Ποια χώρα θα είναι η νέα στρατιωτική υπερδύναμη στην Ευρώπη
- 22 ΝΟΕ 2022
Η εκτίμηση αυτή δεν βρήκε σύμφωνο τον Volodymyr Zelenskyy, που επέμενε να καταδεικνύει την Ρωσία ως υπαίτιο, ενώ ανεξάρτητα απ’ το εάν επρόκειτο για επίθεση ή ατύχημα, η Πολωνία αποτέλεσε το πρώτο (μη εμπλεκόμενο στον πόλεμο) κράτος που υπέστη ζημία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με αποτέλεσμα να ξυπνήσει το άγχος για τους μήνες που έπονται. Πρόκειται για χώρα με ζωντανό ακόμη το τραύμα του Ψυχρού Πολέμου, αλλά τέτοιου είδους αδέσποτη επίθεση πρώτη φορά δέχθηκε.
Η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης της Βαρσοβίας ήταν να ανοίξει τη στρόφιγγα στις στρατιωτικές επενδύσεις.
Μόνο που αντί για τη Δύση, οι προμήθειες κατευθύνονται στα ταμεία της Νότιας Κορέας και με την ταχύτητα που εκτελούνται, η Πολωνία καθίσταται η επόμενη υπερδύναμη της Ευρώπης, όπως λέει σε νέο δημοσίευμα το Politico.
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα
Σύμφωνα με τα γραφήματα του PowerIndex που συγκρίνουν τη δύναμη και την ικανότητα διαφορετικών κρατικών στρατών, πρώτη στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι η Ρωσία, περιλαμβάνοντας στα χαρτιά πάνω από 1 εκατομ. στρατιώτες. Η κατάταξη συνεχίζεται με την αναλογία κατοίκων/στρατιωτών στην Τουρκία, την Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία, αλλά εάν κάποιος υπολογίσει συγκεκριμένα τα ποσοστά του ΑΕΠ που επενδύονται στις στρατιωτικές δυνάμεις ανά κράτος, η Πολωνία σκαρφαλώνει ταχύτατα στην κορυφή.
«Ο πολωνικός στρατός πρέπει να είναι τόσο ισχυρός ώστε να μη χρειάζεται να πολεμήσει χάρη στη δύναμή του και μόνο», είχε αναφέρει στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki την παραμονή της ημέρας της ανεξαρτησίας της Πολωνίας. Ήδη, η χώρα κατείχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επενδύσεων σε στρατιωτικό εξοπλισμό: τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν λιγότερο του 2% του ΑΕΠ τους σε εξοπλισμούς, η Πολωνία ξοδεύει 2,4% και η δέσμευσή της είναι να το εκτοξεύσει στο 5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το Politico, το κύριο βάρος έχει πέσει στις δυνάμεις ξηράς: αυτή τη στιγμή, ο στρατός της Πολωνίας αριθμεί περίπου 150.000 άτομα, ενώ το πλάνο είναι να φθάνει τους 300.000 στρατιώτες έως το 2035, με αποτέλεσμα να ξεπερνά περίπου κατά 80% τις αντίστοιχες δυνάμεις της Γερμανίας. Την ίδια στιγμή, από τις προμήθειες των τελευταίων δύο χρόνων, η Πολωνία έχει ενισχύσεις τις χερσαίες δυνάμεις της με 250 άρματα μάχης Abrams από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και τις εναέριες δυνάμεις της με 32 μαχητικά F-35, πέρα από τα υφιστάμενα F16.
Αλλά αυτά δε συγκρίνονται με τα πακέτα στρατιωτικού εξοπλισμού που δρομολογούνται σε συμφωνία με τη Νότια Κορέα.
Γιατί η Κορέα είναι ο νέος προμηθευτής
Με την πτώση του πυραύλου στα πολωνικά εδάφη, η Γερμανία προσέφερε στην Πολωνία αμυντικά συστήματα Eurofighters και Patriot για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου, ενώ αναμένονται και ιταλικά ελικόπτερα Leonardo από ήδη κλεισμένη συμφωνία της τάξης των 1,75 δισ. ευρώ. Αλλά η απόσταση και πάλι είναι μεγάλη από τα 10-12 δισεκατομμύρια ευρώ προς τη Σεούλ.
Στις συμφωνίες περιλαμβάνονται 180 άρματα μάχης K2 Black Panther, 200 οβιδοβόλα K9 Thunder, 48 ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη FA-50, όπως και 218 εκτοξευτές πυραύλων K239 Chunmoo, όλα εκ των οποίων είναι μεταχειρισμένα. Σε δεύτερο στάδιο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αναμένονται επιπλέον 1.000 άρματα μάχης K2 και 600 K9 Howitzer, με τα οποία η Πολωνία καθίσταται η πλέον υπολογίσιμη δύναμη ξηράς στην Ευρώπη.
Κύριος λόγος για αυτή την αγοραστική στροφή από τη Δύση στην Κορέα είναι το κόστος και η ταχύτητα: η Κορέα προσφέρει πολύ καλύτερες τιμές (ειδικά μετά το ξέσπασμα της πληθωριστικής κρίσης) και σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Για τον λόγο αυτόν, τα γραφήματα δείχνουν ότι οι εξαγωγές εξοπλισμού της χώρας έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα το 2021-2022.