Παράδοση και σύγχρονες ανέσεις σε ένα διώροφο οίκημα στην Κύθνο
Το διώροφο σπίτι που βρίσκεται στο χωριό Δρυοπίδα, ανακαινίστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί άνετα τέσσερα άνετα, παρέχοντάς τους όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου σπιτιού, διατηρώντας παράλληλα τη γοητεία και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.
- 15 ΔΕΚ 2024
Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα τετράγωνα, σε σχήμα κύβου λευκά σπίτια με τα χαρακτηριστικά μπλε παράθυρα και τις επίπεδες οροφές, ξεχωρίζει -και όχι άδικα- σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα σπίτια των Κυκλάδων είναι συνήθως ισόγεια ή διώροφα, χωρίς πολλά διακοσμητικά στοιχεία, με τα λουλούδια στις αυλές τους να σπάνε συνήθως το γαλανόλευκο που κυριαρχεί.
Το φυσικό έδαφος, το κλίμα και η παρουσία του νερού, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Τα περισσότερα οικοδομήματα στις Κυκλάδες είναι χτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθούν τις φυσικές κλίσεις του εδάφους, προκειμένου να προστατεύονται από τους δυνατούς ανέμους και κατά συνέπεια από το κρύο του Αιγαίου.
Ένα τέτοιο κυκλαδίτικο οικοδόμημα που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, ανέλαβε να ανακαινίσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Polisgram, στο μικρό νησί της Κύθνου, μόλις 1,5 ώρα με το πλοίο από την Αθήνα.
Το διώροφο σπίτι βρίσκεται στο χωριό Δρυοπίδα και ανακαινίστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί πια να φιλοξενεί άνετα τέσσερα άτομα, παρέχοντάς τους όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου σπιτιού, διατηρώντας παράλληλα τη γοητεία και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.
Το Nerofaoma, όπως και λέγεται πια το σπίτι, οφείλει την περίεργη τυπολογία του στην ανηφορική κλίση της τοποθεσίας του. Αυτό ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Polisgram, καθώς κλήθηκαν στην ουσία να δημιουργήσουν εκ νέου την ακανόνιστη κάτοψη, προκειμένου να μπορεί η κατοικία να είναι λειτουργική.
«Η διαδικασία σχεδιασμού ξεκίνησε με την απόφαση να μεταφέρουμε τον βασικό χώρο διαβίωσης του σπιτιού στον πρώτο όροφο. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο εκμεταλλευτήκαμε το μπαλκόνι και την όμορφη θέα του προς τον Γαλατά, αλλά παρείχαμε και ένα είδος ιδιωτικότητας ανάμεσα στα δύο υπνοδωμάτια, με το κύριο να βρίσκεται στο ισόγειο και το δεύτερο δωμάτιο στον ανοιχτό ημιώροφο», λένε οι αρχιτέκτονες.
Όσο αφορά την επίπλωση, οι Polisgram σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες αποφάσισαν πως τα έπιπλα θα φτιάχνονταν ειδικά για το Nerofaoma και θα είχαν όλα εκτός από διακοσμητικό και χρηστικό χαρακτήρα.
«Για παράδειγμα, η εντοιχισμένη ντουλάπα της μεγάλης κρεβατοκάμαρας είναι επίσης εκείνο το στοιχείο που ισιώνει τον πολύ στραβό τοίχο πίσω της, δίνοντας έτσι ένα πιο ομαλό σχήμα στο χώρο», σχολιάζουν. «Σε ολόκληρο το σπίτι χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά όπως ξύλο για τα έπιπλα, τα παράθυρα και τα παντζούρια, η τσιμεντομπογιά και το μάρμαρο terrazzo για το δάπεδο, αλλά και το ειδικά σχεδιασμένο μεταλλικό κιγκλίδωμα του μπαλκονιού».
Χτισμένο στα λαβυρινθώδη σοκάκια της Δρυοπίδας, το πέτρινο Nerofaoma στέκει σαν μια κατάθεση για το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής που μπορεί και παντρεύει το παρελθόν με το παρόν.
Η ανακαίνιση και αποκατάσταση του ιστορικού αυτού οικήματος, ξεπερνά την απλή συντήρηση, δίνοντας παράλληλα και πάλι ζωή στον παραδοσιακό αυτό οικισμό της Κύθνου.