© iStock
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς είναι σήμερα η Ναζαρέτ, η πόλη που γεννήθηκε ο Χριστός

Μια σύγχρονη μητρόπολη περίπου 80.000 κατοίκων που παραδόξως μετράει περισσότερους Μουσουλμάνους παρά Χριστιανούς. Το συναρπαστικό πάντρεμα που προσφέρει, ελκύει όλο και περισσότερους επιχειρηματίες.

Αντικρίζοντας σήμερα την πόλη της Ναζαρέτ από τον τον λόφο που οριοθετεί τη βόρεια πλευρά της Γαλιλαίας, δυσκολεύεσαι να φανταστείς τον φτωχικό οικισμό των περίπου 500 ατόμων που κατοικούσαν διάσπαρτα σε παραπήγματα και παράγκες στην κοιλάδα, όπως ήταν η εικόνα στα χρόνια του Ιησού Χριστού. Το σημερινό κέντρο του αραβικού κόσμου, τόσο σε επίπεδο πολιτισμού όσο και οικονομίας, ήταν τότε ένα παντελώς άγνωστο χωριό, για το οποίο κανείς δε μιλούσε.

«Από τη Ναζαρέτ μπορεί να γίνει τίποτα καλό;», είχε αναρωτηθεί αυθόρμητα ο Ναθανιήλ κατά τας γραφάς, όταν τον πληροφόρησαν για το μέρος όπου βρέθηκε ο υιός του Θεού.

Ελάχιστα είναι τα ψήγματα από το αστικό τοπίο σήμερα, που μαρτυρούν την απλοϊκή, αγροτική ζωή του εβραϊκού πληθυσμού στην περιοχή προ 2.000 χρόνων – το βασικό αξιοθέατο που αναγνωρίζεται ότι χρονολογείται από την εποχή της Νέας Διαθήκης είναι η Πηγή της Παναγιάς, μια κρήνη που παραμένει αστείρευτη από τότε.

Κατά τα άλλα, ο μόνος τρόπος επαφής των επισκεπτών με το παρελθόν είναι ένα open air λαογραφικό μουσείο που έχει φτιαχτεί στη Ναζαρέτ, μέσα σε αγροτικές εκτάσεις, για να προσφέρει «την αυθεντική εμπειρία στην αρχαία Γαλιλαία» με ρέπλικες κτιρίων του 1ου αιώνα και τον τυπικό εξοπλισμό των νοικοκυριών.

Κάθε Πάσχα, μάλιστα, πραγματοποιείται αναπαράσταση από τα κομβικά γεγονότα της Βίβλου, για χάρη του θρησκευτικού τουρισμού, που αποτελεί ένα από τα βασικά έσοδα στην οικονομία της Ναζαρέτ.

Μιας σύγχρονης μητρόπολης, που πλέον αριθμεί περίπου 80.000 κατοίκους αλλά παραδόξως μόνο το 30% είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, ενώ οι υπόλοιποι Μουσουλμάνοι.

Ένα ελκυστικό κέντρο

Nazareth, Israel - May 19, 2009: Shopping street in the Old town of Nazareth / © iStock

Το πρόσωπο της Ναζαρέτ ξεκίνησε να αλλάζει από τον 4ο αιώνα, όταν ο χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ορδές πιστών κατέφθαναν για να προσκυνήσουν τα ιερά χώματα.

Μέσα στα χρόνια, τα κύματα αυτά συνέβαλαν με καταλυτικό τρόπο στην ανάπτυξη της πόλης, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να τραβούν ανέκαθεν οι εκκλησίες και ειδικά η μεγαλοπρεπής Βασιλική εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θεωρείται ότι εμφανίστηκε ο Άγγελος Γαβριήλ μπροστά στην Παναγία, αποκαλύπτοντάς της ότι κυοφορεί τον γιο του Θεού.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ναό της Μέσης Ανατολής και μία απαράβατη στάση για τους επισκέπτες, που συνηθίζουν να συνεχίζουν το τριπ τους στην Κάνα και την Ιερουσαλήμ.

Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι τουρίστες που διανυκτερεύουν στη Ναζαρέτ (και όχι απλά κάνουν στάση), πριν μια 10ετία ο Πάπας Φραγκίσκος προέβη σε οικονομική ενίσχυση για την οικοδόμηση υποδομών.

Την ίδια ακριβώς περίοδο, το ιστορικό κέντρο της πόλης –ένα δίκτυο στενών δρόμων που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα– αναστηλώθηκε και απέκτησε ζωντάνια, βλέποντας νέα εστιατόρια και μαγαζιά να πιάνουν θέση δίπλα σε αρχιτεκτονικά μνημεία μοναδικής αισθητικής και ιστορικής αξίας.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nazareth old city (@nazaretholdcity)

Εκεί αναπτύσσεται και η υπαίθρια αγορά, φυσικά. Σε αυτή την περιοχή, ο οδηγός για τους επισκέπτες δεν είναι παρά τα αρώματα: σε κάθε γωνία υπάρχει και από ένα μπαχαράδικο που αλέθει ντόπια καρυκεύματα, όπως το ελμπαμπούρ, και σερβίρει πεντανόστιμα ντονέρ με τον παραδοσιακό τρόπο.

Αυτό το συναρπαστικό μπλέξιμο δείχνουν να απολαμβάνουν όσοι εγκαθίστανται σήμερα στην αραβική πόλη. «Η Ναζαρέτ τα πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια», είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι ο Υπουργός Τουρισμού Sigal Ben-Oz, «υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που ανοίγουν επιχειρήσεις στη βιομηχανία του τουρισμού».