Παχυσαρκία: Η κρυφή πανδημία που δεν πρέπει να ξεχνάμε
- 19 ΝΟΕ 2020
Πρόκειται για μια επικίνδυνη νόσο, η οποία συνδέεται με έναν μεγάλο αριθμό άλλων παθήσεων όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η άπνοια ύπνου και πολλές άλλες. Ως παχύσαρκο νοείται ένα άτομο που έχει δείκτη μάζας σώματος (BMI) άνω του 30. Η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της παχυσαρκίας αφορά σε αλλαγές του τρόπου διατροφής και ζωής.
Η πρώτη γραμμή άμυνας
«Η κλινική συμβουλευτική που εστιάζεται στην αλλαγή της διατροφής είναι μία από τις βασικές στρατηγικές που απαρτίζουν την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας», τονίζει ο Αστέριος Ματσούκας, Κλινικός Διατροφολόγος Διαιτολόγος DIFM, SED.
«Όχι μόνο υπάρχει χώρος για διατροφικές παρεμβάσεις στη διαχείριση της παχυσαρκίας, αλλά, όπως και σε άλλες χρόνιες ασθένειες, οι διαιτολόγοι μπορούν (και πρέπει) να είναι βασικοί εταίροι στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων που ζουν με αυτήν τη χρόνια ασθένεια».
Όπως επισημαίνει, «ο διατροφολόγος θα εξετάσει προσεκτικά τις διατροφικές σας συνήθειες και θα σας βοηθήσει να θέσετε νέους διατροφικούς στόχους. Μέσα από τακτικές συναντήσεις, θα παρακολουθεί την πρόοδό σας και θα σας βοηθήσει να επιτύχετε ρεαλιστικούς στόχους απώλειας βάρους. Θα σας πει ποιες τροφές, σε τι ποσότητα και πότε πρέπει να καταναλώνετε για να χάσετε βάρος σταθερά και με ασφάλεια».
Οριστική λύση
Συχνά, όμως, οι παρεμβάσεις στη διατροφή αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή οι ασθενείς αδυνατούν να τις διατηρήσουν στο χρόνο.
Γι’ αυτό και τα βαριατρικά χειρουργεία έχουν αναδειχθεί σε χρυσό κανόνα για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας.
«Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας έχω πολύ δουλειά κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διατροφικές συνήθειες που έχουν αποκτήσει οι Έλληνες τις τελευταίες δεκαετίες. Συνήθειες, που τους έχουν απομακρύνει από την παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τα οφέλη της, Μεσογειακή διατροφή, κι αντίθετα, τους φέρνουν ολοένα και συχνότερα στο κατώφλι του χειρουργείου», τονίζει ο Γιώργος Ηλίας, Γενικός Χειρουργός που ειδικεύεται σε βαριατρικά χειρουργεία.
Η πιο ανώδυνη, ασφαλής, γρήγορη και αποτελεσματική επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι σύμφωνα με τον κ. Ηλία η λαπαροσκοπική γαστρεκτομή sleeve, ευρύτερα γνωστή ως «γαστρικό µανίκι».
«Το χειρουργείο αφορά στην αφαίρεση εκείνου του τμήματος του στομάχου, στο οποίο εκκρίνεται η γρελίνη, η αποκαλούμενη «ορμόνη της πείνας»! Η επέμβαση δίνει στο στομάχι σχήμα σωλήνα (εξ ου και ο όρος sleeve, δηλαδή «μανίκι» στα αγγλικά) με αποτέλεσμα να περιορίζεται η χωρητικότητα του στομάχου, καθώς και το αίσθημα της πείνας του ασθενούς», εξηγεί ο κ. Ηλίας και συμπληρώνει: «πλέον ολοένα και περισσότεροι παχύσαρκοι ασθενείς την εμπιστεύονται ως χειρουργική λύση πρώτης επιλογής».
Η σύνδεση με το διαβήτη
Η παχυσαρκία εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 80-85% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι όσοι πάσχουν από τη νόσο έχουν έως και 80 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους με BMI μικρότερο από 22.
«Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ειδικά εάν έχετε υπερβολικό βάρος γύρω από την κοιλιά», τονίζει ο κ. Ηλίας. «Μελέτες δείχνουν ότι το κοιλιακό λίπος κάνει τα λιποκύτταρα να απελευθερώνουν «προ-φλεγμονώδεις» χημικές ουσίες, οι οποίες διαταράσσουν τη λειτουργία των κυττάρων που ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, με συνέπεια τη διαταραχή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Γι’ αυτό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας πρέπει να περιλαμβάνει και τη συνδρομή ενός έμπειρου διαβητολόγου», καταλήγει.