Shutterstock
ΚΑΡΙΕΡΑ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν κάνεις συνέντευξη για δουλειά από το σπίτι

Συμβουλές για να είναι επιτυχημένο το job interview στη νέα πραγματικότητα των εργασιακών συνθηκών.

Αν οι συνεντεύξεις για δουλειά σου φαίνονται άβολες και υπερβολικά νευρόσπαστες, αυτά τα συναισθήματα ενισχύονται από την τωρινή συνθήκη των συνεντεύξεων που γίνονται από το σπίτι και την ίδια στιγμή ελπίζεις να μην εμφανιστούν ξαφνικά τα παιδιά ή τα κατοικίδια στην οθόνη. Δυστυχώς, η πανδημία έφερε και αυτή τη νέα πραγματικότητα. Η Guardian ετοίμασε μερικές συμβουλές για όσους αγχώνονται από αυτή τη συνθήκη, τις οποίες μπορείς να δεις παρακάτω.

Τα βασικά

Σε ποια πλατφόρμα θα γίνει η συνέντευξη; Στο Zoom, στο Meet, στο Skype ή στο Microsoft Teams; Ποια ώρα της ημέρας, μ.μ. ή π.μ; Τριπλοτσέκαρε τις λεπτομέρειες. Φρόντισε να έχεις επιλέξει τα ρούχα σου και να έχεις τακτοποιήσει τον χώρο σου, για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή. Κάποιες εταιρείες έχουν μια «αίθουσα αναμονής», γιατί πολλοί έχουν συνδεθεί νωρίτερα και έχουν κρασάρει την προηγούμενη συνέντευξη. Γενικά, ακολούθησε τις οδηγίες.

Εξοικείωση με τα μέσα

Κατέβασε το λογισμικό νωρίτερα και εξοικειώσου μαζί του. Για σιγουριά, κατέβασε την εφαρμογή και στο κινητό για να την ανακαλύψεις καλύτερα. Τσέκαρε τον ήχο και το μικρόφωνο. Προσάρμοσε τα ζητούμενα της εφαρμογής σε κάτι οικείο, όπως είναι το όνομα χρήστη και οι κωδικοί. Αν σου ζητηθεί να μοιραστείς την οθόνη σου με τον άνθρωπο που σου κάνει τη συνέντευξη, να είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις πώς να επιλέξεις αυτή τη λειτουργία.

Eye contact

Το λάθος που κάνουμε συχνά, ακόμα κι όταν βγαίνουμε selfies, είναι να κοιτάμε την οθόνη και όχι την κάμερα. Είμαστε λίγο μη εξοικειωμένοι με το να κοιτάμε ένα κυκλικό σχήμα με ένα πλαστικό περίβλημα, αλλά είναι αναγκαίο να συνηθίσουμε την κάμερα. Πώς; Πολύ απλά, μπορείς να πάρεις τηλέφωνο κάποιον φίλο σου και να δοκιμάσεις τις θέσεις της κάμερας και να επικεντρωθείς στο (μονόπλευρο) eye contact με την κάμερα. Ταυτόχρονα, μπορείς να δοκιμάσεις και τον φωτισμό.

Η διακόσμηση

Ντεκόρ. Άκρως σημαντικό. Δεν λέω να έχεις ένα έργο τέχνης ή κάτι υπερπολυτελές που θα εκτιμήσει, αλλά φρόντισε ο χώρος να είναι συμμαζεμένος. Ο άνθρωπος που σου κάνει τη συνέντευξη περιεργάζεται τον χώρο όσο συνομιλείτε. Κοιτάει τις στοίβες με τα ρούχα, τα μπουκάλια στο τραπέζι. Εκλαμβάνει τις διακοπές και τις φωνές που ακούγονται δυνατά απ’ έξω. Φυσικά, και δε θα το σχολιάσει, αλλά πρέπει να φαίνεται ότι έχεις έναν χώρο προσιτό, που σου επιτρέπει να δουλέψεις χωρίς περισπασμούς.

Η περιβολή

Μπορεί να βρίσκεσαι στο σπίτι σου, αλλά η περίσταση είναι ακόμα επίσημη. Μη φορέσεις ένα φούτερ ή φόρμες – φόρμα ίσως μόνο το παντελόνι. Βάλε ό,τι θα έβαζες αν πήγαινες να κάνεις τη συνέντευξη δια ζώσης. Απενεργοποίησε το τηλέφωνό σου και φρόντισε να είσαι μόνος στο δωμάτιό.

Όχι υπερβολικό άγχος

Αν έχεις σκύλο στο σπίτι ή στο μπαλκόνι και γαβγίζει όλη την ώρα, συνήθως, όσοι σου κάνουν τη συνέντευξη θα δείξουν κατανόηση. Ωστόσο, αν πέσει το WiFi, προσπάθησε να δείξεις ότι δε σε επηρεάζει πολύ. Διαχειρίσου το πρόβλημα με ψυχραιμία και μη δείξεις θυμό ή ενόχληση για το δίκτυο. Αυτό δείχνει και την ικανότητά σου στη διαχείριση καταστάσεων, στη γρήγορη σκέψη και στον επαγγελματισμό.

Η ροή

Χτίσε μια συμπαθητική ροή. Η αρχική κουβεντούλα είναι σύμφωνη με τους κανόνες. Δείχνει την άνεση και την ικανότητά σου να ακούς τις ερωτήσεις πολύ προσεκτικά, αλλά μη δίνεις  μεγάλες και φλύαρες απαντήσεις.

Τα συνθήματα σε post-it

Οι μικρές σημειώσεις βοηθούν. Γράψε σε post-it σημειώσεις με τη μορφή συνθημάτων. Αν μιλάς γρήγορα, γράψε ένα «Αργά και καθαρά». Κόλλησε το δίπλα σου, για να μην ξεφύγει η ταχύτητα της λαλιάς σου. Αν νιώθεις  κάπως μειονεκτικά, κόλλησε ένα «ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!». Τέτοια μικρά, αυτό-υποστηρικτικά μηνύματα, όχι μακροσκελή σκονάκια με εξισώσεις και παραγράφους από το βιβλίο της ιστορίας.

Οι παραδοσιακοί κανόνες ισχύουν

Ερεύνησε με ποιον θα μιλήσεις, μάθε όσα περισσότερα μπορείς για την εταιρεία, για το πώς προφέρονται σωστά ορολογίες και ονόματα. Το LinkedIn μπορεί να σε βοηθήσει στην έρευνα. Με βάση το προφίλ του, μπορείς να διαλέξεις τι κομμάτια από τη δουλειά σου θα παρουσιάσεις.