AP Photo/John Locher
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι είναι οι Άμις που ανέφεραν οι Παλαιοχριστιανοί της Κορινθίας

Σίγουρα, πάντως, δεν είναι δημοτικοί υπάλληλοι στο δήμο Ερέτριας-Αμαρύνθου όπως ο 45χρονος που «παρείχε υπηρεσίες εξ αποστάσεως».

«Είμαστε μια κοινότητα Παλαιοχριστιανών, στα πρότυπα των παλαιόπιστων Ρωσίας, ή των Άμις στην Αμερική, που αρνούμαστε την τεχνολογική πρόοδο και ζούμε παραδοσιακά, όπως σε όλες τις αβραμικές θρησκείες», δήλωσε ο 45χρονος που κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απείθεια και παράβαση του νόμου για την υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών του.

Το κοινόβιο στα Τρίκαλα Κορινθίας, από τότε που έγιναν γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν αρκετά άτομα, μεταξύ άλλων και νεαρά, βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα. Μάλιστα, μαθαίνουμε ότι ο κατηγορούμενος δουλεύει ως δημοτικός υπάλληλος στο δήμο Ερέτριας-Αμαρύνθου, με τον δήμαρχο να υποστηρίζει πως «παρείχε υπηρεσίες εξ αποστάσεως όπως μου είπαν από την προηγούμενη διοίκηση».

Ποιοι είναι οι Άμις που ανέφερε στις αρχικές του δηλώσεις ο 45χρονος και κατά πόσο επιτρέπεται να κάνουν χρήση του ίντερνετ ώστε να εργαστούν; Για αρχή, να σας πούμε ότι η ταπεινότητα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των πεποιθήσεων των Άμις. Η υπομονή, η αναμονή, η υποχωρητικότητα και η καλοσύνη απέναντι σε όσους πλησιάζουν το χώρο σου, όπως ένα συνεργείο του ANT1 ή οι αστυνομικές δυνάμεις για παράδειγμα, είναι σημάδια ωριμότητας.

Ποιοι είναι οι Άμις

Τρεις κοινότητες δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα, μέσα από το κίνημα των Αναβαπτιστών: Οι Άμις (αγγλ. Amish), οι Μεννονίτες και οι Αδελφοί. Αν και αυτές οι πνευματικές ομάδες έχουν ομοιότητες, οι Άμις είναι οι πιο συντηρητικοί, δίνοντας έμφαση στην ταπεινότητα, την οικογένεια, την κοινότητα και τον διαχωρισμό από τον κόσμο των μη Άμις, που περιλαμβάνει την απροθυμία τους να υιοθετήσουν σύγχρονες ανέσεις όπως ο ηλεκτρισμός. Στο λαγούμι (αγαπημένη λέξη των εκπομπών) της Κορινθίας, πάντως, υπάρχει ρεύμα.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Λάνκαστερ, τα μέλη της συντηρητικής χριστιανικής πίστης έφτασαν στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στις αρχές του 18ου αιώνα για να αποφύγουν τις διώξεις στην Ευρώπη για τις αναβαπτιστικές τους πεποιθήσεις.

Η κοινότητα των Άμις στο Λάνκαστερ της Πενσυλβάνια είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη κοινότητα Άμις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αριθμώντας περίπου 30.000 άτομα. Ο πληθυσμός, μάλιστα, έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Πενσυλβάνια, Άμις και Ιστορία

Άμις AP Photo/Julie Jacobson, File

Οι Άμις έχουν τις ρίζες τους στην κοινότητα των Μεννονιτών. Και οι δύο αποτελούσαν μέρος του πρώιμου αναβαπτιστικού κινήματος στην Ευρώπη, το οποίο έλαβε χώρα την εποχή της (θρησκευτικής) Μεταρρύθμισης.

Πολλοί Αναβαπτιστές θανατώθηκαν ως αιρετικοί τόσο από τους Καθολικούς όσο και από τους Προτεστάντες, ενώ πολλοί άλλοι κατέφυγαν στα βουνά της Ελβετίας και της νότιας Γερμανίας. Εκεί ξεκίνησε και η παράδοση των Άμις να καλλιεργούν και να πραγματοποιούν λειτουργίες σε σπίτια αντί για εκκλησίες.

