AP Photo/John Raoux
ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Η εκτόξευση του Blue Origin του Jeff Bezos έγραψε ιστορία

Η εταιρεία φιλοδοξεί να εισέλθει σε μια νέα αγορά, αυτή της εκτόξευσης εμπορικών και διαστημικών δορυφόρων και τα ξημερώματα της Πέμπτης (16/1) μπήκε σε τροχιά.

Ο πύραυλος της Blue Origin του Jeff Bezos εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα και μπήκε σε τροχιά για πρώτη φορά, τα ξημερώματα της Πέμπτης (16/1). Ονομάζεται New Glenn και πήρε το όνομά του από τον John Glenn, τον πρώτο Αμερικανό που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ωστόσο, δεν πήγαν όλα καλά.

Ο ενισχυτής του, που έχει σχεδιαστεί για να επιστρέφει και να προσγειώνεται σε μια πλατφόρμα στον Ατλαντικό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, απέτυχε. Ο Jeff Bezos, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon, θέλει η εταιρεία του να ανταγωνιστεί την SpaceX του Elon Musk, ο οποίος, πάντως, έσπευσε να συγχαρεί τον αντίπαλό του. «Συγχαρητήρια που έφτασες σε τροχιά με την πρώτη προσπάθεια!» του έγραψε στο X.

Ο Jeff Bezos παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Amazon το 2021 για να επικεντρωθεί περισσότερο στην Blue Origin. Η επιρροή του Bezos και ο διορισμός του νέου επικεφαλής της Blue Origin φαίνεται ότι άλλαξαν την κουλτούρα της εταιρείας και επιτάχυναν την ανάπτυξη του New Glenn.

Λίγα λόγια για την Blue Origin και το όραμά της

AP Photo/John Raoux

Η Blue Origin, η ιδιωτική διαστημική εταιρεία που ίδρυσε ο Jeff Bezos το 2000, αποτελεί μία από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες για την εξερεύνηση του διαστήματος και την εμπορική αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας. Παρότι ξεκίνησε με λιγότερη δημοσιότητα από τη SpaceX του Elon Musk, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου με τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της.

Ο Bezos ίδρυσε την Blue Origin με στόχο να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται στο διάστημα. Το σύνθημα της εταιρείας, “Gradatim Ferociter” (Βήμα-βήμα, αλλά με σφοδρότητα), αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της για προσεκτική αλλά αποφασιστική πρόοδο.

Η Blue Origin έχει επικεντρωθεί σε διάφορους τομείς της διαστημικής τεχνολογίας, με τα πιο γνωστά προγράμματά της να περιλαμβάνουν:

  • New Shepard: Ένα επαναχρησιμοποιούμενο υποτροχιακό διαστημόπλοιο που έχει σχεδιαστεί για τουριστικές πτήσεις στο διάστημα. Οι πρώτες πτήσεις του με επιβάτες ξεκίνησαν το 2021, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Bezos στην παρθενική επανδρωμένη αποστολή.
  • New Glenn: Ένας βαρέων βαρών πύραυλος που αναπτύσσεται για να μεταφέρει δορυφόρους και ανθρώπους σε τροχιά. Αποτελεί την κύρια προσπάθεια της εταιρείας να ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες, όπως η SpaceX, στην εκτόξευση φορτίων.
  • Lunar Lander (Blue Moon): Μία πλατφόρμα προσεδάφισης στη Σελήνη, σχεδιασμένη για να υποστηρίξει τις αποστολές της NASA στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis.

Τι έγινε στην εκτόξευση του New Glenn

Με ύψος σχεδόν 100 μέτρα ο New Glenn απογειώθηκε με επιτυχία γύρω στις 02:03 (τοπική ώρα, 09:03 ώρα Ελλάδας) από τη διαστημική βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριντα, παρά τις μετεωρολογικές συνθήκες που δεν ήταν οι πλέον κατάλληλες. Η πρώτη πτήση του ισχυρού πυραύλου αναμενόταν εδώ και χρόνια και είχε αναβληθεί επανειλημμένα, ενώ τη Δευτέρα ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας τεχνικού προβλήματος.

Αν η αποστολή εξελιχθεί όπως έχει προγραμματιστεί, αναμένεται να φτάσει σε τροχιά, κάτι που η εταιρεία του Bezos θα επιτύχει για πρώτη φορά. «Οτιδήποτε πέραν αυτού είναι ένα μπόνους», έχει ήδη δηλώσει ο David Limp, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Blue Origin.

Στο χώρο φορτίου του New Glenn βρίσκεται το πρώτο πρωτότυπο του οχήματος Blue Ring της Blue Origin, ενός διαστημικού σκάφους που μπορεί να κάνει ελιγμούς και το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει στο Πεντάγωνο και σε εμπορικούς πελάτες για την εθνική ασφάλεια, αλλά και για αποστολές εξυπηρέτησης δορυφόρων.

Μπορεί η εταιρεία να μεταφέρει εδώ και χρόνια τουρίστες για μερικά λεπτά στο διάστημα με τον πύραυλό της New Shepard, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιήσει πτήση σε τροχιά. Με τον New Glenn, ο οποίος είναι πολύ πιο ισχυρός, φιλοδοξεί να εισέλθει σε μια νέα αγορά, αυτή της εκτόξευσης εμπορικών και διαστημικών δορυφόρων σε τροχιά, αλλά επίσης διαστημικών σκαφών και αστροναυτών.

Έτσι, η SpaceX έχει πια έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο. Μπορεί ο Elon Musk να δίνει συγχαρητήρια στο νέο του φόβητρο και μπορεί οι δυο τους να βρίσκονται στο ίδιο κάρο αυτή τη στιγμή (είναι άλλωστε και οι δύο βασικοί χρηματοδότες της τελετής ορκωμοσίας του Donald Trump), αλλά ο μεταξύ τους ανταγωνισμός αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.