Όσα πρέπει να ξέρεις για την υγεία του σπέρματος και τη γονιμότητά σου
- 23 ΙΟΥΝ 2022
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά, όπως ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι για την υπογονιμότητα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους παρακάτω έξι:
- Μειωμένη ποσότητα σπέρματος
- Αυξημένη αναπαραγωγική ηλικία
- Αυξανόμενα σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
- Ποικίλες μορφές καρκίνου
- Χαμηλά επίπεδα γενικότερης Υγείας
- Μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα
6 συνήθειες που επηρεάζουν τη γονιμότητα
- Κάπνισμα, καφεΐνη, αλκοόλ
- Ψυχολογικό στρες-αντικαταθλιπτικά
- Κακή διατροφή, συμπληρώματα
- Έλλειψη άσκησης, αναβολικά στεροειδή
- Επάρκεια ύπνου, ώρες ξεκούρασης
- Έκθεση σε EDC’s – Eνδοκρινικοί διαταράκτες (χημικά προϊόντα , καθαριστικά, κ.α.)
Φυσικά, αν και οι περισσότεροι διατηρούμε αρκετές από τις παραπάνω συνήθειες, υπάρχει τρόπος να βελτιώσουμε την υγεία του σπέρματος. Συγκεκριμένα, μερικές απλές λύσεις είναι:
- Υιοθέτηση υγιεινού διατροφικού μοντέλου. Η Μεσογειακή διατροφή έχει μελετηθεί για τα ευεργετικά της αποτελέσματα
- Αποφυγή γλυκών, κονσερβοποιημένων τροφών, fast food / trans λιπαρών
- Διακοπή ή περιορισμός καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ
- Χρήση διαιτητικών και φυτικών συμπληρωμάτων οδηγεί σε περισσότερα βιώσιμα σπερματοζωάρια
- Αύξηση άσκησης και φυσικής δραστηριότητας και διακοπή λήψης στεροειδών
- Αποφυγή/μείωση έκθεσης σε ενδοκρινικούς διαταράκτες
Κάποια νέα δεδομένα για την υγεία του σπέρματος
Υπάρχουν πλέον ειδικές εξετάσεις για τον άντρα, πέραν αυτών που γνωρίζαμε μέχρι τώρα (σπερμοδιάγραμμα και μικροβιολογικός έλεγχος) όπως : Οξειδωτικού στρες, Κατακερματισμού DNA και άλλες. Είναι απαραίτητο να κινητοποιούνται οι άντρες για πληρέστερη κλινική εκτίμηση από Ειδικούς Γονιμότητας αλλά και από μια σειρά άλλων ειδικοτήτων όπως ουρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γενετιστές κλπ.
Η κακή ποιότητα του σπέρματος μπορεί να είναι δείκτης άλλων παθήσεων οι οποίες μπορεί, εφόσον διαγνωσθούν, να θεραπευθούν έγκαιρα. Μέσα από αυτές τις εξετάσεις μπορεί να ευνοηθεί όχι μόνο η αναπαραγωγική υγεία αλλά και η γενικότερη υγεία. Η έγκαιρη εξέταση του σπέρματος ενδεχομένως θα πρέπει να προστεθεί στη λίστα των check up για την υγεία του άντρα.
Ο σύγχρονος άνδρας μπορεί πλέον να φροντίσει για τη γονιμότητα του
Οι τρόποι υπάρχουν και είναι οι παρακάτω:
- Να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με την έγκαιρη τεκνοποίηση
- Να αντιληφθεί πως ο τρόπος ζωής, διατροφής, άσκησης επηρεάζουν τη γονιμοποιητική του ικανότητα
- Να ενημερωθεί πως η κακή ποιότητα του σπέρματος μπορεί να είναι δείκτης άλλων παθήσεων οι οποίες μπορεί, εφόσον διαγνωσθούν, να θεραπευθούν έγκαιρα και να ευνοηθεί όχι μόνο η αναπαραγωγική υγεία αλλά και η γενικότερη υγεία του
- Να προβεί στην έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και εξατομικευμένη θεραπεία που προκύπτει από τους νέους ελέγχους και τεχνικές καθώς και να αξιολογήσει τη λύση της κρυοσυντήρησης σπέρματος για να διατηρήσει τη γονιμότητά του
Μάλιστα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Γονιμότητας αλλά και την Παγκόσμια Μέρα Πατέρα στις 18/6 η Institute of life – ΙΑΣΩ, ο πλέον εξειδικευμένος φορέας στα θέματα γονιμότητας πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης για το σημαντικό αυτό θέμα προτρέποντας τους άντρες να «Νοιαστούν για τη γονιμότητά τους».
Κάθε σύγχρονος άντρας που ενδιαφέρεται για τη γονιμότητά του, θα πρέπει να προβεί σε έγκαιρη διάγνωση μέσα από νέους ελέγχους και διευρυμένες εξετάσεις σε αξιόπιστα Ανδρολογικά Εργαστήρια όπως αυτό του Institute of life – ΙΑΣΩ, ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια στη χώρα μας.