Όσα γνωρίζουμε για τον φονικό σεισμό στο Θιβέτ
- 7 ΙΑΝ 2025
Ο σεισμός μεγέθους 7,1 Ρίχτερ και βάθους 10 χιλιομέτρων που έπληξε την ιερή πόλη Σιγκάτσε του Θιβέτ την Τρίτη (7/1) γύρω στις 09:00 τοπική ώρα, άφησε πίσω του τουλάχιστον 95 νεκρούς (έχουν επιβεβαιωθεί) και 130 τραυματίες, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ έδειξαν μια σειρά μετασεισμών στην περιοχή.
Οι σεισμοί είναι συχνοί στην περιοχή, η οποία βρίσκεται πάνω σε μια σημαντική γεωλογική γραμμή ρήγματος, αν και οι δονήσεις έγιναν επίσης αισθητές στο γειτονικό Νεπάλ και σε τμήματα της Ινδίας.
Το Σιγκάτσε θεωρείται μία από τις ιερότερες πόλεις του Θιβέτ. Είναι η παραδοσιακή έδρα του Panchen Lama, μιας βασικής μορφής του θιβετιανού βουδισμού, του οποίου η πνευματική εξουσία είναι δεύτερη μετά τον Dalai Lama.
Ο σεισμός της Τρίτης είναι ένας από τους φονικότερους που έχει δει η Κίνα τα τελευταία χρόνια και στο υλικό που δημοσίευσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Κίνας CCTV φάνηκαν τα πολλά κατεστραμμένα σπίτια και κτίρια που κατέρρευσαν, καθώς τα σωστικά συνεργεία περπατούσαν μέσα στα συντρίμμια και μοίραζαν χοντρές κουβέρτες στους ντόπιους.
Η θερμοκρασία στην κομητεία Τίνγκρι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είναι περίπου -8 βαθμούς Κελσίου, και θα πέσει στους -18 βαθμούς Κελσίου απόψε, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας. Τόσο η ηλεκτροδότηση όσο και η υδροδότηση στην περιοχή έχουν διακοπεί.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε περισσότερα από 1.000 σπίτια ενώ υπήρξαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί. Ο Jiang Haikun, ερευνητής στο China Earthquake Networks Center, δήλωσε στο CCTV ότι, ενώ μπορεί να σημειωθεί ακόμη ένας σεισμός μεγέθους περίπου 5 βαθμών, «η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού είναι μικρή».
Από τότε που η Κίνα προσάρτησε το Θιβέτ τη δεκαετία του 1950, διατηρεί αυστηρό έλεγχο στην αυτόνομη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και της πρόσβασης στο διαδίκτυο και για το λόγο αυτό, δεν κυκλοφορούν – για την ώρα τουλάχιστον – πολλές φωτογραφίες.
Η κινεζική πολεμική αεροπορία έχει ξεκινήσει προσπάθειες διάσωσης και έχει στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πληγείσα περιοχή. Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping ζήτησε να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες ώστε να εγκατασταθούν ξανά οι πληγέντες κάτοικοι.
Στο Νεπάλ, αν και έγιναν αισθητές οι ισχυρές δονήσεις, δεν αναφέρθηκαν μεγάλες ζημιές ή θύματα, δήλωσε στο BBC Newsday αξιωματούχος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης – μόνο «μικρές ζημιές και ρωγμές σε σπίτια».
Η περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά σε μια σημαντική γραμμή ρήγματος της ινδικής και της ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας, παρουσιάζει συχνή σεισμική δραστηριότητα. Το 2015, ένας σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών κοντά στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, σκότωσε σχεδόν 9.000 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 20.000.
Οι δονήσεις το πρωί της Τρίτης, οι οποίες έστειλαν πολλούς κατοίκους του Κατμαντού να βγουν τρέχοντας από τα σπίτια τους, ξύπνησαν μνήμες εκείνης της φονικής καταστροφής.