AP Photo/Petros Giannakouris
EXPLAINED

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τους συνεχόμενους σεισμούς στις Κυκλάδες

Η ζωή στις Κυκλάδες δεν είναι η ίδια, εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Τα σχολεία είναι κλειστά, οι πτήσεις γεμάτες και υπάρχουν σκηνές της ΕΜΑΚ.

Μέσα σε δύο 24ωρα έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 200 σεισμοί, με την έντονη δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων να συνεχίζεται καθώς το πρωί της Δευτέρας (3/2) οι δονήσεις έφτασαν τα 4,9 Ρίχτερ – ο μεγαλύτερος μέχρι αυτή τη στιγμή.

Τη νύχτα, μάλιστα, οι σεισμικές δονήσεις ξεπέρασαν τις 60. «Έχουμε αβεβαιότητες και δυσκολίες, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τη φύση των φαινόμενων αυτών, τα οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκα και τα αποτελέσματα τα οποία βγάζουμε πρέπει να είναι ο οδηγός για τα επιχειρησιακά μέτρα που θα λαμβάνονται. Κατά συνέπεια, ουδείς δεν μπορεί να πει περισσότερα», ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Η Ελένη, η οποία ζει και εργάζεται στο νησί, μιλάει στο OneMan για το πώς βιώνει τις τελευταίες μέρες. «Έχουν στήσει σκηνές, θα βάλουν επίσης κάποια καράβια για τον κόσμο κι αυτό γιατί υπάρχει κόσμος στο νησί και είναι αρκετός. Πολλοί θέλουν να φύγουν, όμως όχι τόσο οι ντόπιοι, εκείνοι το διαχειρίζονται ακόμα καλύτερα. Χθες, Κυριακή, έκανε περίπου κάθε πέντε λεπτά σεισμό.

»Τα ΚΤΕΛ είναι σε ετοιμότητα για να πάρουν τον κόσμο ώστε να μη χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Την τελευταία ώρα έρχονται συνέχεια μηνύματα από το 112, ότι υπάρχει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα και να μείνουν όλοι ασφαλείς. Έχουν κλείσει τα Φηρά γιατί φοβούνται για κατολισθήσεις, όλοι αδειάζουν πισίνες.

Έχουμε εκνευριστεί επίσης με τα αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία έχουν φτάσει τα 200 ευρώ. Πάντως, όσον αφορά τον τουρισμό, η σεζόν μπορεί να είναι περίεργη κι αυτό γιατί τώρα που κλείνουν τα πακέτα οι tour operators, γράφουν παντού για τον σεισμό».

Μία εβδομάδα σε κίνηση

Την τελευταία εβδομάδα, οι σεισμοί στις Κυκλάδες υπολογίζονται σε περισσότερους από 500, με τους ισχυρότερους από αυτούς να υπολογίζονται στα 4,7 Ρίχτερ, μέχρι φυσικά τον σημερινό που τον ξεπέρασε.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού, Θανάσης Γκανάς, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται για δύο σενάρια μετά το μπαράζ σεισμών στη Σαντορίνη. «Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά τα σενάρια».

Ο Βασίλης Καραστάθης, ωστόσο, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας στο ΑΠΕ υποστήριξε πως «απομακρύνεται βορειοανατολικά από τη Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίρια του»,

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως «οι σεισμοί έχουν απομακρυνθεί κατά κύριο λόγο από τη Σαντορίνη και έχουν πλησιάσει κάπως την Αμοργό, ωστόσο οι αποστάσεις των επίκεντρων των περισσότερων σεισμών που δεν ήταν μεγάλοι, είναι από 10, 20 έως 40 χιλιόμετρα μακριά από αυτά τα δύο νησιά. Άρα δεν υπάρχει μεγάλη καταπόνηση των κατασκευών, σε κανένα από τα νησιά».

Η διαφορετική καθημερινότητα και τα ερωτήματα

Η ζωή τις τελευταίες μέρες στις Κυκλάδες δεν είναι η ίδια. Εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό, Ανάφη, Νάξο, όπως και στις μικρές Κυκλάδες παρέμειναν κλειστά. Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης είναι επίσης γεμάτες.

Αν και ο δήμαρχος χαρακτήρισε το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη περιττό, έχουν στηθεί σκηνές, με τον Βασίλη Κικίλια να αναφέρει πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προληπτικά και πως ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση.

Η συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία έχει χαρακτηριστικά τεκτονικών σεισμών και όχι ηφαιστειακών, αν και τα ερωτήματα για το τι θα συμβεί στο μέλλον, είναι πολλά και δικαιολογημένα.

«Έχουν σχέση με τα ενεργά ρήγματα της περιοχής. Για να το πω πιο απλά, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας όπου δεν υπάρχει ηφαίστειο. Δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών – είναι άλλα».

Για την ώρα, όλα τα ενδεχόμενα – θετικά και αρνητικά – είναι ανοιχτά καθώς η σεισμική ακολουθία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών. Υπάρχει αύξηση του πλήθους των σεισμών, του μεγέθους τους και σταδιακή μετατόπιση των επικέντρων, που σημαίνει ότι διευρύνεται το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί. Για αυτό το λόγο λαμβάνονται και τα μέτρα.