Το 1536, ένας νεαρός καθολικός ιερέας από την Ολλανδία με το όνομα Menno Simons, προσχώρησε στο κίνημα των Αναβαπτιστών και τα γραπτά του, ένωσαν πολλές από τις ομάδες των Αναβαπτιστών, οι οποίοι έλαβαν το όνομα «Μεννονίτες». Το 1693, ένας Ελβετός επίσκοπος με το όνομα Jacob Amman αποσχίστηκε από την εκκλησία των Μεννονιτών και οι οπαδοί του ονομάστηκαν «Άμις».

Παρόλο που οι δύο ομάδες έχουν χωριστεί αρκετές φορές, οι εκκλησίες των Άμις και των Μεννονιτών εξακολουθούν να μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις σχετικά με το βάπτισμα, τη μη αντίσταση και τα βασικά δόγματα της Βίβλου. Η πρώτη ομάδα Άμις έφτασε στην κομητεία Λάνκαστερ τη δεκαετία του 1720 ή του 1730.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις οικογένειες ή ομάδες που σχετίζονται με τους Αναβαπτιστές, στην κομητεία Λάνκαστερ: οι Άμις, οι Μεννονίτες και οι Αδελφοί. Και οι τρεις ομάδες μοιράζονται την αναβαπτιστική πεποίθηση που καλεί σε συνειδητή επιλογή αποδοχής του Θεού. Κατά συνέπεια, μόνο οι ενήλικες βαπτίζονται.

Οι ομάδες διαφέρουν κυρίως σε θέματα ενδυμασίας, γλώσσας, μορφών λατρείας και στον βαθμό στον οποίο επιτρέπουν στη σύγχρονη τεχνολογία και στις δυνάμεις του «έξω κόσμου» να επηρεάζουν τη ζωή τους. Οι δυνάμεις του έξω κόσμου, πιο συγκεκριμένα από τον δήμο Ερέτριας-Αμαρύνθου, έκαναν καλό στην οικογένεια των Παλαιοχριστιανών από την Κόρινθο.

Κάποιοι Άμις, πάντως, χρησιμοποιούν αυτοκίνητα, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνα. Σίγουρα όχι οι Old Order Amish, οι οποίοι είναι και οι πιο συντηρητικοί.

Σε τι πιστεύουν

Άμις Steve Helber / AP

Σίγουρα δεν πιστεύουν στην εξ αποστάσεως εργασία, στην τηλεργασία που λέτε και εσείς οι σύγχρονοι, όπως ο 45χρονος. Οι Άμις της Πενσυλβάνια πιστεύουν ότι η αρμονία της κοινότητας απειλείται από κοσμικές αξίες όπως ο ατομικισμός και η υπερηφάνεια, οι οποίες διαπερνούν τον σύγχρονο κόσμο. Έτσι, περιορίζουν την αλληλεπίδραση με τους ξένους και απομονώνονται από τη σύγχρονη τεχνολογία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Απαγορεύουν επίσης συνήθειες που τροφοδοτούν τον ατομικισμό και την απληστία, όπως φαίνεται από το απλό στυλ ντυσίματος και την απαγόρευση των προσωπικών φωτογραφιών. Η προσωπική μελέτη της Βίβλου και οι αφοσιώσεις αποθαρρύνονται επειδή οι ατομικές ερμηνείες μπορεί να αμφισβητήσουν το παραδοσιακό δόγμα.

Δεν υπάρχει ενιαίο διοικητικό όργανο όπως στο ΣΥΡΙΖΑ για ολόκληρο τον πληθυσμό των Old Order Amish και κάθε εκκλησιαστική περιφέρεια αποφασίζει μόνη της τι θα δεχτεί και τι όχι. Ωστόσο, όλες οι περιφέρειες βασίζουν τους κανονισμούς τους σε μια κυριολεκτική ερμηνεία της Βίβλου και σε ένα άγραφο σύνολο κανόνων που ονομάζεται Ordnung. Και ο πληθυσμός στο σύνολό του δίνει έμφαση στην ταπεινότητα, την οικογένεια, την κοινότητα και τον διαχωρισμό από τον σύγχρονο κόσμο.

*Με πληροφορίες από: Discover Lancaster, ελληνική σουρεαλιστική πραγματικότητα/επικαιρότητα