©1986, Olivier Boitet/ AP Photo
ΥΓΕΙΑ

Πώς ένας καύσωνας μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές

Η κλιματική αλλαγή καθιστά ήδη τους συχνούς και εκτεταμένους καύσωνες ένα ζήτημα που αναζητεί προσοχή και λύσεις, προκειμένου να γλυτώσουν ανθρώπινες ζωές.

Στην Αμερική οι καύσωνες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτων που συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες. Δεν είναι ούτε οι πιο τρομακτικοί στο μάτι τυφώνες ούτε και οι πλημμύρες. Mάλιστα, η κλιματική αλλαγή πλέον αναμένεται να κάνει πιο συχνούς και πιο έντονους τους καύσωνες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο περισσότερες ζωές να κινδυνεύουν. Πώς όμως ένας καύσωνας μπορεί να σκοτώσει;

Θερμοπληξία: Πώς την εντοπίζουμε;

Σε αυτή την ερώτηση προσπαθεί να δώσει απάντηση ο William H. Calvin σε ένα άρθρο του στο Conversation. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι γενικά πολύ ικανός να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σε συγκεκριμένο εύρος τιμών ακόμα και αν εναλλάσσονται συνθήκες ακραίας ζέστης και κρύου. Ποιο είναι το πρόβλημα και πεθαίνουν άνθρωποι; Η υγρασία.

Δεν είναι βέβαια κάθε συνθήκη ίδια. Αυτό που μπορεί να δημιουργήσει το πρόβλημα είναι η ζέστη από ένα μέρος όπου δεν μπορείς ούτε να την καταπολεμήσεις αλλά ούτε και να ξεφύγεις από αυτή. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από θερμοπληξία βιώνουν επίπονους μυϊκούς σπασμούς και το κυριότερο είναι ότι νιώθουν εξάντληση. Ένα από τα πράγματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν για περίπτωση σοβαρής θερμοπληξίας είναι να μην υπάρχει λογικός ειρμός σε αυτά που μας λέει κάποιος. Παρατηρούνται παραληρήματα χωρίς συνοχή και μηδενική επαφή του ασθενούς με το περιβάλλον. Αν νομίζετε ότι μιλάμε για κάτι πολύ σπάνιο, κάνετε λάθος.

Οι δύο πολύ θανατηφόροι καύσωνες που προηγήθηκαν

Υπάρχουν δύο εφιαλτικοί καύσωνες που ονομάζονται συχνά mega δείχνοντας πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ένας παρατεταμένος καύσωνας. Ο πρώτος αφορά την Ευρώπη που το 2003 βίωσε συνθήκες υψηλότατων θερμοκρασιών που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 70.000 ανθρώπων. Κάποιοι τότε μίλησαν για ένα γεγονός που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το ξαναβιώναμε ποτέ στη ζωή μας ως γενιά. Έκαναν λάθος.

©2012, Paul White/AP Photo

Ένα παρόμοιο κύμα καύσωνα που ήρθε μόλις 7 χρόνια μετά αποτέλεσε την αιτία θανάτου για 56000 ανθρώπους στη Ρωσία προκαλώντας και τρομερές ζημιές στις καλλιέργειες και δημιουργώντας διεθνείς αναταράξεις.

Τι πρέπει να γίνει όταν πράγματι κάποιος γύρω μας έχει υποστεί θερμοπληξία;

Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή William Calvin, προφανώς πρώτα από όλα ζητάμε τη βοήθεια ενός ειδικού. Στη συνέχεια οπωσδήποτε αναζητάμε κάποια σκιά και μετά χύνουμε δροσερό νερό προκειμένου να του βρέξουμε τα ρούχα και το κεφάλι. Αν ο ασθενής μπορεί να κάτσει του προσφέρουμε νερό χωρίς να επιμείνουμε.

Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προληπτικά. Όταν το μετεωρολογικό δελτίο προβλέπει σειρά ημερών με πολύ υψηλές θερμοκρασίες οι γειτονιές πρέπει να οργανώνονται ώστε όσοι κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν πάντα γύρω τους κάποιον να τσεκάρει τι κάνουν. Προφανώς, είναι δεδομένα απαραίτητη η χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό οι αρχές να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για τα κύματα ζέστης και καύσωνα.

Δυστυχώς, τα επόμενα χρόνια και λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι συχνοί και παρατεταμένοι καύσωνες θα αποτελέσουν ένα επιτακτικό πρόβλημα προς επίλυση. Πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και ριζικά θα αποτελέσει και την αιτία για να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές.