Oskar Schindler: Η ιστορία του Γερμανού που έσωσε 1.200 Εβραίους από το Ολοκαύτωμα
- 9 ΟΚΤ 2023
Οι πληροφορίες που έχουμε, ωστόσο, για τη ζωή του πριν και μετά τη διάσωση των Εβραίων που δούλευαν στα εργοστάσια του δεν είναι πάρα πολλές.
Πώς, όμως, κατάφερε να δημιουργήσει τα εργοστάσια, με ποιο τρόπο προστάτεψε τους εργάτες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τι συνέβη στη ζωή του μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;
Η σύγκρουση με τον πατέρα του
O Oskar Schindler γεννήθηκε το 1908 στην πόλη Τσβικάου που τότε άνηκε στη γερμανική επαρχία της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Φοίτησε σε γερμανικό σχολείο, ενώ ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου στην περιοχή. Μετά το τέλος των σπουδών του, εργάστηκε για τον πατέρα του, πουλώντας γεωργικά προϊόντα γεωργικά μηχανήματα. Ο γάμος του, όμως, το 1928, με την Emily, δημιούργησε τριγμούς στη σχέση του μαζί του και έτσι αποφάσισε να αποχώρησε από την οικογενειακή επιχείρηση και να πιάσει δουλειά στην τοπική εταιρεία ηλεκτρισμού.
Εκείνη την περίοδο, το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία άρχιζε να αλλάζει ραγδαία με τον Αδόλφο Χίτλερ να οδεύει ολοταχώς προς την εξουσία. Ως το 1935, η πόλη στην οποία είχε γεννηθεί είχε μετατραπεί σε άντρο του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας.
Ο Oskar Schindler απέκτησε στενούς δεσμούς με το κόμμα, κυρίως για επιχειρηματικούς λόγους, καθώς θεώρησε πως έτσι θα ευοδώνονταν οι επιχειρηματικοί του στόχοι. Τον Σεπτέμβριο του 1939, ο Χίλτερ εισέβαλε στην Πολωνία. Την επόμενη εβδομάδα, ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε στην Κρακοβία, προκειμένου να αναπτυχθεί στον επιχειρηματικό τομέα.
Πώς ο Oskar Schindler έσωσε 1.200 Εβραίους
Λίγο καιρό αργότερα γνώρισε τον Itzhak Stern, έναν Εβραίο λογιστή με τον οποίο δημιούργησε μια πολύ καλή σχέση, με αποτέλεσμα να τον βοηθήσει στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Το 1940 ο Schindler αγόρασε ένα χρεοκοπημένο εργοστάσιο οικιακών σκευών, με σκοπό να πουλά σκεύη σίτισης στον γερμανικό στρατό. Μετά από συμβουλή του λογιστή του, ο επιχειρηματίας προχώρησε στην πρόσληψη ενός μεγάλου αριθμού Εβραίων από το γκέτο της πρωτεύουσας της Πολωνίας.
Οι Εβραίοι εργάτες δούλευαν σε αυτό για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι τη στιγμή που οι ναζί αποφάσισαν να κλείσουν το εργοστάσιο και να μεταφέρουν τους εργαζομένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Oskar Schindler έβαλε λυτούς και δεμένους προκειμένου να αποφευχθεί η μεταφορά που θα σήμανε και βέβαιος θάνατος για τους Εβραίους εργάτες του. Και τελικά τα κατάφερε. Ο ίδιος, μάλιστα, έφτασε στο σημείο ακόμη και να δωροδοκήσει ανώτατους Γερμανούς αξιωματούχους για να αποτρέψει τη μεταφορά.
Το καλοκαίρι του 1944 το εργοστάσιο αποφασίστηκε να κλείσει και να μεταφερθεί στην Τσεχοσλοβακία. Αυτή τη φορά, όμως, δεν επρόκειτο να παράγει οικιακά σκεύη αλλά βαριά πυρομαχικά. Κατά τους επόμενους 11 μήνες, ωστόσο, το εργοστάσιό του δεν παρήγαγε ούτε ένα κάλυκα, με τη δικαιολογία πως υπήρχαν «αρχικές δυσκολίες». Ο πόλεμος έληξε τον Σεπτεμβρίου του 1945. Όλοι οι εργάτες του εργοστασίου του Oskar Schindler σώθηκαν.
Η ζωή του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Μετά το τέλος του πολέμου και συγκεκριμένα το 1949 μετακόμισε στην Αργεντινή, όπου και αγόρασε μία φάρμα. Το 1957, ωστόσο, πτώχευσε και ζούσε κυρίως από φιλανθρωπίες Εβραίων που είχαν ενημερωθεί για τη δράση του. Το 1958 ο Schindler επέστρεψε στη Γερμανία και ασχολήθηκε με την παραγωγή τσιμέντου. Τρία χρόνια αργότερα, όμως, χρεοκόπησε και πάλι.
Από το 1961 ως και το τέλος της ζωής του, κάθε άνοιξη επισκεπτόταν το Ισραήλ, όπου και τύχαινε πάντοτε θερμής υποδοχής. Στις 9 Οκτωβρίου 1974 άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα αρκετά προβλήματα υγείας στην καρδιά και στο συκώτι. Ο τάφος του, ύστερα από δική του επιθυμία, βρίσκεται σε καθολικό νεκροταφείο στο Ισραήλ.
*** Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στις 7 Οκτωβρίου 2022 από τον Άκη Κατσούδα.