Shutterstock
LIFE

5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις το άγχος στην πανδημία

Οι συμβουλές που θα σε βοηθήσουν, ως έναν βαθμό, να αντιμετωπίσεις το στρες που γεννά η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε.
Η νέα χρονιά ήρθε και υπάρχει η ευκαιρία να δημιουργήσουμε υγιεινές συνήθειες και για το μέσα μας και για τους γύρω μας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να καταστεί ακόμα πιο δύσκολο για ποικίλους λόγους, εξαιτίας των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία στις ζωές μας. Το άγχος γίνεται ολοένα και πιο έντονο στην προσπάθεια επιβίωσης και σίγουρα ο καθένας μας το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ξεχαστείς από ό,τι σου καταναλώνει περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειάζεται. Μην ξεχνάς πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε το εξωτερικό μας περιβάλλον, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τους εαυτούς μας, είτε μόνοι μας, είτε με τη βοήθεια των ειδικών.

Τα μελλοντικά «ταξίδια»

Ίσως μερικούς να τους βοηθάει, μερικούς όχι, αλλά η σκέψη πως το lockdown θα αρθεί και η πανδημία θα τελειώσει (ή έστω θα κάνει ένα διάλειμμα) είναι χρήσιμη ως προς την αντιμετώπιση του άγχους. Όλη η κατάσταση φαίνεται να είναι προσωρινή και κάποια στιγμή θα τελειώσει, δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον.

Ο εαυτός σου, ο καλύτερός σου φίλος

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το δίνεις δύναμη στον εαυτό σου, σα να μιλάς σε κάποιον φίλο σου, θα σε ενθαρρύνει να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που επέφερε η πανδημία. Έρευνες δείχνουν πως η τακτική του να «κοουτσάρεις» τον εαυτό σου από μια απόσταση, όπως κάνεις με τους γνωστούς σου, θα καλμάρει τα συναισθήματά σου και θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις με λογική τα προβλήματά σου.

Τάξη και πάλι τάξη

Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να συλλογίζεται ή να ανησυχεί σε υπερβολικό βαθμό, τακτοποιώντας το περιβάλλον σου, αποκαθιστάς την τάξη που νιώθεις ότι λείπει από τη σκέψη σου. Το να οργανώνεις τον χώρο σου, σου παρέχει μια αίσθηση της τάξης και ελέγχου που θα σε ωθήσει να οργανώσεις και τη σκέψη σου πιο καθαρά.

Δέος

Αισθάνεσαι δέος από δυνατές εμπειρίες που δυσκολεύεσαι να εξηγήσεις. Ο καθένας μας έχει τα δικά του βιώματα και γι’ αυτό εκλαμβάνουμε τις εμπειρίες διαφορετικά. Άλλοι από μια βόλτα στην ύπαιθρο, άλλοι από παραστάσεις, άλλοι από το να βλέπουν τα παιδιά τους να ζωγραφίζουν. Μέσα από το δέος που αισθανόμαστε, οι προσωπικές μας ανησυχίες μοιάζουν μικρότερες. Αρκεί να βρεις αυτή την ασχολία ή την παρατήρηση που θα σε συναρπάσει. Στο μέτρο του δυνατού, φυσικά.

Άκου το σώμα σου

Όταν έρθεις αντιμέτωπος με συμπτώματα άγχους που επηρεάζουν και τη σωματική σου υγεία, να θυμίζεις στον εαυτό σου πως αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις που το σώμα σου σε προετοιμάζει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Μην τις ερμηνεύεις ως ένδειξη απειλής. Απλώς, άκου το σώμα σου.

Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 για τον κορονοϊό παρέχει ψυχολογική στήριξη και προσφέρει ένα παράθυρο συμβουλών σε όσους χρειάζονται να μιλήσουν σε κάποιον και να υποστηριχθούν. Άλλες γραμμές είναι η Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197 και το 1056 του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Exit mobile version