Joe Scarnici/Getty Images for Race To Erase MS/Ideal Image
ΥΓΕΙΑ

Ποιο είναι το πραγματικό μήκος της γλώσσας σου

Και άλλα 13 fun facts που πιθανώς δε γνώριζες για το όργανο που σου επιτρέπει να μιλάς.

Η γλώσσα μας είναι ένα από τα λίγα όργανα που διαθέτουμε και μπορούμε να τα δούμε. Έχει μια σειρά από διαφορετικές «ευθύνες». Μας βοηθά να γλείφουμε (δε θέλω σχόλια), να γευόμαστε, να αναπνέουμε, να καταπίνουμε και να μιλάμε.

Υπάρχουν πολλά νεύρα στη γλώσσα που βοηθούν στη μετάδοση γευστικών σημάτων στον εγκέφαλο και έτσι βοηθούν στην αίσθηση της γεύσης. Θα τα δούμε όλα, αφού πρώτα πάρουμε μια γεύση από την επίδειξη που κάνει η Cardi B στο music video του WAP μαζί με την Megan Thee Stallion.

Δείξε μου τη γλώσσα σου να σου πω ποιος είσαι

  • Η γλώσσα, όπως και τα δάχτυλα, έχει ένα αποτύπωμα που είναι μοναδικό στον καθένα μας. Εξ ου και οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα ανάλογο με αυτό των δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ως βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας.
  • Δεν είναι ένας μυς. Αποτελείται από οκτώ διαφορετικούς μύες και δεν υπάρχει πουθενά οστό. Είναι οι μόνοι που έχουμε πάνω μας και μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από σκελετό, όπως δημιουργούν κινήσεις.
  • Έρευνα έχει ενημερώσει πως η γλώσσα κουράζεται. Όπως και ότι χρειάζεται αρκετά έντονη εξάσκηση για να φτάσει στην κόπωση. Αν κουραστεί η γλώσσα, προκύπτουν έντονες αλλαγές στην ομιλία.Η ανάρρωση (βλ. επιστροφή στη φυσιολογική δύναμη) γίνεται σε μόλις 15 λεπτά.
  • Δεν μπορείς να ακουμπήσεις με την άκρη της γλώσσας σου τη μύτη σου; Μη σκας. Από ιατρικής άποψης, αυτό είναι κοινό σε άτομα με σύνδρομο Ehlers Danlos (διαταραχή του συνδετικού ιστού που έχει ως αποτέλεσμα εξασθενημένες και χαλαρές αρθρώσεις και αφύσικα τεντωμένο δέρμα) ή άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με υπερκινητικότητα.
  • Αν δεν μπορείς να τυλίξεις τη γλώσσα σου (να γυρίσεις προς τα μέσα τις εξωτερικές άκρες), επίσης μην τρελαίνεσαι. Είναι θέμα γονιδίων. Υπάρχουν βέβαια, ενδείξεις που αναφέρουν ότι με εκπαίδευση κατακτάται η τέχνη.
  • Κατά μέσο όρο η ανθρώπινη γλώσσα έχει από 3.000 έως 10.000 γευστικούς κάλυκες που δεν είναι ορατοί στο ανθρώπινο μάτι.
  • Έχει χαρακτηριστεί ως μύθος η θεωρία που θέλει διαφορετικές περιοχές της να μας δίνουν διαφορετικές γεύσεις. Βλέπεις, οι γευστικοί κάλυκες βρίσκονται σε όλη τη γλώσσα, άρα μπορούμε να γευτούμε οτιδήποτε όπου και αν προσγειωθεί σε αυτήν.
  • Tα μικρά ροζ και λευκά εξογκώματα που έχει η γλώσσα μας δεν είναι γευστικοί κάλυκες -όπως πιστεύουν πολλοί. Ονομάζονται θηλώματα και φιλοξενούν τους γευστικούς κάλυκες, που δε φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.
  • Όταν παίρνουμε βάρος, παχαίνει και η γλώσσα μας, καθώς αυξάνεται και σε αυτήν το ποσοστό λίπους που διαθέτει.
  • Το μέσο μήκος της γλώσσας για τα αρσενικά είναι στα 8.5 cm. Στα θηλυκά είναι κατά μέσο όρο στα 7.9 cm. Περιττό να πω ότι τα στοιχεία αυτά είναι προϊόν μελέτης.
  • Ο κάτοχος του ρεκόρ Guinness για τη μακρύτερη γλώσσα είναι ένας νεαρός άνδρας που έχει γλώσσα μήκους 10.1 εκατοστών. Ονομάζεται Nick Stoeberl και ζει στο Salinas της Καλιφόρνια. Μέτρησε τη γλώσσα του το Νοέμβριο του 2012.
  • Στην κατηγορία των γυναικών, η μεγαλύτερη -καταγεγραμμένη- γλώσσα ανήκει στην Chanel Tapper που ζει Λος Άντζελες. Είναι 9.75 εκατοστά. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα των Guinness World Records «η γλώσσα της που μοιάζει με σαύρα είναι διπλάσια από τον μέσο όρο. Έχει το μήκος της μεγαλύτερης κατσαρίδας του κόσμου, περίπου το ίδιο με εκείνο ενός iPhone, το πλάτος της παλάμης σου και τον όγκος ενός μπιφτεκιού 1/3 του κιλού».
  • Η πιο δυνατή γλώσσα ανήκει -πάντα σύμφωνα με τα Guinness- στον Thomas Blackthorne, ο οποίος σήκωσε (βάρος που ήταν δεμένο σε ένα γάντζο) 12 κιλά και 254 γραμμάρια.
  • Από παιδιά συνηθίζουμε να βγάζουμε τη γλώσσα -όσο μπορούμε- όταν μας εξετάζει ένας γιατρός. Αυτό το κάνουμε καθώς πρόκειται για όργανο που αποκαλύπτει πολλά για την υγεία μας. Για παράδειγμα, αν είναι κόκκινη υποδηλώνει πως μπορεί να έχουμε ανεπάρκεια φυλλικού οξέος ή ακόμα και οστρακιά. Μια σκούρα ή τριχωτή γλώσσα μπορεί να σημαίνει υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων ή ακόμα και την ύπαρξη καρκίνου.Το λευκό υπόστρωμα ενδέχεται να οφείλεται στη μόλυνση που ονομάζεται μυκητώδης στοματίτιδα.