Three Lions/Getty Images/Ideal Image
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς περνούσες στο Πανεπιστήμιο πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Το σύστημα των κοινών εξετάσεων σε όλη τη χώρα δεν ίσχυε από πάντα.

Το πρωινό της Παρασκευής, 30ης Μαΐου ξεκίνησε με τους μαθητές των ΕΠΑΛ της τρίτης Λυκείου να ετοιμάζονται να δίνουν το πρώτο μάθημα των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ήταν η Νέα Ελληνικά, ενώ σήμερα σειρά πήραν οι μαθητές των ΓΕΛ. Στόχος όλων είναι, φυσικά, να γράψουν καλά και να κάνουν το πρώτο βήμα για την εισαγωγή στη σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να σπουδάσουν.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μέχρι σήμερα τον κύριο τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να ξεκινήσει τις σπουδές του στα ελληνικά πανεπιστήμια. Δε συνέβαινε, όμως, πάντοτε αυτό. Πώς εισέρχονταν, λοιπόν, οι φοιτητές στις σχολές πριν τις συγκεκριμένες εξετάσεις και ποια χρονιά καθιερώθηκε το σύστημα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα;

Ο τρόπος να μπεις στο πανεπιστήμιο πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Eurokinissi

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το πρώτο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα ήταν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 1837. Τότε, βέβαια, ονομαζόταν Οθώνειο Πανεπιστήμιο, λόγω του πρώτου βασιλιά του ελληνικού κράτος. Το νεοσύστατο ίδρυμα περιελάμβανε τρία τμήματα: της Θεολογίας, της Νομικής, της Ιατρικής και των Τεχνών (στο γνωστικό πεδίο των οποίων εμπεριέχονταν οι Εφαρμοσμένες Επιστήμες και τα Μαθηματικά).

Αρχικά στελεχωνόταν από 33 καθηγητές και μόλις 52 φοιτητές και 75 μη εγγεγραμμένους ακροατές. Η εισαγωγή στις σχολές γινόταν χωρίς εξετάσεις. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή έγινε το 1922, όταν και θεσπίστηκαν για πρώτη φορά εισαγωγικές εξετάσεις. Εφαρμόστηκαν δύο χρόνια αργότερα στη Φυσικομαθηματική Σχολή και από το 1926 στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα επόμενα χρόνια, οι εξετάσεις διοργανώνονταν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι από τα σχολεία της χώρας. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κάθε υποψήφιος μπορούσε να λάβει μέρος σε όσες εξετάσεις ήθελε, εφόσον δε συνέπιπταν οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους. Εάν τώρα πετύχαινε σε περισσότερες από μία σχολές, αναγκαστικά έπρεπε να επιλέξει τη μία από αυτές. Εκείνη την εποχή έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα φροντιστήρια για την προετοιμασία των υποψηφίων στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Το 1964 ήταν η χρονιά τομή για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, καθώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά «συγκεντρωτικό σύστημα» για την είσοδο των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό το σύστημα, με διάφορες αλλαγές ανά τα χρόνια, ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι παραλλαγές μέχρι σήμερα

Eurokinissi

Οι πρώτες εξετάσεις δόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1964 υπό την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Το αρχικό τους όνομα ήταν «Εισιτήριες Εξετάσεις». Το 1980 μετονομάστηκαν σε «Πανελλήνιες Εξετάσεις» από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη και αφορούσαν τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

Τρία χρόνια αργότερα, μετονομάστηκαν σε «Γενικές Εξετάσεις» από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Το συγκεκριμένο σύστημα εξετάσεων ταυτίστηκε με το σύστημα των «δεσμών μαθημάτων». Το 2000 ονομάστηκαν «Πανελλαδικές Εξετάσεις» και λειτουργούσαν πια με τέσσερις κατευθύνσεις: τη θεωρητική, τη θετική, την τεχνολογική του Κύκλου Τεχνολογίας και Παραγωγής και την τεχνολογική του Κύκλου Πληροφορικής και Υπηρεσιών.

Το σύστημα των κατευθύνσεων αντικαταστάθηκε το 2015 από εκείνο των ομάδων προσανατολισμού, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα. Τα μαθήματα που καλούνται να απαντήσουν οι υποψήφιοι, τέλος, είναι τέσσερα.