2020, Jerome Delay/Associated Press
ΥΓΕΙΑ

Όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα και πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Oι επιστήμονες ανησυχούν για τη μετάλλαξη B.1.1.529 η οποία έχει 32 τροποποιήσεις και μπορεί να δημιουργήσει νέα πανδημικά κύματα ξεπερνώντας την ανοσία.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για μία νέα μετάλλαξη τoυ κορονοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα και εμφανίζει «πολύ υψηλό αριθμό γονιδιακών τροποποιήσεων», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πανδημικά κύματα αποφεύγοντας τις άμυνες του ανθρώπινου οργανισμού, ακόμα και για όσους έχουν κολλήσει ή έχουν εμβολιαστεί. Τι είναι όμως αυτή η μετάλλαξη και πόσο πρέπει να ανησυχούμε γι’ αυτή;

 

 

 

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα κρούσματα της μετάλλαξης από την Μποτσουάνα είναι ελάχιστα, γύρω στα 10. Αυτό όμως δεν καθησυχάζει καθόλου τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις υπό τον φόβο μίας νέας μετάλλαξης που θα μπορεί εύκολα να διαφεύγει της ανοσίας του ανθρώπου.

Το όνομα που έχουν δώσει είναι B.1.1.529 και αφορά έναν ιό που εμπεριέχει 32 τροποποιήσεις στην πρωτεΐνη του, το μέρος δηλαδή στο οποίο παρεμβαίνουν περισσότερο από κάθε άλλο τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή για τον κορονοϊό.

Οι τροποποιήσεις στην επιφάνεια του ιού τού προσφέρουν την ευκαιρία να προσβάλλει κύτταρα και να επεκταθεί μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, την ώρα που τα αντισώματα θα είναι πιο δύσκολο να τον εντοπίσουν και να τον αντιμετωπίσουν.

Το καλό σενάριο της χαμηλής μεταδοτικότητας

Ο ειδικός ιολόγος στο Imperial College, Tom Peacock πόσταρε κάποιες λεπτομέρειες για τη μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα τονίζοντας ότι «μπορεί να αποτελέσει μία πραγματική ανησυχία». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θεωρεί απαραίτητο να ανιχνευτεί και να παρακολουθείται θέτοντας και το αισιόδοξο σενάριο ότι ενδεχομένως να είναι μία μετάλλαξη χωρίς ιδιαίτερη μεταδοτικότητα. «Ελπίζω να έχουμε να κάνουμε με αυτό το σενάριο».

Τα πρώτα κρούσματα από τη μετάλλαξη αυτή εμφανίστηκαν στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου, ενώ λίγο αργότερα βρέθηκαν και στη Νότια Αφρική. Υπάρχει και ένα ακόμα κρούσμα ενός 36χρονου άντρα στο Χονγκ-Κονγκ, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική και βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στις 13 Νοεμβρίου.

Οι επιστήμονες προφανώς και θα παρακολουθούν τις εξελίξεις κυρίως για την περίπτωση που η νέα μετάλλαξη θα αρχίσει να μεταδίδεται γρηγορότερα. Ο Ravi Gupta, ειδικός που έχει μελετήσει το συγκεκριμένο γονιδίωμα, τόνισε ότι το B.1.1529 μείωσε την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων αλλά και την ικανότητά τους να εντοπίζουν τον κορονοϊό.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος, «ένα σημαντικό σημείο είναι ότι η ικανότητα του κορονοϊού να ξεφεύγει από την άμυνα του οργανισμού αφορά μόνο ένα κομμάτι της εικόνας». Υπάρχουν και πολλοί ακόμη παράγοντες ως προς τη μεταδοτικότητα ενός νέου στελέχους. Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι μία από τις φορές εκείνες που οι ανησυχίες των ειδικών δεν θα επιβεβαιωθούν.