Όχι μόνο δεν τέλειωσε ο κορονοϊός αλλά τα πράγματα παγκοσμίως χειροτερεύουν
Ποιο είναι το νέο κέντρο της πανδημίας, γιατί ανησυχεί η ιατρική κοινότητα και ποια είναι η νέα ελπίδα.
- 25 ΙΟΥΝ 2020
Η άρση του lockdown και η επακόλουθη χαλάρωση των μέτρων μας έχει βάλει σε μια γυάλα κανονικότητας. Το lockdown φαντάζει μια πολύ μακρινή ανάμνηση. Τα πράγματα όμως δείχνουν να είναι κάπως διαφορετικά αν τα δούμε πιο σφαιρικά. Ο κορονοϊός όχι μόνο είναι εδώ αλλά είναι σε μεγαλύτερη έξαρση από αυτό που συνέβαινε τον Μάρτιο. Και αν αυτό δεν αφορά τόσο την Ελλάδα και την Ευρώπη, αφορά όμως πολλές χώρες σε Ασία, Αμερική και Αφρική.
Την Κυριακή που μας πέρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε 183.000 νέα κρούσματα του κορονοϊού, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος όσον αφορά την καταγραφή νέων κρουσμάτων σε μια μέρα. Την προηγούμενη βδομάδα τα κρούσματα ήταν πάνω από 150.000 σε τρεις διαφορετικές μέρες. Xθες μετρήσαμε 163.000 νέα κρούσματα.
Τα νέα κέντρα της πανδημίας
Είχαμε δει από τον Μάρτιο ότι το κέντρο της πανδημίας του κορονοϊού είχε μετατοπιστεί από την Κίνα και την επαρχία Γιούχαν στην Ευρώπη και κυρίως σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και αργότερα, ίσως ακόμα περισσότερο, σε Μεγάλη Βρετανία. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ο ιός βρίσκεται σε μια σχετική ύφεση. Το κέντρο της εξάπλωσης της πανδημίας είχε μετατοπιστεί στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή η χώρα με τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά ημέρα είναι η Βραζιλία.
Πιο συγκεκριμένα, χθες στη Βραζιλία είχαμε 1364 νέους θανάτους. Στις ΗΠΑ 863, στο Μεξικό 759 και στην Ινδία 468. Ως προς τα κρούσματα, στη Βραζιλία είχαμε 40.131, στις ΗΠΑ 36.015, στην Ινδία 15.665 και στη Ρωσία 7.425. Ταυτόχρονα σε πολλά μέρη του πλανήτη, η πανδημία είναι μόλις στην αρχή της. Η Ινδονησία για παράδειγμα βλέπει μια ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων του COVID-19 με περισσότερα από 1000 νέα κρούσματα στις 8 από τις 10 τελευταίες μέρες. Και αυτό συμβαίνει, παρότι τα τεστ είναι πολύ λίγα.
Ακόμα χειρότερα. Χώρες που είχαν γίνει το σύμβολο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας επιστρέφουν εκεί που ήταν πριν μήνες. Η Νότιος Κορέα για παράδειγμα μπήκε και επίσημα σε ένα “νέο, δεύτερο κύμα κορονοϊού, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα κρούσματα προέκυψαν λόγω των διακοπών της άνοιξης και της άρσης των μέτρων. Ιδίως σε μπαρ και στη νυχτερινή ζωή. Προς το παρόν όχι με την ένταση του Μαρτίου αλλά σίγουρα σε μεγαλύτερη έξαρση από τα σχεδόν μηδενικά κρούσματα που είχε η χώρα επί μήνες. Ανησυχίες υπάρχουν και στο Ιράν και στην Κίνα.
Η ελπίδα
Για να μην μείνουμε μόνο με το κακό σενάριο. Παράλληλα με αυτή την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε όλον τον πλανήτη, υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία. Στοιχεία που αφορούν κυρίως τις περιπτώσεις χωρών που δείχνουν να έχουν μπει ξανά σε μια κανονικότητα χωρίς αυτό να επιφέρει νέα αύξηση των κρουσμάτων. Μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Νέα Ζηλανδίας. Πιο συγκεκριμένα. Η χώρα τη Δευτέρα μέτρησε μόλις 2 νέα κρούσματα παρότι έχει εδώ και δύο βδομάδες άρει ουσιαστικά τα περισσότερα από τα μέτρα. Πολύ καλά φαίνεται να τα πηγαίνει και η Αυστραλία.
Είναι φανερό ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και ο εφησυχασμός που παρατηρείται τελευταία στην Ελλάδα μπορεί να είναι δυνάμει καταστροφικός. Από την άλλη τα lockdown δεν μπορεί να είναι για πάντα η λύση. Ίσως τελικά να μη χρειάζεται να επιλέξουμε απαραίτητα μεταξύ “επιβίωσης και ζωής”. Απλά αυτή η μέση λύση που φέρνει και τα δύο είναι, όπως όλες οι καλές λύσεις, η πιο δύσκολη να εφαρμοστεί.