© EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
EXPLAINED

Όσα ξέρουμε για τις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υποψηφιότητα Κασσελάκη

Πότε θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου; Πώς αλλάζει το παιχνίδι μετά την υποψηφιότητα Κασσελάκη και γιατί τόσος ντόρος;

Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ –μια θέση που αυτή τη χρονική στιγμή δεν αφορά μόνο την αρχηγία κόμματος, αλλά και την ταυτότητα που θα χαράξει η αντιπολίτευση την προσεχή τετραετία–, ο Στέφανος Κασσελάκης προστέθηκε στη λίστα των ονομάτων, κάνοντας την έκπληξη.

Όχι μόνο επειδή το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες είναι μικρό και ίσως ανεπαρκές για να προλάβει να ετοιμάσει σωστά τη στρατηγική του ο νέος υποψήφιος. Αλλά επειδή το προφίλ του Σ. Κασσελάκη προκαλεί αντιδράσεις τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του κόμματος: Ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με προϋπηρεσία στο Λονδίνο και την Goldman Sachs, ένα πρόσωπο που εμφανίζεται μόλις μετά την πρώτη περίοδο του ως υποψηφίου βουλευτή Επικρατείας να διεκδικεί την προεδρία, ένα ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ άτομο που έχει ψηλά στην ατζέντα του τα θέματα ισότητας αλλά και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Πρόκειται τελικά για προσθήκη που ανακατεύει την τράπουλα και ψαλιδίζει τις υπόλοιπες υποψηφιότητες; Πρόκειται μήπως για έναν τεχνοκράτη που ίσως εμπνεύσει ψηφοφόρους εκτός κόμματος και ανανεώσει τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν αργούν να έρθουν οι απαντήσεις από τις κάλπες, αλλά μέχρι τότε ας συγκεντρώσουμε όσα γνωρίζουμε για την εκλογική διαδικασία και τις νέες ισορροπίες μετά την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές; Δεν έχει αργήσει χαρακτηριστικά η ανάληψη του νέου προέδρου;
Κάθε άλλο, θα λέγαμε – άσχετο που από τις εθνικές εκλογές και μετά, οι τραγωδίες και οι καταστροφές έχουν κάνει πολύ πιο επιτακτική ανάγκη τον ισχυρό λόγο της αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή. Η διαδικασία που έχει επιλέξει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι fast track: στις 2 Σεπτεμβρίου κλείνει η περίοδος υποβολής υποψηφιοτήτων, όταν και θα πραγματοποιηθεί το διαρκές συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και γιατί λέγεται διαρκές το συνέδριο αυτό;
Πρόκειται για διαδικασία που διευκρινίζεται στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με τα τακτικά ή τα έκτακτα συνέδρια, τα διαρκείας έχουν πιο πολύ εφ’ όλης της ύλης χαρακτήρα και συγκαλούνται «σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων», με «απολύτως περιορισμένη θεματολογία». Διαρκές συνέδριο είχε συγκληθεί και τον Ιανουάριο του 2015 για το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, πριν την αναμέτρηση που εκτόξευσε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωραία, αλλά για να καταλάβω: από το τωρινό διαρκές συνέδριο θα προκύψει πρόεδρος;
Όχι αμέσως. Τότε, θα οριστικοποιηθούν οι τελικοί υποψήφιοι (προϋπόθεση για να είναι έγκυρη μια πρόταση νέας υποψηφιότητας είναι να λάβει υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής) και θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στον καθένα/καθεμία να αναλύσει το πρόγραμμά του. Στόχος είναι να εμπλακεί η κοινωνία στη διαδικασία, να ανοίξει η συζήτηση στους πολίτες, είτε είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι.

© Aris Oikonomou/ SOOC

Και πότε θα βγει ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Οι εσωκομματικές κάλπες ανοίγουν πρώτη φορά στις 10 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που από τις πρώτες κάλπες κάποιο υποψήφιο άτομο για την προεδρία καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, τότε έχουμε νικητή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο επικρατέστεροι πρόκειται να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, μια εβδομάδα αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Αλήθεια, ποιοι ακριβώς ψηφίζουν;
Όπως σε κάθε εσωκομματική διαδικασία, δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος σε πανελλαδική κλίμακα. Το μεγάλο στοίχημα όμως αυτή τη στιγμή είναι να μην εξελιχθεί η διαδικασία σε μια κλειστού τύπου εκλογή, αλλά σε ένα κάλεσμα προς όλη την κοινωνία. Να σημειώσουμε ότι στην αντίστοιχη διαδικασία που είχε γίνει τον Μάιο του 2022, είχαν ψηφίσει περί τα 140.000 άτομα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου.

Μπορώ δηλαδή και εγώ να ψηφίσω;
Φυσικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εγγραφείτε προτού ψηφίσετε, κάτι το οποίο διεκπεραιώνεται επί τόπου. Όπως τόνισε από πλευράς της η Έφη Αχτσιόγλου, «είναι σημαντικό να έρθουν όλοι οι προοδευτικοί, οι δημοκράτες πολίτες, οι οποίοι αναζητούν μια άλλη διαδρομή πέρα από αυτή που μάς έχει εγκλωβίσει η Δεξιά του Κ. Μητσοτάκη».

© Aris Oikonomou/ SOOC

Ποιες είναι οι επιλογές; Έχει καταγραφεί κάποιο προβάδισμα;
Αυτή τη στιγμή, στην κούρσα για την προεδρία ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν οι εξής: Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στέφανος Τζουμάκας και –μετά τις πρόσφατες εξελίξεις– Στέφανος Κασσελάκης. Η μοναδική δημοσκόπηση που έχει δημοσιευθεί διεξήχθη προτού ανακοινωθεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη και έδειξε ισχυρό προβάδισμα της Αχτσιόγλου (30,7%), αλλά τώρα οι ισορροπίες μπορεί και να έχουν μετατραπεί.

Να αναμένουμε κάποιο debate πριν τις κάλπες;
Αμφίβολο αυτό, διότι έχει επικρατήσει διχογνωμία μεταξύ των υποψηφίων. Την αντίδρασή του έχει εκφράσει ο Ευ. Τσακαλώτος γιατί την τρέχουσα χρονική στιγμή μια τέτοια κίνηση εκτιμά πώς θα έδειχνε «αδιαφορία για την κοινωνία και τις πραγματικές ανάγκες», ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι ανοιχτοί και πρόθυμοι για ένα υγιές, παραγωγικό debate, κατανοώντας μάλλον ότι στις ανάγκες της κοινωνίας περιλαμβάνεται και το να γνωρίσει το πρόσωπο το οποίο θα εκπροσωπήσει την αντιπολίτευση την επόμενη ημέρα.