνει στη Δανία και γιατί οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν ακόμη με σαφήνεια για τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής της Όμικρον;

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όλος ο πλανήτης κινείται στους ρυθμούς της Όμικρον. Έξαρση κρουσμάτων, περιοριστικά μέτρα ακόμη και μαζικά lockdowns, σε αρκετές χώρες του κόσμου. Κι ενώ τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια πτώση του πέμπτου κύματος του κορονοϊού, με τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα να μην ξεπερνούν πια τις 20.000, ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα έξαρση του ιού που οφείλεται στην Όμικρον 2.

Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει προκαλέσει ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της υπερμεταδοτικότητάς της, ενώ το ζήτημα έφτασε ως το Υπουργείο Υγείας, με μια δημοσιογράφο να ρωτάει σχετικά με αυτό στην καθημερινή επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Την απάντηση έδωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης που τόνισε ότι «από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μπορείτε να το ψάξετε κιόλας, υπάρχει και δημοσίευμα της Guardian, έχει αναφερθεί ότι η Όμικρον έχει δυο κλάδους».

«Ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, “κρυφό κλάδο”, επειδή έχει μια μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στη Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως, και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στη μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση» πρόσθεσε.

Όμικρον 2: Τι συμβαίνει στην βόρεια Ευρώπη

Η Νορβηγία φαίνεται αυτή τη στιγμή πως είναι η χώρα στην οποία εντοπίζεται ήδη η έξαρση της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής της Όμικρον. Τη διαπίστωση αυτή έκανε την προηγούμενη βδομάδα το νορβηγικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας που επισήμανε στην εβδομαδιαία έκθεσή του ότι η Όμικρον BA.2 κερδίζει γρήγορα έδαφος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δεδομένα που έφερε στο φως της δημοσιότητας, ενώ στη χώρα έως τις 4 Ιανουαρίου είχαν εντοπιστεί μόλις επτά κρούσματα που είχαν μολυνθεί από τη συγκεκριμένη παραλλαγή, στις 19 Ιανουαρίου ο αντίστοιχος αριθμός εκτοξεύτηκε σε 611.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους Νορβηγούς επιστήμονες, είναι πολύ πιθανό η υποπαραλλαγή να οφείλεται για την εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων τόσο στη Δανία όσο και τη Γαλλία. Όπως εξηγούν, όμως, χρειάζεται ακόμη χρόνος για να αποκωδικοποιηθεί ο ιός και ο λόγος για τον οποίο είναι πιο μεταδοτικός.

Η πρώτη φορά που το θέμα πήρε διαστάσεις ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Guardian σημείωσε σε άρθρο της πως βρέθηκε από επιστήμονες στην Αγγλία μια «κρυφή» παραλλαγή της Όμικρον που είναι δύσκολο να ανιχνευτεί ακόμη και από τα PCR test.

Τότε οι επιστήμονες της Βρετανίας είχαν δώσει στη συγκεκριμένη παραλλαγή το όνομα stealth, επισημαίνοντας ότι η δυσκολία στον εντοπισμό της την καθιστά σχεδόν «αόρατη». Μάλιστα, απέδωσαν την ικανότητά της στο ότι δεν έχει μία συγκεκριμένη γενετική τροποποίηση η οποία συμβάλλει στον εντοπισμό της.

Σήμερα, η υποπαραλλαγή έχει εντοπιστεί σε Καναδά, Ινδία, Σιγκαπούρη και Αυστραλία και Ισραήλ. Οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία, ωστόσο, ζητούν να μην ανακληθούν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι να έχουν μια εμπεριστατωμένη άποψη σχετικά με τη μολυσματικότητα της Όμικρον 2.

Πόσο επικίνδυνη είναι;

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες, αυτή τη στιγμή, είναι πως δεν είναι σε θέση να απαντήσουν με ακρίβεια εάν η νέα εκδοχή της Όμικρον ευθύνεται για πιο σοβαρές νοσήσεις. Πρόκειται, όμως, σίγουρα για μια ακόμη πιο μεταδοτική νόσο.

«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Όμικρον και άρα υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Στην Ελλάδα δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη κρούσμα της υποπαραλλαγής της Όμικρον, με τον διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννη Πρασσά να συνιστά να ψυχραιμία, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για τη μολυσματικότητά της. Όπως εξήγησε, μάλιστα, στο μέλλον αναμένονται κι άλλες μεταλλάξεις που κανείς δεν ξέρει εάν θα είναι πιο μολυσματικές.

«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες στο μέλλον. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα» σημείωσε, καταλήγοντας πως, για τουλάχιστον δύο μήνες, θα πρέπει να ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα, μιας και «ακόμα και με την Όμικρον οι ανεμβολίαστοι συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ».

Exit mobile version