Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ρομά για την ανθρωποκτονία στο Πέραμα
Η ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα από άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., το βράδυ της Παρασκευής 22-10-2021 εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη στάση και τη συμπεριφορά επίσημων οργάνων της ελληνικής πολιτείας.
- 25 ΟΚΤ 2021
Η ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα από άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., το βράδυ της Παρασκευής 22-10-2021 εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη στάση και τη συμπεριφορά επίσημων οργάνων της ελληνικής πολιτείας και τη συμβατότητά τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Το «Παρατηρητήριο Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά» εκφράζει τον προβληματισμό του για τη σταθερή αύξηση των συμβάντων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στην Ρομά κοινότητα αναδεικνύοντας παράλληλα πληθώρα περιστατικών ρατσιστικής βίας.
Η πρόσφατη δημοσιευμένη έκθεση του Παρατηρητηρίου (Μάρτιος – Αύγουστος 2021) παρέχει μια εμπεριστατωμένη επισκόπηση αναφορών και καταγγελιών που συγκεντρώθηκαν κατά την έρευνα πεδίου, στις κοινότητες των Ρομά. Οι δυσκολίες στους τομείς της υγείας, της στέγασης, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας, των διακρίσεων και περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς από δημόσιους φορείς και την αστυνομία συνθέτουν την εικόνα της καθημερινότητας των Ρομά.
Τα ανωτέρω στοιχεία οδηγούν σε απομόνωση την κοινότητα Ρομά, η οποία επαγωγικά καταδικάζεται σε ακραία φτώχεια και περιθωριοποίηση, που ως γνωστόν είναι οι αιτίες για παραβατικές συμπεριφορές. Αναλυτικά στοιχεία περιλαμβάνονται στην δημοσιεύμενη έκθεση www.romproject.gr
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω το «Παρατηρητήριο Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ρομά» συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση:
1. Να διασφαλίσει ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ολοκληρώσει την πειθαρχική έρευνα για τυχόν ευθύνες των αστυνομικών οργάνων για την ανθρωποκτονία του νεαρού Ρομά στο Πέραμα, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα.
2. Να λάβει άμεσα μέτρα μεταρρύθμισης του ελληνικής νομοθεσίας περί οπλοφορίας, χρήσης πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς και εκπαίδευσή τους σε αυτά
3. Να λάβει σαφή και αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της βίας κατά των Ρομά καθώς έχει στη διάθεσή της ένα νομοθετικό οπλοστάσιο με το οποίο μπορεί να διασφαλίσει την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και του ρατσισμού γενικότερα
4. Να μην ενθαρρύνει την αστυνομική αυθαιρεσία και την κατάχρηση εξουσίας
5. Να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να παρέχεται ασφαλής και αποτελεσματική πρόσβαση στην νομική προστασία για τα μέλη της Κοινότητας των Ρομά
Το Παρατηρητήριο υπενθυμίζει ότι το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση συνιστά θεμελιώδη ελευθερία του ατόμου και ότι καμία παρέκκλιση αυτού του δικαιώματος δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ή δικαιολογημένη και θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς μέσα από τη νομική του υπηρεσία την εξέλιξη της υπόθεσης.
Υπενθυμίζει ότι η εμπιστοσύνη του συνόλου στην αξιοπιστία, τη νομιμότητα και την ακεραιότητα των κρατικών θεσμών και των αξιωματούχων του νόμου είναι το πολυτιμότερο αγαθό κάθε ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης κοινωνίας και το θεμέλιο της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Το «Παρατηρητήριο Συνηγορίας & Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ρομά», εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήρια στους οικείους του θύματος.
Δεσμεύεται, πως θα συνεχίσει απρόσκοπτα και με συνέπεια να συλλέγει, επεξεργάζεται και να προωθεί τις καταγγελίες των Ρομά προς επίλυση σε αρμόδιους φορείς συμβάλλοντας καθοριστικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητας.