Παράδοση και σύγχρονες ανέσεις σε μια λιθόκτιστη κατοικία στην Αρκαδία
Το Babatchas Design Studio κατάφερε να σεβαστεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα που έχει το χωριό Άγιος Ανδρέας, παρέχοντας ταυτόχρονα στους ιδιοκτήτες όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης κατοικίας.
- 29 ΟΚΤ 2024
«Η λιθόκτιστη κατοικία στο χωριό Άγιος Ανδρέας του νομού Αρκαδίας σχεδιάστηκε ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αρχικά ως εξοχική κατοικία και αργότερα να αποτελέσει την κύρια οικία των ιδιοκτητών», εξηγεί η αρχιτέκτονας Χρυσή Μακρή του Babatchas Design Studio για το πρότζεκτ που ανέλαβε το στούντιο στην Πελοπόννησο.
Στόχος του αρχιτεκτονικού γραφείου ήταν να μπορέσει να πετύχει ένα αποτέλεσμα που δε θα απέχει από τον παραδοσιακό χαρακτήρα που έχει ο μικρός οικισμός, παρέχοντας ταυτόχρονα στους ιδιοκτήτες όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης κατοικίας.
«Στο υπάρχον κτίσμα αποκαλύφθηκαν οι λιθόκτιστοι τοίχοι, στα σημεία όπου ήταν εφικτό, και οι λοιποί τοίχοι επενδύθηκαν με το παραδοσιακό κουρασάνι (ένα παραδοσιακό κονίαμα, γνωστό από την αρχαιότητα, που θεωρείται ισοδύναμο ή εφάμιλλο προς το Ρωμαϊκό κονίαμα, με εξαιρετικές υδραυλικές, μηχανικές και θερμομονωτικές ιδιότητες)», εξηγεί η Χρυσή Μακρή. «Η αδρή υφή από το παραδοσιακό κονίαμα δένει οπτικά τους επίπεδους τοίχους με τους λιθόκτιστους και εντάσσει το κτίσμα αρμονικά στο παραδοσιακό τοπίο».
Στο εσωτερικό της κατοικίας, το Babatchas Design Studio σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες της, αποφάσισαν να διατηρήσουν τη διαρρύθμιση του σαλονιού με τα κρεβάτια πλευρικά του κτιστού τζακιού, ενώ ένα επίπεδο χαμηλότερα, συμπληρώθηκε το σαλόνι με μια πιο σύγχρονη μάτια, σε κλασικές αλλά συνάμα ανάλαφρες φόρμες ώστε οι δυο χώροι να μην έρχονται σε αντίθεση και να συμπληρώνουν αρμονικά ο ένας τον άλλο.
Όσο για τη διακόσμηση, προτιμήθηκαν ανάλαφρα υφάσματα σε ανοιχτόχρωμους τόνους προκειμένου να εκπέμπεται ένας σύγχρονος χαρακτήρας, ενώ για να μη χαθεί η αίσθηση του παραδοσιακού, μαξιλάρια με παραδοσιακά κεντήματα και αντίκες ασημικών από τοπικά παλαιοπωλεία συμπλήρωσαν τον διάκοσμο.
«Τόσο στον χώρο του λουτρού, όσο και στους εξωτερικούς χώρους, οι τοίχοι επενδύθηκαν επίσης με κουρασάνι, το οποίο και χρωματίστηκε με φυσικές μεθόδους. Παραδοσιακά στοιχεία συμπλήρωσαν αισθητικά τις αυλές, όπως ένας μαρμάρινος νιπτήρας, ξύλινοι πάγκοι και ένα μαρμάρινο τραπέζι με μαντεμένια βάση, τα οποία αποτέλεσαν σημεία ενδιαφέροντος στον κήπο της κατοικίας», καταλήγει η Χρυσή Μακρή.