Πώς είναι να έχεις γεννηθεί χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα;
- 26 ΔΕΚ 2020
Το BBC παρουσίασε την περίπτωση του 22χρονου Apu Sarker, ο οποίος ζει σε χωριό του Μπαγκλαντές και εργάζεται ως νοσηλευτής σε νoσοκομείο. Οι υπόλοιποι άνδρες της οικογένειας του, εργάζονται ως αγρότες, όλοι όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: έχουν γεννηθεί χωρίς αποτυπώματα.
Μικρό το κακό (;)
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια γενετική διαταραχή που ονομάζεται αδερματογλυφία και περιγράφει την πλήρη έλλειψη αποτυπωμάτων τόσο από τα δάχτυλα των χεριών, όσο και από τα δάχτυλα των ποδιών. Μέχρι σήμερα λιγότερες από 10 οικογένειες παγκοσμίως έχουν εμφανίσει τη συγκεκριμένη διαταραχή, η οποία έχει περιγραφεί με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο και ως ‘Immigration delay disease’ («η ασθένεια που καθυστερεί την μετανάστευση»). Γιατί άραγε;
Στην περίπτωση του Apu, όταν το 2008 η χώρα του έκανε υποχρεωτική την υποβολή δακτυλικού αποτυπώματος για την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας, τότε ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα. Ύστερα από δεκάδες επικοινωνίες ανάμεσα σε αξιωματούχους της αστυνομίας του Μπαγκλαντές, ο πατέρας του Apu πήρε μια κάρτα που έγραφε ‘NO FINGERPRINT’ («χωρίς αποτύπωμα»). Λίγα χρόνια αργότερα, το ίδιο πήρε και ο ίδιος ο Apu.
Οδηγώντας χωρίς απόδειξη
Δύο χρόνια αργότερα, το αποτύπωμα έγινε υποχρεωτικό για την έκδοση διαβατηρίων και αδειών οδήγησης. Ο Amal κατάφερε να αποκτήσει ένα διαβατήριο, δείχνοντας στην αστυνομία μια ιατρική γνωμάτευση. Όμως δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ σε αεροδρόμιο, υπό τον φόβο πως κανένας ελεγκτής δεν θα καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με τους άνδρες της οικογένειας Sarker. Επίσης, ο Amal Sarker αν και έχει καταφέρει να περάσει τις εξετάσεις οδήγησης, μέχρι σήμερα προσπαθεί να βρει τρόπους για να δικαιολογήσει προς το κράτος το γεγονός ότι δεν έχει αποτύπωμα. Μέχρι σήμερα, έχει περάσει τις εξετάσεις, αλλά δεν έχει δίπλωμα. Προτιμά να οδηγεί χωρίς άδεια οδήγησης, αλλά με μια απόδειξη από την πληρωμή του παραβόλου αυτής. Γι’ αυτό το λόγο έχει ήδη πάρει δύο φορές κλήση, έχει ήδη αναγκαστεί να εξηγήσει την πάθηση του σε αξιωματικούς, χωρίς να βγάλει άκρη.
Τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί για την οικογένεια Sarker: το 2016, ο Apu προσπάθησε να αγοράσει ένα κινητό τηλέφωνο. Όμως εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση της χώρας του είχε κάνει υποχρεωτική την υποβολή δακτυλικού αποτυπώματος σε κάθε αιτούντα για μια κάρτα Sim. «Όταν πήγα στο μαγαζί να αγοράσω μια Sim, όλοι είχαν τρομάξει, καθώς ο αισθητήρας της συσκευής αποτυπωμάτων στον οποίο έβαζα το δάχτυλο μου, «πάγωνε», δεν έδειχνε απολύτως τίποτα» λέει σήμερα ο Apu. Ο 22χρονος μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αγοράσει κινητό τηλέφωνο στο όνομα του. Εκείνος, όπως και όλοι οι άνδρες της οικογένειας του, έχουν αγοράσει τηλέφωνα στο όνομα της μητέρας του. Θα είναι αναγκασμένος να εξηγεί τα αυτονόητα για πολύ καιρό ακόμα.