Οι σχολές με τις χαμηλότερες και τις υψηλότερες βάσεις στις φετινές Πανελλήνιες
- 29 ΙΟΥΛ 2022
Χαρακτηριστικό της δυσκολίας που αντιμετώπισαν οι μαθητές που έδωσαν φέτος Πανελλήνιες, είναι πως η Νομική Αθηνών, μία από τις σχολές που παραδοσιακά εμφανίζει πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής, έπεσε για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια κάτω από το όριο των 18.000 μορίων.
Την ίδια μοίρα είχε επίσης και ο Οδοντιατρική Αθηνών, με την Ιατρική να εμφανίζει, ωστόσο, τη μικρότερη μείωση.
Έχοντας λοιπόν όλα τα δεδομένα μπροστά μας, προκύπτει η γνωστή ερώτηση που προκύπτει κάθε χρόνο: ποιες σχολές τελικά βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα με τα περισσότερα μόρια και ποιες στην τελευταία;
Οι σχολές με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής
Υπάρχουν μερικές πανεπιστημιακές σχολές που παραδοσιακά δεν «κουνιούνται» από τη σχετική λίστα. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι ιατρικές σχολές, οι νομικές και τα τελευταία χρόνια, οι στρατιωτικές.
Φέτος, όμως, είχαμε μερικές εκπλήξεις. Ας δούμε αναλυτικά την κατάταξη με τις σχολές με τις μεγαλύτερες βάσεις για το 2022:
- Ιατρική Αθηνών – 18.800
- Ιατρική Θεσσαλονίκης – 18.550
- Ιατρική Πάτρας – 18.505
- Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών – 18.470
- Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) – 18.395
Σημείωση: Η σχολή που βρίσκεται πρώτη στη γενική κατάταξη είναι η Αρχιτεκτονική Αθηνών. Αυτό συμβαίνει, όμως, καθώς διαθέτει δύο ειδικά μαθήματα (γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο) που μπορούν να δώσουν έως και 4.000 επιπλέον μόρια στους υποψηφίους. Επίσης, στη λίστα θα συμπεριλαμβανόταν και η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που είχε βάση εισαγωγής τα 18.600 μόρια, αλλά αφορά μόνο τα εν ενεργεία στελέχη του λιμενικού σώματος και της ακτοφυλακής και όχι τους μαθητές της Τρίτης Λυκείου.
Οι σχολές με τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής
Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντα και οι σχολές με τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής για το 2022. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περισσότερες από 100 σχολές σε ολόκληρη τη χώρα που έπεσαν κάτω από τα 10.000 μόρια, με την τελευταία να φτάνει τα 6.880. Ας δούμε αναλυτικά τη λίστα:
- Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης (Άμφισσα) – 6.880
- Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης (Γρεβενά) – 7.740
- Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη) – 7.800
- Γεωγραφίας (Μυτιλήνη) – 7.820
- Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Ηράκλειο) – 8.150
Παρατηρείται, επίσης, πως υπάρχουν δεκάδες σχολές με βάσεις κάτω των 9.000 μορίων, ωστόσο, έχουν αποφευχθεί περιστατικά του παρελθόντος με μαθητές να εισέρχονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακόμη και με 625 μόρια.