© ALAMY/VISUALHELLAS.GR
ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς δεν θα χάνεις ποτέ την αισιοδοξία σου στη δουλειά

Κάποιες μέρες στο γραφείο είναι δύσκολες, τοξικές και χαοτικές. Ακόμη και στον πόλεμο, όμως, υπάρχουν τρόποι για να κρατάς το ηθικό σου ακμαιότατο.
Τα όρια ελέγχονται πάντα υπό πίεση και οι συνθήκες του πολέμου, όπως θύμισε στη Δύση η τραγική εξέλιξη στην Ουκρανία, παραμένουν να αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ανθρώπινο σώμα: μπροστά στον φόβο του θανάτου, το ένστικτο της επιβίωσης πυροδοτεί διεργασίες, που σε άλλες συνθήκες θα λογίζονταν ως υπεράνθρωπες. Το σθένος των κατοίκων που έμειναν μέσα στα συντρίμμια, βρίσκοντας τρόπους να επιβιώσουν, οι λιγοστοί φούρνοι που συνέχισαν να δουλεύουν για να εφοδιάζουν το μέτωπο, οι στρατιώτες που μάχονται ενάντια στον πολιορκητικό κριό του υπερδύναμου Putin. Ένα από τα διασημότερα βίντεο του πολέμου δείχνει την μπάντα του ουκρανικού στρατού στα σύνορα της Οδησσού να παίζει το Don’t Worry be Happy, εν αναμονή του ρωσικού στρατού. Κόλπο αυθυποβολής και ενθάρρυνσης ή απλά συνειδητοποίηση για την ουσία της ζωή; «Ξέρουμε να κρατάμε το αίσθημα αισιοδοξίας έστω κι από μια κλωστή», δήλωσε από πλευράς του στο Bloomberg ο Nate Zinsser, διευθυντής του προγράμματος ψυχολογίας στη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε κάθε μάχη του εαυτού με τα όριά του, βασική κινητήριος δύναμη είναι η ψυχολογία. Και εφόσον ένας ειδικός στην προετοιμασία πολέμου έχει βρει τους τρόπους που το μυαλό διατηρεί την αισιοδοξία του ακόμη και στις πιο τρομακτικές περιστάσεις, τότε μια Δευτέρα στο γραφείο δε γίνεται να τη δεχτούμε σαν πρόβλημα.  

Ακολουθούν οι συμβουλές του Nate Zinsser, συγγραφέα του βιβλίου The Confident Mind, για το πώς να παραμένεις πάντα αισιόδοξος στη δουλειά – και όχι μόνο.

Θέσε έναν άμεσο στόχο

Ακολουθεί μία από τις πρακτικές που χρησιμοποιεί ο Zinsser με τους δόκιμους: όταν το μυαλό θολώνει από φόβο ή αμφιβολία, βοηθά να εστιάσεις τη σκέψη σου σε έναν άμεσο (και υλοποιήσιμο) στόχο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν πνίγεσαι από το πρόβλημα, αλλά παραμένεις ενεργός με αποφασιστικότητα να το διαχειριστείς. Και αν αναδύονται αρνητικές σκέψεις, «απάντησε στον αρνητισμό με τον ίδιο τρόπο που απαντάς σε ένα αντιπαθητικό τύπο», συμβουλεύει ο ίδιος.

Θυμήσου ότι είσαι κοντά

«Τα πιο επιτυχημένα άτομα έχουν τον τρόπο να βλέπουν την ατέλεια ως αναπόφευκτο μέρος της πορείας προς την επιτυχία». Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου ότι και η αποτυχία είναι στο πρόγραμμα, αποφεύγεις την απογοήτευση και μένεις συγκεντρωμένος στον στόχο.

Απόφυγε το βραχυκύκλωμα

Τόσο τα αισιόδοξα συναισθήματα όσο και τα απαισιόδοξα συνδέονται με βιολογικές διεργασίες των εγκεφαλικών νευρώνων – οπότε, «τεχνικά», κάθε άτομο έχει τη δυνατότητα να κλείνει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ο Nate Zinsser έχει διαπιστώσει από την εμπειρία ότι «με εξάσκηση μπορείς να βάλεις τον εαυτό σου στην αισιόδοξη ροπή».

Μη φουσκώνεις τις ήττες

Ο αρνητισμός αναπτύσσεται, όταν τα σχέδια ματαιώνονται. Τότε είναι που πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός με τις σκέψεις σου: ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και μια αποτυχία, σίγουρα, δεν μπορεί να διαγράψεις όσες επιτυχίες σε έχουν φέρει στο σήμερα. Μπορεί να έχασες μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Αυτό είναι το attitude για να μένεις αισιόδοξος.

Exit mobile version