Πύραυλος στην Πολωνία: Τι συνέβη και ποιες ευθύνες έχουν τα Μέσα Ενημέρωσης
Η αμερικανική απάντηση, οι ρωσικές απειλές και η βιαστική αναμετάδοση των ειδήσεων.
- 16 ΝΟΕ 2022
Πριν λίγες ώρες, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι ένας πύραυλος κατέπεσε σε εργοστάσιο επεξεργασίας σιτηρών στο χωριό Σεβόντοφ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σκοτώνοντας δύο πολίτες. Ήταν η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου της Ουκρανίας, όπου οι συγκρούσεις μεταφέρθηκαν εκτός της ουκρανικής και της ρωσικής επικράτειας.
Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ήρθε σε μία στιγμή όπου η Ρωσία πραγματοποιεί έναν από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς του πολέμου στο έδαφος της Δυτικής Ουκρανίας. Οι επιθέσεις πλήττουν και την πόλη Λβιβ που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό το οποίο δέχτηκε το πλήγμα.
Αμέσως μετά την πολωνική ανακοίνωση σήμανε, όπως ήταν φυσικό, παγκοσμίως συναγερμός.Οι πρώτες ενδείξεις δημιούργησαν κλίμα πανικού και τα social media άρχισαν πολύ γρήγορα να κάνουν λόγο -χωρίς βέβαια στοιχεία- για την πιθανή αρχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η αιτία που πυροδοτήθηκε ο πανικός; Ο πύραυλος που έπεσε στο ουκρανικό έδαφος είναι (μάλλον) ρωσικής κατασκευής, όπως ανακοίνωσε ο Πολωνός Πρόεδρος Andrzej Duda. Οι έρευνες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Σημαντική σημείωση: τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποιούν και οπλισμό σοβιετικής κατασκευής – ρίχνουν, δηλαδή, τους ίδιους πυραύλους.
Φυσικά, το γεγονός ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας διαδραματίζεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Σεβόντοφ έδωσε στους πιο ψύχραιμους τη δυνατότητα να σκεφτούν ότι μάλλον πρόκειται για παράπλευρο χτύπημα.
«Δεν έχουμε σαφή στοιχεία για το ποιος εκτοξεύεσαι τον πύραυλο» συμπλήρωσε ο Duda, σβήνοντας τη φωτιά που ήταν έτοιμη να ανάψει. Για την ώρα, προέχει να εξακριβωθεί ο ένοχος.
Η αμερικανική απάντηση
«Η αρχική πληροφόρηση δε δείχνει προς τη ρωσική πλευρά» ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Joe Biden από το Μπαλί της Ινδονησίας, όταν ρωτήθηκε για το συμβάν από δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20.
«Δε θέλω να είμαι απόλυτος βέβαια, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Είναι όμως μάλλον απίθανο, με βάση την τροχιά του πυραύλου, να εκτοξεύτηκε από τη ρωσική πλευρά» συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά την έκτακτη σύσκεψη που έλαβε χώρα.
Δε θέλησε, όπως είναι λογικό, να κάνει εικασίες ή να αποδώσει κατηγορίες προς οποιαδήποτε πλευρά. Σημείωσε όμως, αφού συνομίλησε και με τον Πολωνό Πρόεδρο, ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Πολωνία στην έρευνα που έχει ανακοινωθεί για το τι ακριβώς συνέβη με τον πύραυλο.
«Στη συνέχεια, θα αποφασίσουμε συλλογικά το επόμενο βήμα αλλά και το πώς θα προχωρήσουμε» συμπλήρωσε με νόημα.
Οι ρωσικές απειλές
Το Υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας αρνήθηκε, μέσα από ένα post στο Telegram, οποιοδήποτε συσχετισμό με τους πυραύλους που έπληξαν το πολωνικό χωριό, ενώ έκανε λόγο και για «εσκεμμένη προβοκάτσια». Μάλιστα, παρότι η Δύση μιλά για μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών στο ουκρανικό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, το ρωσικό Υπουργείο αρνείται κάτι τέτοιο.
Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev ανέλαβε να αντιστρέψει το γεωπολιτκό παιχνίδι δηλώνοντας ότι η επίθεση ενάντια στην Πολωνία δείχνει ότι Δύση έρχεται όλο και πιο κοντά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό χωριό φανερώνει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση φέρνει τον παγκόσμιο πόλεμο ένα βήμα πιο κοντά» ήταν το χαρακτηριστικό του tweet.
Οι ευθύνες των Μέσων Ενημέρωσης
Είναι λογικό ότι όταν η επικαιρότητα τρέχει, τα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων να κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν για να βγάλουν πρώτα την είδηση. Στο συγκεκριμένο συμβάν όμως είδαμε το Associated Press να επικαλείται ανώνυμες πηγές για να κατηγορήσει τη Ρωσία αρχικά, και λίγες ώρες αργότερα να αναφέρει ότι, τελικά, πρόκειται για ουκρανικό πύραυλο που ξέφυγε.
Προφανώς, μία αστοχία δεν μπορεί να αναιρέσει την εγκυρότητα ενός πρακτορείου με τεράστια παράδοση. Εδώ όμως εντοπίζεται ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα: τι συμβαίνει όταν δυσκολευόμαστε να εμπιστευτούμε ακόμα και τα πλέον έγκυρα ή παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης;
Κάπου εκεί, τα πραγματικά γεγονότα κάνουν φτερά και τη θέση τους παίρνει η μετα-αλήθεια του 21ου αιώνα, όπου όλες οι πληροφορίες κατασκευάζονται κατά το δοκούν. Όσο για τα περισσότερα ελληνικά Media; Βιάστηκαν να καταδικάσουν τη Ρωσία χρεώνοντας εύκολα ακόμα και σκοπιμότητα.