© Shutterstock
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς η άνοδος στην στάθμη της θάλασσας θα επηρεάσει Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Ένα εντυπωσιακό βίντεο του Climate Central δείχνει γιατί πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στην κλιματική κρίση.
Η κλιματική αλλαγή είναι μια συνθήκη η οποία επηρεάζει τις ζωές όλο και περισσότερων ανθρώπων ανά τον πλανήτη σήμερα. Οι πάγοι λιώνουν, μ’ αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να ανεβαίνει σταδιακά. Οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις του φαινόμενου του θερμοκηπίου γίνονται όλο και περισσότερο δυσοίωνες, καθώς αρκετοί επιστήμονες θεωρούν πως η άνοδος της στάθμης του νερού πρόκειται να εξαφανίσει αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές.

Μεταξύ των πόλεων που θα βιώσουν αυτές τις πρωτόγνωρες αλλαγές είναι -όπως είναι αναμενόμενο- τόσο το λιμάνι του Πειραιά όσο και η Θεσσαλονίκη.

Το βίντεο που τρομάζει

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central, λοιπόν, συνέλεξε όλα τα δεδομένα και δημιούργησε μερικές εικόνες από το μέλλον, θέλοντας να δείξει πώς θα μοιάζουν οι μεγάλες πόλεις του κόσμου, εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα πριν την βιομηχανοποίηση.

Σιγκαπούρη, Γλασκόβη, Χόνγκ Κόνγκ, Νέα Υόρκη και Ρίο ντε Τζανέιρο πρόκειται να αλλάξουν μορφή και να χάσουν τις πολύ όμορφες ακτές τους, έτσι όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Πώς η άνοδος της στάθμης θα αλλάξει τη ζωή σε Πειραιά – Θεσσαλονίκη


Ανάμεσα στις πόλεις που εξετάστηκαν, όσο αφορά την άνοδο της στάθμης του νερού, ήταν και δύο ελληνικές: ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη.

Οι εικόνες τρομάζουν. Η στάθμη της θάλασσας πρόκειται να ανέβει σε τέτοιο σημείο που πια θα φτάνει ως την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Λιμάνι του Πειραιά, ενώ στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η πλατεία Αριστοτέλους θα είναι κάτω από το νερό.


Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Princeton University και το Potsdam Institute for Climate Impact Research, οι παραθαλλάσιες πόλεις θα χρειαστεί να θεσπίσουν πρωτόγνωρα μέτρα για να αποτρέψουν το νερό και να διατηρήσουν ζωντανές τις παράκτιες κατοικημένες περιοχές.

Πολλά, όμως, θα εξαρτηθούν και από την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Το κακό, όμως, φαίνεται πως έχει γίνει ήδη, καθώς ακόμη και αν οι εκπομπές ρύπων αρχίσουν να μειώνονται σήμερα, φτάνοντας στο μηδέν έως το 2050, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αγγίξει το όριο επιφυλακής των +1,5 βαθμών Κελσίου.

Σ’ αντίθετη περίπτωση, αν οι εκπομπές ρύπων συνεχίσουν να αυξάνονται και μετά το 2050, η Γη ενδέχεται να θερμανθεί ακόμη και κατά 3 βαθμούς Κελσίου από τη δεκαετία του 2060 ή του 2070, και έτσι η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να ανεβαίνει τις επόμενες δεκαετίες. Όπως καταλβαίνεις, αυτό δεν αφορά μόνο την Αρκτική και τη Γροιλανδία. Όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, πόλεις σαν τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, θα επηρεαστούν.

Τα νησιά που θα χαθούν από τον χάρτη

Η άνοδος της στάθμης του νερού πρόκειται να αποβεί μοιραία για χιλιάδες μικρά νησιά ανά τον κόσμο, τα οποία αναμένεται να χαθούν μέχρι το 2050. Η ήπειρος, μάλιστα, που πρόκειται να πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η Ασία, καθώς τα 8 από τα 10 νησιωτικά συμπλέγματα που πρόκειται να εξαφανιστούν ανήκουν σ’ αυτή.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης πρόκειται να αποβούν μοιραίες για αρκετούς κατοίκους που ζουν στις πληγείσες περιοχές -όπως δηλαδή μπορεί να συμβεί σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά-, καθώς 600 εκατομμύρια θα χάσουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν για να επιζήσουν.

Exit mobile version